13.4 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalFără salarii majorate în familia „Administraţie“ de la Craiova

Fără salarii majorate în familia „Administraţie“ de la Craiova

Salariul de bază minim brut pe ţară crește, salariile celor din familia „Administraţie“ rămân la fel. Primăria Craiova și Consiliul Județean (CJ) Dolj se aliniază prevederilor Ordonanței de Urgență nr. 226/2020 publicată în Monitorul Oficial în data de 31 decembrie 2020 și nu vor modifica salariile funcționarilor în acest an. Guvernul a decis ca din ianuarie 2021 indemnizaţiile lunare pentru funcţiile de demnitate publică şi funcţiile asimilate acestora să se menţină la nivelul aferent lunii decembrie 2020. Consiliul Local Craiova și CJ Dolj îngheață salariile pentru toate funcţiile din cadrul familiei ocupaţionale „Administraţie“.

Fără salarii majorate în familia „Administraţie“. Primăria Craiova și Consiliul Județean Dolj au pregătit proiectele de hotărâre prin care salariile din 2021 nu vor fi majorate. Guvernul a stabilit la sfârșitul anului trecut, prin Ordonanță de Urgență, că indemnizaţiile lunare pentru funcţiile de demnitate publică şi funcţiile asimilate acestora se vor menține în 2021 la nivelul aferent lunii decembrie 2020. Așa că în această săptămână, în ședința ordinară a Consiliului Local (CL) Craiova și în cea a Consiliului Județean (CJ) Dolj, ambele programate joi, 28 ianuarie, vor fi supuse spre aprobare două proiecte de hotărâre în acest sens.

Potrivit hotărârii care va fi votată în CL Craiova, pentru anul 2021, începând cu acordarea drepturilor aferente lunii ianuarie, salariile de bază aferente funcţiilor din cadru l familiei ocupaţionale „Administraţie“, utilizate în aparatul de specialitate al Primarului Municipiului Craiova, precum și în cadrul Poliţiei Locale a Municipiului Craiova, Direcției Generale de Asistență Socială Craiova, Serviciului Public Management Spitale, Cabinete Medicale şi Creşe din Municipiul Craiova şi Sport Club Municipal Craiova, se menţin la nivelul aferent lunii decembrie 2020.

Pentru asta trebuie însă modificată HCL nr. 14/2018. „Ținând cont de necesitatea asigurării fondurilor bugetare pentru desfăşurarea corespunzătoare a activităţii autorităţii publice şi instituţiilor publice subordonate, se impune modificarea Hotărârii Consiliului Local al municipiului Craiova nr. 14/2018“, se explică în proiectul de hotărâre.

Salariul de bază minim brut pe ţară crește, salariile celor din familia „Administraţie“ rămân la fel

De ce se impune această modificare? Pentru că în Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cea în baza căreia au crescut foarte mult salariile bugetarilor, se stipulează că pentru funcţionarii publici şi personalul contractual din cadrul familiei ocupaţionale „Administraţie“ din aparatul propriu al consiliilor judeţene, primării şi consilii locale şi din serviciile publice din subordinea acestora, salariile de bază se stabilesc prin hotărâre a consiliului local sau a consiliului judeţean, după caz.

În HCL nr. 14/2018 se menționa că „în cazul modificării salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, salariile de bază se vor stabili prin dispoziţie a primarului municipiului Craiova, respectiv prin act administrativ al conducătorilor serviciilor publice de interes local“. Cum salariul de bază minim brut, fără a include sporuri şi alte adaosuri, a crescut din ianuarie de la 2.230 de lei la 2.300 de lei lunar (pentru un program normal de lucru în medie de 169,333 ore pe lună, reprezentând 13,583 lei/oră), primăria putea umbla la salariile funcționarilor, în sensul majorării.

A stabilit însă înghețarea lor la nivelul de anul trecut, obligată de Ordonanța de Urgență a Guvernului. Un nivel care se stabilea de fiecare dată „fără a depăşi nivelul indemnizaţiei lunare a funcţiei de viceprimar sau, după caz, a indemnizaţiei lunare a vicepreşedintelui consiliului judeţean“.

Fără salarii majorate în familia „Administraţie“. Și CJ Dolj trece la înghețarea salariilor

La rândul său, Consiliul Județean Dolj va supune la vot în ședința de joi ca începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2021, salariul de bază brut lunar de care beneficiază funcționarii publici și personalul contractual din cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Județean Dolj să se mențină la nivelul aferent lunii decembrie 2020. Asta „în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii“, după cum se mai menționează în proiectul de hotărâre.

Fără salarii majorate în familia „Administraţie“ de la Craiova
Funcționarii publici din cadrul Primăriei Craiova și Consiliului Județean Dolj vor fi plătiți și în 2021 la fel ca în 2020, chiar dacă a crescut salariul de bază minim brut pe ţară

În hotărâre sunt trecute expres și celelalte Direcții unde se aplică înghețarea salariilor. Este vorba de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Dolj, Direcția Publică Comunitară de Evidență a Persoanelor Dolj, Direcția Județeană de Pază și Servicii Dolj, Clubul Sportiv Județean Știința „U“ Craiova și Centrul Județean pentru Protecția Naturii, Turism și Dezvoltare Rurală Durabilă Dolj.

Fără salarii majorate în familia „Administraţie“ de la Craiova. Motivarea CJ Dolj

„Având în vedere anvelopa bugetară preconizată pentru anul 2021, dar și obligativitatea respectării principiului ierarhizării salariilor, în funcție de complexitatea și importanța activității desfășurate, se impune ca, în anul 2021, începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2021, salariile de bază brute lunare ale personalului aparatului de specialitate al Consiliului Județean Dolj și al instituțiilor subordonate Consiliului Județean Dolj, ale căror salarii au fost stabilite prin Hotărâre a Consiliului Județean Dolj, să se mențină la nivelul lunii decembrie 2020“, este motivarea hotărârii CJ Dolj.

Asta pentru că recalcularea salariilor de bază se făcea prin raportarea coeficienților stabiliți la noul salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată și majorat de la 1 ianuarie 2021. Ar mai fi de menționat că nici în 2020 nu au crescut salariile bugetarilor, ele fiind plafonate la nivelul din decembrie 2019, tot datorită unei Ordonanțe de Urgență a Guvernului.

Ce salarii se plătesc în familia „Administraţie“

Potrivit ultimei grile de salarii aprobată în 2018, președintele CJ Dolj și primarul Craiovei aveau o indemnizație lunară de 13.689 de lei. La rândul lor, vicepreședinții de Consiliu Județean și viceprimarii încasau un salariu lunar net de 12.168 de lei. Conform Hotărârii Consiliului Local al municipiului Craiova nr. 14/2018, secretarul de municipiu se încadra la un salariu de bază lunar brut de 13.944 de lei, arhitectul-şef al municipiului avea un salariu brut de 12.050 de lei, un director executiv din primărie – 11.689 de lei, un director executiv adjunct – 11.088 de lei, un şef de serviciu – 9.616 lei, iar un şef de birou – 8.180 de lei.

În ceea ce privește administratorii SRL-urilor deținute de Primăria Craiova, în speță RAT, Salubritate, Termo și Piețe și Târguri, nivelul indemnizației acestora a fost stabilit la 16.640 de lei brut, adică un salariu net lunar de 9.734 de lei. Trecând la directorii Direcțiilor subordonate CJ Dolj, aceștia aveau începând din ianuarie 2018 indemnizații lunare cuprinse între 14.250 de lei și 12.350 de lei. Și directorii din cadrul instituției Consiliului Județean Dolj au un salariu net lunar de aproape 10.000 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS