11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCosturi mai mici pentru modernizarea drumului Craiova - Cetate

Costuri mai mici pentru modernizarea drumului Craiova – Cetate

Modernizarea drumului Craiova – Cetate va costa mai puţin decât valoarea stabilită prin contract. Lucrările la Drumul Judeţean (DJ) 552 Craiova – Cetate au demarat în vara anului trecut, după o primă licitaţie eşuată care a dus la creşterea substanţială a valorii proiectului.

Pentru „Modernizarea DJ 552 Craiova – Mofleni – Bucovăţ – Terpeziţa – Sălcuţa – Vîrtop – Caraula – Cetate, km 4+200 – 71+771”, proiect finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020, au fost obţinute, iniţial, 36 de milioane de euro (bani europeni). S-a ajuns, în final, la o valoare totală de 234.692.016,98 lei (49,6 milioane de euro), iar Consiliul Judeţean (CJ) Dolj, în calitate de beneficiar, a fost nevoit să apeleze la un împrumut bancar pentru a suporta diferenţa. De data asta, licitaţia a avut finalitate, iar în mai 2020 s-a dat startul lucrărilor de modernizare a acestui drum. 

Pentru ca lucrurile să meargă mai bine, proiectul a fost împărţit în două loturi: tronsonul I, cuprins între km 4+200 şi km 31+850 din DJ 552, și tronsonul II, de la km 31+850 până la km 71+771 al drumului. Contractele au fost câştigate de asocierea Domarcons SRL – Erpia SA, cu o ofertă de 99.988.882,75 lei, inclusiv TVA, pentru primul tronson de 27,7 km, şi, respectiv, de asocierea Strade Bauunternehmung SRL – Condor Păduraru SRL – Hydrostroy AD, cu o ofertă de 99.382.303,21 lei, pentru cel de-al doilea tronson. Constructorii au şi demarat lucrările, anunţând că vor face totul pentru a se încadra în termenul de 14 luni prevăzut pentru partea de execuție. 

Lucrările de modernizare a drumului Craiova – Cetate, mai ieftine la primul tronson

Licitaţia privind modernizarea DJ 552 Craiova – Cetate a apărut însă din nou în sistemul electronic, la mijlocul lunii trecute. Este vorba de anunţul de atribuire a contractului, unde a apărut o modificare. Mai exact, o diminuare a valorii iniţiale a contractului. Acesta fusese atribuit asocierii Domarcons SRL – Erpia SA pentru suma de 84.024.271 de lei – fără TVA. Noua valoare este acum de 80.906.497 de lei fără TVA, cu 3.117.774 de lei mai puţin.

Modernizarea drumului Craiova - Cetate va costa mai puţin decât valoarea stabilită prin contract
Modernizarea drumului Craiova – Cetate va costa mai puţin decât valoarea stabilită prin contract

„Dacă la astfel de licitaţii te trezeşti, de regulă, cu creşteri de costuri, cum s-a şi întâmplat, de altfel, chiar cu modernizarea acestui drum Craiova – Cetate, iată că apar şi surprize plăcute. Din notele de constatare, din dispoziţiile de şantier emise pe parcursul execuţiei lucrărilor a rezultat, de data asta, un cost mai mic, aşa că a fost modificat contractul. Diferenţa respectivă de circa 3,2 milioane de lei se reglează la sfârşitul proiectului. Fie se restituie banii către Uniunea Europeană, fie nu îi mai tragem noi din împrumutul contractat pentru cofinanţarea proiectului“, a precizat preşedintele CJ Dolj, Cosmin Vasile. 

Lucrările la drumul Craiova – Cetate au fost sistate pe perioada iernii, constructorii urmând să le reia imediat ce vremea le va permite. Anul trecut se ajunsese la un stadiu fizic de execuţie de aproape 30%. Lucrările de pe DJ 552 presupun amenajarea a șapte intersecții cu drumuri județene și alte șapte cu drumuri comunale, plus 535 de accese la proprietăți și șapte parcări. Vor fi modernizate, de asemenea, nouă poduri și 31 de podețe, alte 11 podețe urmând să fie construite de la zero. Totodată, vor fi amenajate 14 stații de autobuz, 21,3 km de trotuare noi şi 21,2 km de piste pentru bicicliști şi vor fi montaţi 12,5 km de parapeți de protecție.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS