12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdministratieGuvernul „îngheață“ salariile funcționarilor, primăria se conformează

Guvernul „îngheață“ salariile funcționarilor, primăria se conformează

Guvernul „îngheață“ salariile funcționarilor, primăria se conformează. Primăria Craiova va modifica, în ședința Consiliului Local (CL) din data de 30 ianuarie, o hotărâre de CL din ianuarie 2018, care stabilea salariile din cadrul familiei ocupaţionale „Administraţie“.

Funcționarilor din aparatul de specialitate al primarului, precum şi din cadrul serviciilor publice de interes local ale municipiului Craiova le creștea salariul de fiecare dată când se majora salariul minim brut pe țară.

Acesta din urmă a crescut de la 1 ianuarie 2020, dar salariile celor din familia „Administraţie“ vor rămâne la nivelul de anul trecut. O ordonanță de urgență a guvernului dată la începutul anului a „înghețat“ salariile funcționarilor publici. Acum primăria nu face altceva decât să se conformeaze. 

Ordonanța de Urgență nr. 1 din 6 ianuarie 2020, publicată în Monitorul Oficial în data de 11 ianuarie, privind unele măsuri fiscal-bugetare, aduce modificări la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Aici a fost introdus un articol nou care prevede că „indemnizaţiile lunare pentru funcţiile de demnitate publică şi funcţiile asimilate acestora se menţin la nivelul aferent lunii decembrie 2019“. 

De la 1 ianuarie 2020, salariul minim brut pe țară, fără a include sporuri şi alte adaosuri, a fost stabilit la suma de 2.230 lei lunar. Asta pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând 13,327 lei/oră. 

Guvernul „îngheață“ salariile funcționarilor. Cum au ajuns funcționarii la „salarii de nababi“ în 2018

Prin HCL 14/2018 au fost stabilite salariile de baza aferente funcţiilor din cadrul familiei ocupaţionale „Administraţie“. Numai că, de fiecare dată când se modifica salariul de bază minim brut pe țară, se modificau și ele, „prin dispoziție de primar sau printr-un act administrativ al conducătorilor serviciilor publice de interes local“. În speță, se majorau. 

Gazeta de Sud a prezentat pe larg acest aspect chiar în ianuarie 2018, când proiectul de hotărâre de consiliu local la acea vreme a fost adoptat. În articolul „Familia «Administrație», salarii de nabab“ am prezentat situația de la Primăria Craiova și Consiliul Județean Dolj. Mai exact, la ce salarii au ajuns funcționarii publici după intrarea în vigoare a Legii salarizării din 2017. 

Din anexa la proiectul de hotărâre aflam atunci că un secretar de municipiu, cu gradul II profesional, urma să aibă un salariu de bază lunar brut de 13.944 de lei. Arhitectul-şef al municipiului urma să primească un salariu brut de 12.050 de lei, un director executiv din primărie -11.689 de lei, un director executiv adjunct – 11.088 de lei, un şef de serviciu – 9.616 lei, iar un şef de birou – 8.180 de lei. Iar exemplele continua. Acum, Primăria Craiova modifică HCL 14/2018, mai exact anexa cu salariile. 

Ce modificări mai aduce primăria la hotărârea de consiliu local din ianuarie 2018

Pe lângă precizarea că salariile funcționarilor rămân neschimbate, primăria va aduce și alte modificări la HCL nr. 14/2018. Luând în brațe de data asta Ordonanța de Urgență nr. 57/2019 privind Codul administrativ, primăria modifică denumirea funcției de secretar municipiu, în secretar general al unității administativ-teritoriale. De asemenea, completează funcțiile publice generale de expert, consilier, inspector, consilier juridic, cu funcția publică de consilier achiziții publice. 

În fine, la anexa nr. 2 se înlocuiește denumirea „Direcția Publică Comunitară de Asistență Socială a municipiului Craiova”, cu „Direcția Generală de Asistență Socială Craiova”. Această schimbare va permite Danielei Barbu să preia conducerea noii direcții.

Fosta şefă a ANOFM şi consilieră a Olguţei Vasilescu şi-a găsit un loc de şef de serviciu la Primăria Craiova. Cum? Printr-un transfer „bliţ“. După doar 48 de ore, ea a fost propulsată ca şefă de direcţie de majoritatea PSD din consiliul local. 

Cum a fost reușită o asemenea performanță, aflați din articolul „Cum se întorc pesediştii la Craiova după ce au pierdut puterea“, publicat în ediția din 21 ianuarie a Gazetei de Sud.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS