13.4 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalÎnvestirea în funcție a Olguței Vasilescu, atacată la tribunal

Învestirea în funcție a Olguței Vasilescu, atacată la tribunal

Învestirea în funcție a Olguței Vasilescu, atacată la tribunal. Nici nu s-a uscat bine cerneala pe jurământul de învestire a Olguței Vasilescu în funcția de primar al Craiovei că a și apărut prima contestație la adresa acesteia. De fapt, modalitatea de depunere a jurământului a fost atacată. Avocatul Lucian Săuleanu, care deține și funcția de consilier municipal din partea USR-PLUS în Consiliul Local Craiova, a făcut apel la decizia Judecătoriei Craiova de a lua act de depunerea jurământului de către Olguța Vasilescu. Săuleanu cere nulitatea încheierii din data de 13 noiembrie, când primarul și-a intrat în exercițiu de drept prin depunerea jurământului în fața judecătorului delegat, ca urmare „a necompetenței judecătorului care a pronunțat soluția“. „Instanța și-a depășit atribuțiile de putere judecătorească“, susține avocatul craiovean în apelul formulat.

Este sau nu Olguța Vasilescu primarul Craiovei în acest moment? Asta trebuie să stabilească Tribunalul Dolj, după ce avocatul Lucian Săuleanu, consilier municipal din partea USR-PLUS în Consiliul Local (CL) Craiova, a făcut apel la decizia Judecătoriei Craiova. Instanța de fond a luat, în data de 13 noiembrie, act de depunerea jurământului de către Olguța Vasilescu. „Admite cererea. Ia act de depunerea jurământului de către doamna primar Lia Olguţa Vasilescu. Nesupusă niciunei căi de atac. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin grefa instanţei, azi, 13.11.2020“, a fost soluția pe scurt a Judecătoriei Craiova.

Primarul ales al Craiovei a depus atunci jurământul în camera de consiliu, în fața unui judecător delegat, chiar înaintea unei ședințe a Consiliului Local care nu a mai avut loc din lipsă de cvorum. Olguța Vasilescu a primit lenta (eșarfa tricoloră) de la secretarul general al primăriei și a anunțat public că și-a început mandatul.

Săuleanu: „Instanța și-a depășit atribuțiile de putere judecătorească“

Avocatul Lucian Săuleanu nu este însă de aceeași părere. Consilierul local USR-PLUS consideră că „instanța și-a depășit atribuțiile de putere judecătorească“ atunci când a luat act de jurământul depus de Olguța Vasilescu și a cerut Tribunalului Dolj anularea încheierii din 13 noiembrie și respingerea ei ca inadmisibilă. Apelul a fost înregistrat în data de 19 noiembrie, primul termen de judecată fiind stabilit pentru 25 noiembrie.

În cererea sa, Săuleanu solicită admiterea apelului, lucru care ar avea drept consecință „constatarea nulității procesului verbal încheiat în data de 13 noiembrie cu ocazia depuneri jurământului și intrarea în exercițiul de drept a mandatului primarului municipiului Craiova, Olguța Vasilescu“.

E drept că Judecătoria Craiova doar a luat act de depunerea jurământului de către Lia Olguța Vasilescu și că acest lucru nu e supus niciunei căi de atac , însă avocatul Lucian Săuleanu susține că încheierea s-a pronunțat într-o procedură necontencioasă, „context în care în mod greșit s-a apreciat că nu s-ar supune niciunei căi de atac“. Pentru a elimina varianta ca apelul său să fie considerat ca tardiv formulat, consilierul local USR-PLUS susține că încheierea i-a fost comunicată prin e-mail în data de 17 noiembrie, apelul fiind înregistrat în termen de două zile, adică pe 19 noiembrie.

Învestirea în funcție a Olguței Vasilescu, atacată la tribunal. Ce invocă Lucian Săuleanu

Avocatul Lucian Săuleanu consideră că depunerea jurământului în context politic nu este de competența instanțelor de judecată și cere tribunalului să constate nulitatea încheierii din data de 13 noiembrie, ca urmare „a necompetenței judecătorului care a pronunțat soluția, în condițiile în care nu mai avea calitatea de judecător delegat odată ce întreg procesul electoral se încheiase și se desființase Biroul Electoral de Circumscripție Craiova“. „Instanța și-a depășit atribuțiile de putere judecătorească, în condițiile în care nu este reglementată o astfel de procedură decât în cazul expres limitativ prevăzut de articolul 150 din Codul Administrativ“, motivează Săuleanu.

Avocatul Lucian Săuleanu, consilier local din partea USR-PLUS și fost candidat la Primăria Craiova
Avocatul Lucian Săuleanu, consilier local din partea USR-PLUS și fost candidat la Primăria Craiova

Ce spune articolul 150 din OUG nr. 57/2019 privind Codul Administrativ? Faptul că „Primarul depune jurământul în prima ședință privind ceremonia de constituire a consiliului local sau în fața judecătorului delegat, în camera de consiliu, în cazul în care prima ședință privind ceremonia de constituire a consiliului local nu are loc în termen de 60 de zile de la data alegerilor“. Or, ședința de constituire a noului CL Craiova avut loc în termen și nu poate fi contestată.

Consiliul Local a fost legal constituit în data de 30 octombrie, când au depus jurământul 21 din cei 27 de consilieri locali aleși în urma scrutinului din 27 septembrie. Astfel, conform apelului formulat de către Lucian Săuleanu, primarul ar fi putut depune jurământul în ședința de constituire din data de 30 octombrie, „nefiind niciun impediment odată ce i se validase mandatul de către Judecătoria Craiova încă din data de 15 octombrie“.

Învestirea în funcție a Olguței Vasilescu, atacată la tribunal. Ce cere Lucian Săuleanu Tribunalului Dolj

De fapt, chiar a existat pe ordinea de zi a ședinței respective un punct privind depunerea jurământului de către primar, însă acesta nu s-a mai depus. „Ședința privind ceremonia de constituire a CL Craiova a fost legal convocată, în termen și s-a desfășurat legal, astfel că nu se justifică trimiterea instanței de fond la depășirea termenului pentru ședința de constituire“, se arată în apelul formulat de Săuleanu.

Avocatul consideră că în mod greșit judecătoria apreciază că la momentul constituirii Consiliului Local mandatul Olguței Vasilescu nu era validat. „Instanța de fond s-a rezumat sec să menționeze că nu era validat mandatul de primar (…) Instanța apreciază că la data de 4 noiembrie a rămas definitivă soluția de validare, aspect care nu o îndreptățește să aprecieze că singura soluție este depunerea jurământului în fața sa“, se mai arată în apel.

În concluzie, Lucian Săuleanu afirmă că „instanța de apel nu trebuie să analizeze dacă și cum putea să depună petenta (Olguța Vasilescu – n.r.) jurământul, ci dacă instanța de fond a procedat conform dispozițiilor legale, dacă există o astfel de procedură reglementată și dacă instanța și-a depășit atribuțiile puterii judecătorești“. În finalul apelului, se solicită constatarea nulității procesului verbal din data de 13 noiembrie, cu ocazia depunerii jurământului de către Lia Olguța Vasilescu și a intrării în exercțiul de drept al mandatului, lipsa calității persoanelor care l-au semnat și constatarea unor efecte care nu sunt în sarcina judecătorului, precum cel al intrării în exercițu de drept.

Olguța Vasilescu, atacată și de PNL Craiova

Apelul formulat de consilierul local USR-PLUS va fi judecat miercuri, 25 noiembrie, termen stabilit de Tribunalul Dolj. O zi mai târziu, adică joi, 26 noiembrie, este programată prima ședință ordinară a noului consiliu local. Una care se va desfășura în sistem on-line, așa cum se precizează pe site-ul primăriei. Motiv pentru PNL Craiova, care formează majoritatea în Consiliul Local alături de USR-PLUS potrivit votului din 27 septembrie, de a ataca decizia primarului.

Marian Vasile, consilier local și noul președinte al PNL Craiova, susține că „Olguța Vasilescu se ascunde de craioveni în spatele unei platforme digitale“.

Marian Vasile, președintele PNL Craiova
Marian Vasile, noul președinte al PNL Craiova

„Dintr-un amestec de aroganță și teamă, Olguța Vasilescu fuge de consilierii care doresc să discute și să dezbată împreună urgențele craiovenilor. «Majoritatea» sa toxică și incapabilă este înspăimântată de o întâlnire, imperios necesară, cu întregul Consiliu Local. Astfel, ședința ordinară convocată pentru data de 26.11.2020, ora 10.00, se va desfășura on-line. În convocatorul ședintei se invocă «prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19». În ultimele zile, în sala de ședințe au avut însă loc două întâlniri ale Consiliului Local, iar, între timp, Olguța Vasilescu a demarat organizarea unui mare Târg de Crăciun în Craiova.

Având în vedere că platforma on-line nu permite interacțiunea și aprofundarea subiectelor de pe ordinea de zi în timpul ședinței, consilierii locali ai Partidului Național Liberal vor fi prezenți în sala de consiliu, în data de 26.11.2020, la ora 10.00, pentru a discuta și a dezbate împreună cu primarul problemele urgente ale orașului nostru“, a fost mesajul lui Marian Vasile în calitate de consilier municipal și președinte al PNL Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS