14.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Acasă Local Dolj Fără „Dracula Park“ în Parcul Corniţoiu

Fără „Dracula Park“ în Parcul Corniţoiu

0
Fără „Dracula Park“ în Parcul Corniţoiu
În Parcul Corniţoiu nu va mai apărea „Dracula Park“, proiectul pentru care există deja un studiu de fezabilitate aprobat în Consiliul Local

Fără „Dracula Park“ în Parcul Corniţoiu. Aceasta este, mai nou, decizia Primăriei Craiova, după ce s-a tot vorbit de acest proiect, iar în 2019 a fost aprobat în Consiliul Local (CL) studiul de fezabilitate al investiţiei.

În Planul de Acțiune pentru Craiova Oraș Verde, votat în ultima şedinţă de CL, se vorbeşte şi de Parcul Corniţoiu, zonă unde municipalitatea îşi propusese că construiască un parc tematic despre Dracula. Un proiect care nu a fost văzut cu ochi buni de consilierii locali din opoziţie de la acea vreme (PNL), dar care a fost a votat în august 2019 de majoritatea PSD din Consiliul Local. Potrivit SF-ului întocmit în acel an, investiţia presupunea două etape. 

Prima intra în sarcina primăriei şi presupunea amenajarea zonei verzi de 3,5 hectare cuprinsă între străzile George Enescu, Toporaşi, Pârâului şi proprietăţile aflate pe strada Paşcani într-un parc propriu-zis. Amplasamentul respectiv, cu denumirea de Parcul Corniţoiu, era la acea vreme, ca şi acum, un spaţiu viran insalubru. Mai exact, o zonă plină de bălării şi deşeuri, fără alei, mobilier urban sau iluminat. Primăria urma să amenajeze aici un parc cu mai multe căi de acces, alei pietonale, vegetaţie „dezvoltată armonios şi controlat“ şi sistem de iluminat public. Totul la 9.339.990 de lei cu tot cu TVA. Din aceşti bani, 7.668.728,90 lei reprezenta partea de construcţii şi montaj. „Dracula Park“ urma să se realizeze în a doua parte a proiectului. 

„Dracula Park“, promis și în campania electorală

Etapa cu distracţia, cu Castelul lui Dracula, casa bântuită, casa vrăjitoarelor, roata panoramică şi restul obiectivelor turistice era evaluată la 19.181.518,09 lei (TVA inclus). Din aceşti bani, partea de construcţii + montaj a fost estimată la 7.614.482,23 lei. În total, proiectul „Dracula Parc“ urma să „înghită“ peste 28 de milioane de lei, din care primăria ar fi putut să asigure doar cheltuiala din prima etapă, cele 9,3 milioane de lei.

Fără „Dracula Park“ în Parcul Corniţoiu. Așa ar arăta Dracula Park în varianta  propusă de autoritățile locale
Așa ar arăta Dracula Park în varianta propusă de autoritățile locale

Acest proiect a fost scos la înaintare şi în perioada alegerilor locale, chiar de către actualul primar. „Craiova are argumente pentru a atrage turiștii, iar în următorii ani va mai avea încă unul: cel mai mare parc de distracții din România și între primele 10 din Europa; un proiect inițiat deja în mandatul meu trecut și intitulat «Dracula Park», pentru care partea de documentație este deja realizată. Castelul lui Vlad, casa bântuită, casa vrăjitoarelor, roata panoramică și multe alte obiective vor pune parcul de distracții craiovean pe harta marilor parcuri europene“, anunţa Lia Olguța Vasilescu în campania electorală. Zona în care va fi construit parcul de distracții este situată în partea de nord-vest a orașului, în vecinătatea Liceului Tehnologic „Costin D. Nenițescu“, pe terenul unde se află în prezent Parcul „Cornițoiu“, se mai explica în mesajele electorale de dinaintea alegerilor locale. 

Fără „Dracula Park“ în Parcul Corniţoiu. Primăria renunţă la amplasament, nu şi la idee

Situaţia s-a schimbat între timp. Olguţa Vasilescu a afirmat în ultima şedinţă de Consiliu Local că s-a renunţat la varianta construirii „Dracula Park“ în Parcul Corniţoiu. „Pentru acea zonă care merge până la cimitirul Sineasca şi care, într-adevăr, va trebui reabilitată este un Studiu de Fezabilitate început în mandatul trecut, cu păstrarea a 80% spaţiu verde şi, în rest, vreo 20% o zonă în care ar trebui să fie un fel de locuri de joacă pentru copii, unde se dorea, de fapt, «Dracula Park». Nu va mai fi cazul să fie acolo «Dracula Park» pentru că, între timp, am identificat o altă soluţie şi, mai mult decât atât, am identificat şi finanţarea pe fonduri europene pe parcuri tematice“, a spus primarul Craiovei. 

Parcul Cornițoiu este, deocamdată, un loc insalubru și plin de bălării
Parcul Cornițoiu este, deocamdată, un loc insalubru și plin de bălării

Varianta construirii „Dracula Park“ în Parcul Corniţoiu era însă greu de pus în aplicare, în actuala configuraţie din Consiliul Local. În urma alegerilor locale, majoritatea a revenit alianţei PNL – USR – PLUS. Aflată acum cu un „om în minus“ după trădarea din PNL, majoritatea se va reconstitui în următoarele luni, iar un astfel de proiect, în forma rezultată în urma SF-ului, nu ar fi trecut niciodată de votul alianţei de dreapta. În schimb, o altă locaţie şi fonduri europene, nu de la bugetul local, ar părea o variantă mai „digerabilă“ pentru noua majoritate din CL. Rămâne de văzut dacă executivul va îndupleca legislativul când acest proiect, în noua variantă, va ajunge pe masa consilierilor municipali.