9.9 C
Craiova
marți, 20 octombrie, 2020
Știri de ultima oră Bani & Afaceri 30% dintre angajații doljeni sunt plătiți cu salariul minim

30% dintre angajații doljeni sunt plătiți cu salariul minim

Zeci de mii de angajați din Dolj sunt plătiți la nivelul salariului minim brut. Numărul lor este în scădere față de anul anterior.

O treime din angajații din Dolj lucrează 8 ore pe zi și primesc lunar salariul minim stabilit prin lege.

Salariul minim pe economie a urcat la începutul anului la 2.230 de lei brut pe lună. De la 2.085 de lei, cât fusese anterior. GdS a analizat datele privind persoanele plătite cu salariul minim pe economie, după pandemie. În condițiile în care anul acesta există un salariu minim mai mare, numărul persoanelor care sunt plătite cu un astfel de salariul este în scădere față de anul trecut. În schimb, anul acesta este în creștere numărul persoanelor din construcții plătite cu salariul minim pe această ramură.

Potrivit datelor furnizate de Inspecția Muncii, la data de 12 august 2020 erau înregistrate în Registrul de Evidență al Salariaților (REVISAL), în Dolj, 35.718 contracte individuale de muncă, unde era evidentiat salariul minim brut de 2.230 de lei pe luna. Aceste contracte sunt cu normă întreagă de lucru, de 8 ore pe zi. În 2019, în Dolj existau 39.625 de persoane plătite cu salariul minim. Explicația ar fi aceea că de anul trecut și până acum, unora dintre angajați le-au fost majorate salariile peste nivelul venitului minim. Astfel că unele persoane nu se mai regăsesc în statisticile privind salariul minim pe economie.

În construcții a crescut numărul celor plătiți cu salariul minim

În construcții salariul minim brut este de 3.000 de lei. La 12 august 2020 existau 8.363 de persoane plătite cu salariul minim aferent domeniului construcțiilor. Anul trecut erau 7.648 de persoane în construcții care aveau în contractele de muncă salariul minim brut de 3.000 de lei. Din analiza datelor furnizate de Inspecția Muncii se observă că, în 2020, în construcții a crescut numărul persoanelor plătite cu salariul minim pe ramură.

30% din totalul angajaților, plătiți cu salariul minim

În total, pe județ, la data precizată mai sus existau 44.081 de contracte de muncă înregistrate cu normă întreagă și care erau înregistrate cu salariul minim brut. La mijlocul lunii august, conform Inspecției Muncii, existau în Dolj 147.923 de salariați. Rezultă că 30% dintre toți angajații din județ au salariul minim.

Anul trecut, în Dolj au existat 47.273 de persoane plătite cu salariu minim. La vremea respectivă numărul de salariați cu salariul minim reprezenta 32% din numărul total de salariați din Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Monica Niculescu, în sferturi la Ostrava după un duel...

Monica Niculescu a câștigat, în această seară,...

ȘTIRI GdS

Monica Niculescu, în sferturi la Ostrava după un duel...

Monica Niculescu a câștigat, în această seară, duelul româncelor de pe tabloul de dublu feminin de la Ostrava. Aceasta, alături de ucraineanca...

Florin Iordache a câștigat șefia Consiliului Legislativ cu 185...

Deputatul PSD Florin Iordache a obținut marți cel mai mare număr de voturi pentru a ocupa funcția de președinte al Consiliului Legislativ.

O femeie a născut cvintupleți, deși avea ovare polichistice

O mamă care a decis să încerce să mai aibă un bebeluș a devenit părinte unor cvintupleți. Megan Hulen,...

Comunitatea Declic cere parlamentarilor să nu îl voteze pe...

Peste 10.000 de membri ai Declic au semnat o petiţie prin care le cer parlamentarilor să nu îl voteze pe Florin Iordache...

Rasteluri pentru parcarea biciletelor în școli

Plenul Camerei Deputaților a votat legea inițiată de deputatul Nicolae Giugea care vine în sprijinul bicicliștilor. Prin această lege, care merge la...

Număr record de credite la programul Noua Casă

La o lună de la lansare s-au acordat 1.400 de credite la programul ”Noua Casă”, potrivit directorului Fondului Naţional de Garantare, Dumitru...