9.9 C
Craiova
marți, 20 octombrie, 2020
Știri de ultima oră Bani & Afaceri Peste 40.000 de doljeni sunt plătiţi cu salariul minim pe economie

Peste 40.000 de doljeni sunt plătiţi cu salariul minim pe economie

Aproape 28% dintre salariaţii din mediul privat din Dolj sunt plătiţi cu salariul minim. Numărul celor plătiţi cu salariul minim pe economie este în creştere faţă de anul trecut. Conform calculelor, unul din patru angajaţi din Dolj pleacă acasă cu salariul minim, lună de lună.

La ora actuală, există trei niveluri la care se prezintă salariul minim pe economie în România. De la 1 ianuarie 2020, salariul minim pe economie este de 2.230 de lei brut pe lună. Pentru persoanele care au studii superioare şi un an vechime în specialitatea lor, salariul minim a rămas la 2.350 de lei. În domeniul construcţiilor, salariul minim a rămas la 3.000 de lei brut.


Potrivit datelor de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dolj, în Dolj existau, la finele lunii ianuarie, 29.192 de salariaţi plătiţi cu salariul minim brut de 2.230 de lei. Aceştia câştigă, efectiv, 1.346 de lei net pe lună.


Dintre persoanele cu studii superioare care au cel puţin un an în specialitate sunt 3.436 de salariaţi activi. Aceştia figurează în contractele individuale de muncă (CIM) cu salariul minim specific. De asemenea, inspectorul-şef al ITM Dolj, Cătălin Mohora, a precizat că în construcţii sunt 7.548 de salariaţi activi plătiţi strict cu salariul minim. Este vorba despre salariul minim din construcţii. Adică, aceştia au salarii de 3.000 de lei. Având în vedere că cei din construcţii mai au anumite facilităţi fiscale, salariul minim net în acest sector este de 2.362 de lei.

Număr de salariaţi plătiţi cu salariul minim, în creştere

Astfel că, în total, la nivelul judeţului Dolj, la finele lunii ianuarie 2020, existau 40.176 de angajaţi plătiţi cu salariul minim pe economie. Aici intră şi salariile minime aferente celorlalte categorii de persoanal enumerate mai sus.


Numărul celor cu salariul minim este în creştere faţă de anul trecut. Atunci existau puţin peste 39.000 de persoane plătite la nivelul salariului minim pe economie. Acest număr în creştere se poate datora şi faptului că mai erau alţi salariaţi cu venituri salariale foarte apropiate de nivelul actual al salariului minim.


Însă ca procent din numărul total al salariaţilor cu CIM active din Dolj, cei plătiţi cu salariul minim reprezintă mai puţin ca anul trecut. Raportând numărul celor plătiţi cu salariul minim la numărul total de angajaţi rezultă că 28% dintre salariaţii din Dolj câştigă minimul pe economie.
Ceea ce înseamnă că aproximativ unul din patru angajaţi din Dolj pleacă acasă lunar cu salariul minim pe economie. Potrivit inspectorului-şef al ITM Dolj, au fost perioade în care era şi mai mare procentul de angajaţi cu CIM înregistrate la nivelul salariului minim.

„Trebuie să acceptăm realitatea. Sunt şi societăţi care îşi plătesc cu greu salariaţii. În sensul că au dificultăţi în a asigura salarii mai mari. De aceea îi plătesc cu salariul minim“, a spus inspectorul-şef al ITM Dolj, la emisiunea „Economia Sudului“, de la Radio Sud.

Mai mulţi angajaţi activi în Dolj

La ora actuală, există 147.190 de salariaţi activi în mediul privat din Dolj. Numărul de angajaţi este mai mare ca anul trecut în aceeaşi perioadă cu 5.339 de persoane. În ianuarie 2019 existau 141.851 de persoane cu contracte de muncă active, la nivelul Doljului.

Anul trecut a crescut numărul de angajaţi în mai multe domenii de activitate. În industria auto au fost angajate în plus aproximativ 1.700 de persoane. A mai crescut numărul de angajaţi în alimentaţie publică, în construcţii şi în alte domenii.


Şi la numărul de CIM active se observă o creştere, de la un an la altul. În ianuarie 2019, existau 172.207 contracte de muncă active. În ianuarie 2020, numărul CIM active a urcat la 178.774 de contracte. Numărul de contracte este mai mare decât numărul efectiv de salariaţi.

Este cunoscut faptul că unele persoane pot avea două sau mai multe contracte de muncă. Aşa se explică diferenţa între numărul de salariaţi şi numărul de contracte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Monica Niculescu, în sferturi la Ostrava după un duel...

Monica Niculescu a câștigat, în această seară,...

ȘTIRI GdS

Număr record de credite la programul Noua Casă

La o lună de la lansare s-au acordat 1.400 de credite la programul ”Noua Casă”, potrivit directorului Fondului Naţional de Garantare, Dumitru...

Mii de craioveni au plătit la primărie taxa de...

Primăria Craiova a încasat până acum aproape un milion de lei de la cetățeni sub forma taxei de urgență pentru înregistrarea/scăderea mijloacelor de transport. Cetățenii reclamă că dacă plătesc taxa primesc actele “pe loc”, iar dacă nu plătesc, le primesc în 30 de zile. Primăria spune că fără taxa de urgență ar elibera actele, în medie, în 15 zile.

Doljenii cumpără vechime în muncă retroactiv

Pot să își cumepre vechime în muncă retroactiv persoanele care doresc să se pensioneze și le lipsesc ani sau luni de vechime în muncă. Ei pot cumpăra retroactiv perioade de vechime începând de când au împlinit 18 ani, până la vârsta standard de pensionare, dar să nu fi lucrat în perioada solicitată.

Scrisoare deschisă către Primăria Craiova: De ce încasează de...

Un craiovean este revoltat de faptul că pentru a avea un timp de așteptare decent pentru un document de la Primăria Craiova este nevoit să plătească o taxa de urgență de 106 lei. El invocă faptul că dacă nu plătește taxa la Primărie, va fi forțat să nu beneficieze de bunul sau timp de 30 de zile, timp în care Primăria i-ar da un răspuns. Cetățeanul a transmis către Primăria Craiova o scrisoare deschisă

Comunicat de presă-Derulare proiect „Dezvoltarea firmei SC CELAROM SRL”

CELAROM SRL, cu sediul în Municipiul Bucureşti, Str. Alexandru Obregia ,Nr. 7A, Bloc I.2.C, Scara 1, Ap....

Cât mai supraviețuiesc firmele din HORECA?

Închise în mod repetat pe perioada pandemiei, firmele din domeniul HORECA se zbat să reziste. Un reprezentant al mediului de afaceri craiovean spune că dacă barurile, restaurantele și cafenelele vor mai fi închise timp de două luni, multe firme din domeniu vor da faliment. Aflați motivele din articolul de mai jos.