8.6 C
Craiova
luni, 8 martie, 2021
Știri de ultima oră Bani & Afaceri A crescut salariul minim. Care este impactul în economie

A crescut salariul minim. Care este impactul în economie

Suma brută cu care a crescut salariul minim este de 70 de lei pe lună. Câștigul net efectiv pentru salariați este de 40 de lei. Însă, atenție! Majorarea nu a intrat în vigoare de la 1 ianuarie. Detalii în articol.

Majorarea salariului minim pe economie a fost mult-dezbătută în ultima perioadă. Sindicatele au cerut o creștere mai mare a salariului minim. Patronatele s-au opus, în contextul în care din cauza situației pandemice firmele nu pot suportă creșteri salariale mari. În cele din urmă, Guvernul a decis majorarea salariului minim pe economie de la 2.230 de lei brut, cât fusese anterior, la 2.300 de lei brut, cât este acum.

Ce înseamnă acest lucru pentru angajații plătiți cu salariul minim. Creșterea salariului minim brut pe țară este de 70 de lei. Efectiv, angajații plătiți cu salariul minim pe economie vor încasa mai mult cu 40 de lei pe lună. Salariul minim net crește de la 1.346 de lei, cât era până acum, la 1.386 de lei.


Practic, statul câștigă 70 de lei de la fiecare persoană plătită cu salariul minim. În timp ce angajatul câștigă 40 de lei în plus. Având în vedere că în România sunt aproximativ 1,23 milioane de persoane plătite cu salariul minim, statul mai incaseaza niste bani de la angajatori.

30% din salariații doljeni, plătiți cu salariul minim

La nivelul judeţului Dolj, în ianuarie 2020, existau 40.176 de angajaţi plătiţi cu salariul minim pe economie. La vremea respectivă, numărul de salariați plătiți cu salariul minim reprezxenta aproximativ 30% din totalul salariaților activi în Dolj. Dintre aceștia, puțin peste 3.400 erau angajați cu studii superioare și cu salariul minim (2.350 de lei brut).

Acest salariu minim pentru persoanele cu studii superioare nu s-a modificat anul acesta. Din datele obținute anul trecut de la ITM Dolj, la vremea respectivă existau și 7.500 de persoane aveau salariul minim în construcții (3.000 de lei brut).

Atenție! Majorarea salariului minim a intrat în vigoare de la mijlocul lunii ianuarie

Deși inițial Guvernul decisese majorarea salariului minim de la 1 ianuarie, în realitate nu s-a putut. În actul normativ publicat pe 13 ianuarie în Monitorul Oficial se prevede că majorarea salariului minim se aplică de la data publicării în M.O.

Rămâne la latitudinea angajatorilor dacă majorează salariile de la 1 ianuarie sau de la 13 ianuarie. Obligația legală privind majorarea este în vigoare de la mijlocul lunii ianuarie 2021.

Cu cât a crescut salariul minim în ultimii ani

În ultimii ani, salariul minim a crescut constant, însă a fost printre cele mai mici salarii minime din Europa. În 2015, salariul minim pe economie net era de 785 de lei. În 2016 a urcat la 925 de lei. În 2017 a crescut la 1.065 lei. În 2018 a ajuns la 1.162. În 2019, salariul minim crescuse la 1.263 de lei. În 2020 a fost majorat la 1.346 de lei, pentru ca in 2021 să crească foarte puțin, la 1.386 lei.


Exprimat în euro, salariul minim brut din România este circa 473 de euro. În Europa, salarii minime mai mici decât în România mai există doar în Bulgaria (circa 263 de euro) și în Letonia (470 de euro). Mai mari decât în România sunt salariile minime din Ungaria (490 euro), Polonia (600 euro), Portugalia (749 euro), Grecia (750 de euro) etc. Cel mai mare salariu minim este în Luxemburg (2.150 euro).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Guvernul ia în calcul ca restricțiile de circulație să...

Guvernul ia în calcul ca restricțiile de circulație să...

ȘTIRI GdS

Guvernul ia în calcul ca restricțiile de circulație să...

Guvernul ia în calcul ca restricțiile de circulație să fie începând cu ora 22.00, și nu 23.00 așa cum este în prezent. Potrivit unor...

Etapa a III-a a campaniei de vaccinare ar putea...

Premierul Florin Cîţu a declarat că a cerut preşedintelui CNCAV, colonelul doctor Valeriu Gheorghiţă, şi ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, să facă pregătirile necesare pentru...

CE: Din aprilie s-ar putea dubla cantitățile de vaccinuri

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se aşteaptă ca un număr semnificativ de doze de vaccin să devină disponibile în Uniunea Europeană începând...

Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni

Temperaturile se vor încadra în normalul acestei perioade, până în 12 martie, după care vremea se va încălzi semnificativ, iar temperaturile vor ajunge până...

Timișoara a intrat în carantină pentru două săptămâni

Timișoara și patru localități învecinate au intrat în carantină, începând de luni, după ce rata de infectare a trecut de 7. Deplasarea se va...

Un nou tratament pentru COVID-19 a fost testat cu...

Gigantul farmaceutic Merck anunță că a obținut rezultate încurajatoare cu un medicament pentru Covid 19. Este vorba despre un antiviral care se administrează oral,...