9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiovenii respiră cenuşă, zgură şi fum

Craiovenii respiră cenuşă, zgură şi fum

Poluarea continuă să facă ravagii în Craiova. Oraşul parcă a intrat în era „aerului otrăvit” din cauza şantierelor, dar şi a arderilor necontrolate de deşeuri.
Aerul este poluat cu praf de cărbune provenit de la Electrocentrala pe cărbune din Bariera Vâlcii, cu pulberi provenite de la trafic, cu miros pestilenţial de la Groapa de gunoi, cu fum de la arderile de deşeuri şi mai nou cu praf din şantiere.

Poluare
Poluare


În zadar au declarat autorităţile război acestor poluatori, fenomenul este unul greu de stopat. Craiovenii se plâng în continuare de aerul care a devenit greu de respirat şi praful care le ajunge în locuinţe. Într-o astfel de situaţie sunt locuitorii din Craiova care stau în zona de nord-vest a oraşului. Aici, pe amplasamentul Balta Craioviţa pe o suprafaţă de 217.482 mp, forfota unui şantier a stricat liniştea craiovenilor care locuiesc în blocurile din zonă. În fapt, ce îi deranjează pe localnici, praful de zgură şi cenuşă care provine din şantier.

Constructorul foloseşte pentru terasamentul bălţii zgură şi cenuşă provenită de la Zahărul SA Podari. Zgura este rezultată din arderea cărbunelui. Aici vor fi aduse 126.803 tone de zgură şi 86.457 de tone de cenuşă. În timpul lucrărilor, dar şi din cauza curenţilor de aer, un praf negru provenit din şantier ajunge în blocurile situate pe bulevardul Calea Severinului. Craiovenii postează pe site-urile de socializare, în speranţa că autorităţile vor auzi.

Cenuşa ajunge în balcoanele blocurilor/sursa foto:Facebook


„În blocurile de lângă Billa, locatarii adună cenuşa din balcoane cu fărașul, geamurile nu le poți deschide ,aerul este irespirabil, Garda de Mediu este absentă”, spune craioveanca Niculina Călugăru.

Femeia postează şi o imagine cu cenuşa strînsă din propriul balcon. Într-altă postare, un craiovean spune:

„Balta Craioviței se astupă cu cenușă neagră și Garda de Meniu nu este nici măcar preocupată să afle de unde provine și ce influență are asupra mediului și locuitorilor din zonă”, spune Eugen Uţă.

La rândul său, craioveanul postează fotografii cu cenuşa provenită din şantier.

Cenuşă provenită din şantierul de pe Balta Craioviţei/sursa foto:Facebook

De ce se aduce zgură şi cenuşă pe Balta Craioviţei

În Memoriul de prezentare se arată că:

„Obiectivul de investiţii presupune construirea unui centru comercial cu regim de înaltime de P + 1 maxim 2 şi a unui drum de acces marginal proprietatii, prin zona de balta, care să se închidă în strada Râului.
Se propune sistematizare verticală teren în vederea construirii. Pentru a realiza acest deziderat(sistematizare verticală teren în vederea construirii) sunt necesare următoarele etape executate în această ordine: 1.Construirea drumului contural al amplasamentului pe zona nord-vestica; 2.Rambleerea bălţii până la o cotă de la care se va construi infrastructura pentru platforma; 3.Pregatirea suprafeţei rambleului pentru a suporta vehicularea utilajelor de foraj pentru execuţia fundaţiilor indirecte(piloţi)”, se spune în Memoriu.

Şantier
Şantier


În acelaşi document se mai spune:


„Un material potrivit pentru rambleu ar putea să-l reprezinte zgura şi cenusa (material inert din
punct de vedere al mediului) rezultată din arderea cărbunilor în centralele termice”.
Pentru aceste lucrări, constructorul a primit Avizul Agenţiei de Mediu Dolj.

De la Agenţia de Mediu nici un răspuns

Am încercat să aflăm de la Agenţia de Mediu Dolj dacă respectiva cenuşă şi zgură poluează aerul Craiovei. În modul lor obişnuit, reprezentanţii Agenţiei îşi epuizează timpul în şedinţe. Directorul Agenţiei, Monica Mateescu este permanent prinsă în şedinţe sau lipseşte de la sediu. Cu alte cuvinte, directorul este ca şi cum nu ar fi în această Agenţie. Purtător de cuvânt nu există, iar întrebările de la presă le primeşte secretara. Răspunsul nu se ştie cine îl dă.
Reprezentanţii Gărzii de Mediu spun că un răspuns concret putem găsi la Agenţie.

Craiovenii au făcut sesizări, nemulţumiţi de praful negru de cenuşă care le ajunge în case, dar explicaţiile au venit de la autoritatea care a dat avizul de mediu.

Fumul care otrăveşte aerul Craiovei
Fumul care otrăveşte aerul Craiovei


„Şantierele sunt în verificare. La sfârşitul lunii vom avea un rezultat concret. În ceea ce priveşte şantierul de pe Balta Craioviţa au fost sesizări de la cetăţeni şi le-am transmis un răspuns preluat de la Agenţia de Mediu. Aici întreaga responsabilitatea aparţine Agenţia de Mediu, noi trebuie să verificăm dacă se respectă reglementările impuse de Agenţie şi ce se întâmplă pe şantier”, spune Gheorghe Călinoiu, comisarul şef al Gărzii de Mediu Craiova.

Poluare în zona caselor cu turnuleţe de pe bulevardul Râului

Dezmembrări
Dezmembrări

De zeci de ani buni, craiovenii din zona bulevardului Râului sunt condamnaţi să respire aer otrăvit. Fumul provenit de la arderea materialelor provenit din dezmembrări poluează seară de seară aerul. Sesizările craiovenilor, controalele echipelor mixte poliţie, jandarmi şi comisarii Gărzii de Mediu nu au dus la nici un rezultat. Dezmembrările şi arderea materialelor plastice s-au muta de pe domeniul public pe proprietăţi private din cartierul Popoveni. Persoanele de etnie din zona care trăiesc din astfel de activităţi sunt de neoprit. În urma lor rămân tone de gunoi aruncat în canalul colector sau la marginea drumului, iar aerul devine irespirabil. Sesizările craiovenilor şi acţiunile autorităţilor sunt în van.


„În cartierul Popoveni rromi din spatele palatelor după strada Râului cumpără toate firele rămase din dezmembrări şi le dau foc pentru a rămâne doar cupru. Să vedeți poluare aproape zi de zi. Am trimis şi la primărie, nu au făcut nimic. În principiu dau foc seara, când la Garda de Mediu este închis”, spune un craiovean.


Reprezentanţii Gărzii de Mediu spun că problema poluării a ajuns şi la urechile unor deputaţi de Dolj care au solicitat să se găsească o rezolvare pentru această stare de fapt.

Dezmembrări/foto:facebook
Dezmembrări/foto:facebook

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS