20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdministratieS-a „aprins“ Consiliul Local Craiova. De la o stație de gaz comprimat

S-a „aprins“ Consiliul Local Craiova. De la o stație de gaz comprimat

S-a „aprins“ Consiliul Local Craiova. A fost mare scandal pe tema construirii unei stații de gaz natural comprimat pentru vehicule. Deocamdată a fost aprobată doar suprafața de teren, care ar urma să fie concesionată pentru o perioadă de zece ani, dar discuțiile au fost aprinse.

Consiliul Local (CL) Craiova a aprobat, săptămâna trecută, după o serie lungă de discuții aprinse, scoaterea la licitație, în vederea concesionării pe zece ani, a unui teren de 1.499 metri pătrați aparținând domeniului public al municipiului. Terenul este situat pe Calea Severinului, spre ieșirea din Craiova, în zona fostului supermarket PIC, iar aici primăria ar vrea să fie construită o staţie de gaz natural comprimat pentru vehicule (GNCV).

„Prin aprobarea concesiunii prin licitaţie publică a terenului ce aparţine domeniului public se doreşte ca în municipiul Craiova să fie impementată alternativa utilizării gazului natural comprimat pentru vehicule. Bunul ce va fi concesionat va avea destinaţia de a se edifica o staţie de vânzare de combustibili alternativi (GNCV) pentru sectorul transporturilor şi pentru instalarea infrastructurii necesare acesteia“, se menționa în raportul proiectului de hotărâre prin care se aproba nu doar concesiunea terenului respectiv, ci și studiul de oportunitate, caietul de sarcini şi documentaţia de atribuire privind concesionarea.

Care ar fi utilitatea

Pentru ce ar fi necesară o astfel stație? Pentru că „autoritatea publică locală urmăreşte să promoveze măsuri sustenabile privitoare la scăderea pe termen lung a emisiilor de gaze cu efect de seră în municipiul Craiova“, iar prin utilizarea gazului natural comprimat pentru vehicule ca alternativă la carburanţii clasici „s-ar reduce substanţial emisiile de particule din sectorul transportului, aducând beneficii importante mediului înconjurător“.

Terenul de pe Calea Severinului este intravilan și are suprafaţa de 2.500 mp din acte şi 1.499 mp din măsurători, conform unui extras de carte funciară pentru informare din 19.11.2020 prezentat în raport.

S-a „aprins“ Consiliul Local Craiova. Este sau nu oportună investiția?

Toate explicațiile din raport și mai ales suprafețele prezentate nu i-au lămurit cu nimic pe consilierii locali din PNL și USR-PLUS. Ba mai rău i-au băgat în ceață. „Nu putem să avem o discrepanță de 1.000 de mp între ce este în acte și ce este în măsurători, respectiv 2.500 mp și apoi 1.500 mp. Ar trebui să se refacă documentația cadastrală. Și care este sensul și oportunitatea acestui proiect? Vorbim să închiriem un teren pentru a se face o stație pentru un carburant pe care nu-l folosește nimeni?“, a deschis seria discuțiilor consilierul local USR-PLUS Cezar Drăgoescu. El a fost completat de colegul său de partid Lucian Săuleanu, care a dorit să știe cine folosește gaz natural comprimat în Craiova și care este ideea acestei stații.

Și consilierul local PNL Marian Vasile a cerut explicații executivului. El s-a declarat uimit de modul cum a procedat primăria, scoțând la licitație un teren pe care nu l-a solicitat nimeni.

„Pentru mine este o mare uimire, din experiența mea de consilier știu că primul lucru pentru a se iniția o asfel de procedură de concesionare a unui teren este ca cineva să facă o cerere. Cineva vine, vede un teren și se adresează Primăriei Craiova, iar Consiliul Local aprobă sau nu concesionarea, evaluarea și toții pașii. Aici înțeleg că nimeni nu a cerut acest lucru. Înțeleg așa: că angajații executivului, neavând ce să lucreze pe la serviciu, s-au apucat să studieze directivele europene și, hopa, stai că există o directivă europeană și noi trebuie să luăm atitudine și să avem aceste stații de combustibil alternativ. S-au mișcat apoi foarte repede și au scos acest teren. Consider că nu este oportun și vreau să știu clar cine a avut această idee“, a afirmat Marian Vasile.

S-a „aprins“ Consiliul Local Craiova. Care au fost explicațiile executivului

Primele explicații din partea executivului le-a dat directorul Direcției Patrimoniu, Ionuț Gâlea. „Acum doi ani au existat intenții de ridicare a unor astfel de stații de gaz natural comprimat. Necesitatea punerii în funcțiune este dată de Directiva UE nr. 2014/1994, prin care statele membre erau obligate să asigure un transport sustenabil și eficient. La nivelul aglomerărilor urbane de tip B, la care se încadrează și Craiova, era obligația înființării până la 31 decembrie 2020 a unor astfel de stații pe raza localității. În patrimoniul municipiului avem o suprafață mai mare de teren în acea zonă, dar pentru a nu face dezmembrarea am intabulat doar o suprafață de 1.500 mp, din totalul suprafeței de 2.500 mp. Diferența de 1.000 mp nu s-a pierdut, doar că nu este înscrisă în cartea funciară“, a precizat Ionuț Gâlea.

Răspunsul nu i-a mulțumit pe consilierii alianței de dreapta din CL Craiova, care au continuat tirul întrebărilor. „De ce în zona aceea și nu pe centură?“, „De ce să bifăm niște directive care nu folosesc nimănui?“, „Nu există în Craiova niciun utilizator de astfel de combustibil“, „De ce o suprafață atât de mare?“, au fost doar câteva din întrebări.

„Terenul este la ieșirea din Craiova, aproape de fostul PIC. Am căutat și alte suprafețe de teren care să fie apropiate de căi rutiere aglomerate și nu am identificat. În jurul Centurii de Nord nu deținem nicio suprafață de teren, sunt puneri în posesie acolo”, a venit răspunsul lui Ionuț Gâlea. Directorul Direcției Patrimoniu din Primăria Craiova a mai menționat că „este nevoie de o suprafață așa mare de teren pentru că e nevoie de un flux de circulație atât pentru autoturisme cât și pentru autovehiculele de marfă“.

S-a „aprins“ Consiliul Local Craiova. Contrele au continuat

Nici acum spiritele nu s-au calmat. „Ăsta e un proiect născut mort. Nu o să vină nimeni să investească într-o afacere în care nu sunt clienți. Faceți un proiect pentru nimeni! Suntem împotrivă, pentru că nu există niciun utilizator în Craiova de asemenea combustibil. Dacă îmi arătați măcar unul, noi votăm“, a spus Cezar Drăgoescu.

Ședința ordinară de joi a Consiliului Local Craiova s-a desfășurat în sistem online, dar asta nu a împiedicat discuțiile în contradictoriu, acuzele și momentele de circ politic
Ședința ordinară de joia trecută a Consiliului Local Craiova s-a desfășurat în sistem online, dar asta nu a împiedicat discuțiile în contradictoriu, acuzele și momentele de circ politic

„Gata, domnilor, vă rog să votați!“, a spus președintele de ședință. „Stați puțin! Nu mi s-a răspuns a cui a fost această idee măreață. Și dacă tot suntem la directive europene, în ce stadiu sunteți cu Registrul spațiilor verzi, al cărui termen a expirat demult? Sunt multe directive europene transpuse în legislația din România pe care Primăria Craiova nu le-a pus în aplicare. V-ați găsit acum cu gazul comprimat“, a intervenit, din nou, Marian Vasile.

„Orice mașină din România va putea să folosească acest gaz“

De data asta, în discuții a intervenit primarul Olguța Vasilescu. „Toate mașinile vor putea să folosească acest combustibil. Dacă v-ați fi uitat în strategie de Greeen City ați fi văzut că acesta este prevăzut inclusiv acolo. În plus, este o licitație. Dacă dumneavoastră spuneți că nimeni nu e interesat, nu o să vină nimeni la licitație și o să rămânem cu terenul. Bănuiesc că nu e niciun investitor nebun să bage niște milioane de euro acolo ca să constate apoi că nu vine nimeni să folosească gazul repsectiv. Dar, repet, orice mașină din România va putea să-l folosească și probabil că într-o perioadă următoare îl va folosi. Este o directivă a Uniunii Europene, atenție, transpusă în legislația națională în 2018“, a spus edilul Craiovei.

„În cazul Registrului spațiilor verzi, s-a terminat licitația de anul trecut, se lucrează, dar se ia fiecare pom în parte și se trece în Registru. E o chestiune care durează“, a adăugat Olguța Vasilescu. Primarul Craiovei s-a arătat, totuși, „absolut de acord“ cu sugestia consilierului PNL Cosmin Corîțu privind montarea unor stații de încărcare electrică rapidă pe suprafața de 1.000 mp rămasă.

Ce obligații va avea concesionarul

Terenul de 1.499 mp va fi concesionat pe o perioadă de 10 ani, iar contractul poate fi prelungit pentru o perioadă egală cu jumătate din durata iniţială, cu aprobarea Consiliului Local, după cum se menționează în hotărârea CL. Tot aici este precizat că „realizarea procedurii de concesionare prin licitaţie publică este previzibil a se realiza în termen de 3 luni de la data emiterii hotărârii“. Primăria nu a stabilit deocamdată preţul de pornire al licitaţiei publice (sau atribuirii directe, după caz), însă va comanda în cel mai scurt timp un raport de evaluare, care va stabili nivelul minim al redevenței.

Pe Calea Severinului, spre ieșirea din Craiova, primăria vrea să fie construită o staţie de gaz natural comprimat pentru vehicule. Pentru asta, autoritatea locală va pune la dispoziție un teren de 1.499 mp, în vederea concesionării lui pe o perioadă de zece ani. Așa arată o stație de gaz natural comprimat (Foto: cngromania.eu)

Până să stabilească prețul, municipalitatea a stabilit obligațiile concesionarului. Astfel, potrivit caietului de sarcini aprobat concesionarul va realiza pe cheltuiala sa staţia de vânzare combustibili alternativi, precum şi toate dotările pe care le consideră necesare funcţionării acesteia conform destinaţiei, fără posibilitatea de a fi deduse din redevenţa datorată.

Concesionarul va obține tot pe cheltuiala sa toate autorizaţiile necesare edificării construcţiilor și realizării branşamentelor la utilităţi, precum și toate acordurile şi avizele privind funcționarea. Tot el este obligat să încheie asigurarea bunurilor pe care le va exploata, urmând să suporte cheltuielile primelor de asigurare, fără posibilitatea de a fi deduse din redevenţă. „Concesionarul are obligaţia de a transmite, în copie, către autoritatea locală, dovada achitării lor în fiecare an“, se mai menționează în document.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS