5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOlguța Vasilescu, învestită legal ca primar al Craiovei

Olguța Vasilescu, învestită legal ca primar al Craiovei

Olguța Vasilescu a fost învestită legal în funcția de primar al Craiovei. Asta a decis Tribunalul Dolj în urma apelului formulat de avocatul Lucian Săuleanu. Acesta a contestat modul în care primarul ales al Craiovei a depus jurământul, respectiv în fața unui judecător delegat și nu în fața Consiliului Local, care era legal constituit în acel moment. Apelul a fost respins ca nefondat.

Apelul formulat de avocatul Lucian Săuleanu la decizia Judecătoriei Craiova de a lua act de depunerea jurământului de către Olguța Vasilescu a fost respins ca nefondat de către Tribunalul Dolj. Săuleanu, consilier municipal din partea USR-PLUS în Consiliul Local Craiova, a considerat că primarul ales al Craiovei trebuia să depună jurământul în fața Consiliului Local, legal constituit în data de 13 noiembrie. Numai că atunci Olguța Vasilescu a depus jurământul în camera de consiliu, în fața unui judecător delegat. Lucru contestat de avocatul craiovean.

Lucian Săuleanu a cerut Tribunalului să constate nulitatea încheierii din 13 noiembrie, ca urmare „a necompetenței judecătorului care a pronunțat soluția, în condițiile în care el nu mai avea calitatea de judecător delegat odată ce întreg procesul electoral se încheiase și se desființase Biroul Electoral de Circumscripție Craiova“. „Instanța și-a depășit atribuțiile de putere judecătorească, în condițiile în care nu este reglementată o astfel de procedură decât în cazul expres limitativ prevăzut de articolul 150 din Codul Administrativ“, a susținut Săuleanu în apelul formulat.

Olguța Vasilescu, învestită legal. Ce s-a solicitat la Tribunalul Dolj

Articolul 150 din OUG nr. 57/2019 privind Codul Administrativ spune că „primarul depune jurământul în prima ședință privind ceremonia de constituire a consiliului local sau în fața judecătorului delegat, în camera de consiliu, în cazul în care prima ședință privind ceremonia de constituire a consiliului local nu are loc în termen de 60 de zile de la data alegerilor“. Or, ședința de constituire a noului CL Craiova avut loc în termen (30 octombrie).

În concluziile formulate în scris Lucian Săuleanu a susținut că „instanța de apel nu trebuie să analizeze dacă și cum putea să depună petenta (Olguța Vasilescu – n.r.) jurământul, ci dacă instanța de fond a procedat conform dispozițiilor legale, dacă există o astfel de procedură reglementată și dacă instanța și-a depășit atribuțiile puterii judecătorești“.

În finalul apelului, el a solicitat constatarea nulității procesului verbal din data de 13 noiembrie, întocmit cu ocazia depunerii jurământului de către Lia Olguța Vasilescu și a intrării în exercițiul de drept al mandatului, lipsa calității persoanelor care l-au semnat și constatarea unor efecte care nu sunt în sarcina judecătorului, precum cel al intrării în exercițiu de drept.

Tribunalul Dolj a avut altă părere. Decizia este definitivă

Procesul a durat aproape o lună, decizia fiind pronunțată în ședința din data de 16 decembrie. În proces a intervenit și Petru Becheru, cel care contestase și mandatul obținut de Olguța Vasilescu, pe motiv că „65% dintre craioveni nu au dorit-o ca primar“. Acum, Petru Becheru a intervenit în proces printr-o persoană împuternicită (Cristian Becheru) solicitând recuzarea judecătorului. Decizia Tribunalului Dolj a venit după cinci înfățișări. În ședința din data de 15 decembrie, instanța a respins cererea de recuzare, ca neîntemeiată.

O zi mai târziu a venit și soluția definitivă. „Respinge ca nefondate cererile de repunere pe rol. Respinge ca nefondat apelul formulat de apelantul Săuleanu Lucian Bernd. Respinge ca nefondată cererea de intervenţie accesorie în interesul apelantului Săuleanu Lucian Bernd. Respinge ca nefondat apelul formulat de apelantul Becheru Petru Ioan. Admite excepţia inadmisibilităţii apelului incident. Respinge apelul incident formulat de Becheru Petru Ioan ca inadmisibil. Definitivă. Pronunţată astăzi 16.12.2020 prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin grija grefei instanţei“, a fost decizia Tribunalului Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS