12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdministratieNu a fost ședință, dar avem primar. Ce va fi astăzi? (VIDEO)

Nu a fost ședință, dar avem primar. Ce va fi astăzi? (VIDEO)

De vineri, 13 noiembrie, Craiova are primarul ales în urma scrutinului din 27 septembrie. Lia Olguța Vasilescu a depus jurământul în camera de consiliu și a fost învestită în funcția de primar al Craiovei. Ședința extraordinară anunțată pentru aceeași zi, la convocarea edilului încă în funcție Mihail Genoiu, nu s-a putut însă ține din lipsă de cvorum. Asta după ce consilierii municipali din partea PNL și USR-PLUS, care dețin majoritatea în Consiliul Local, nu s-au prezentat la ședință, considerând-o nelegală. Astăzi se anunță o nouă zi încinsă în administrația locală.

Nu a fost ședință, dar avem primar. Craiova are de vineri, 13 noiembrie, primarul ales. Lia Olguţa Vasilescu a fost învestită în funcţie după ce a depus jurământul în camera de consiliu, în faţa judecătorului delegat, şi a devenit astfel noul edil al Băniei.

Mutare oarecum surprinzătoare, pentru că învestirea urma să aibă loc într-o ședință extraordinară convocată pentru vinerea trecută de către primarul încă în funcție Mihail Genoiu. Ședință care nu a mai avut loc din lipsă de cvorum. Asta după ce consilierii municipali din partea PNL și USR-PLUS, care dețin majoritatea în Consiliul Local, nu s-au prezentat pe motiv că ședința este nelegală.

Vineri, în sală au fost prezenți doar nouă consilieri din cei 21 care au depus jurământul în data de 30 octombrie, când s-a constituit noul Consiliu Local: șapte de la PSD și doi de la PER. Pentru un consiliu local complet mai trebuia să depună jurământul șase consilieri, supleanți pe liste (trei de la PSD, unul de la PER și doi de la PNL).

Ce motiv a invocat secretarul Nicoleta Miulescu pentru a nu se ține ședința de astăzi

Nimic din toate astea nu s-au întâmplat. Nu a fost ședință, prin urmare nu s-a completat Consiliul Local, nu au fost organizate comisiile de specialitate, nu s-au votat viceprimarii. În schimb, a fost instalat în funcție primarul ales. Chiar înainte de ședință, secretarul Primăriei Craiova, Nicoleta Miulescu, a informat mass-media că Olguța Vasilescu a depus jurământul în camera de consiliu și că este noul primar al municipiului. Ocazie cu care i-a și înmânat eșarfa tricoloră (foto jos).

Nu a fost ședință, dar avem primar.

Tot atunci, Nicoleta Miulescu a precizat că ședința convocată legal de o treime dintre consilierii locali învestiți deja în funcție, pentru ziua de luni, 16 noiembrie, nu va avea loc. Motivul: nu a respectat toți pașii obligatorii. Miulescu s-a referit la modul de comunicare a convocării și la faptul că nu au fost întocmite proiectele hotărârilor trecute pe ordinea de zi.

Nu a fost ședință, dar avem primar. Ce a spus Olguța Vasilescu

Lucru la care s-a referit și Olguța Vasilescu, în prima sa declarație în calitate de primar al Craiovei. „Începând de astăzi (vineri, 13 noiembrie – n.r.) sunt primarul în exerciţiu al Craiovei. Deci toată această şaradă că ţinem şedinţe, nu venim la şedinţe, convocăm şedinţe şi toate lucrurile acestea care s-au întâmplat în ultima perioadă cu scopul vădit de a mă împiedica să depun jurământul şi de a prelua prerogativele de primar trebuie să înceteze.

După această şedinţă, care nu s-a putut ţine din lipsă de cvorum, voi invita liderii celor două partide care au absentat astăzi pentru a ne pune de acord asupra datei următoarei şedinţe. Pentru că, din păcate pentru ei, convocarea care s-a făcut de către grupurile de consilieri PNL şi USR este nelegală. Au respectat, într-adevăr, zilele pentru convocarea unei şedinţe extraordinare, dar au uitat să puncteze că mai trebuie o să fie o zi pentru comunicare, pentru secretarul primăriei“, a spus Olguţa Vasilescu.

Noul primar a mai precizat că următoarea şedinţă a CL Craiova ar putea avea loc marţi, dacă va fi una de îndată, sau vineri, pentru una extraordinară. „Până nu am o discuţie cu liderii celor două partide din Consiliul Local nu voi lua o decizie (…) După cum au început însă, văd că nu vor o colaborare pentru următorii patru ani. Au început-o prost, au început-o cu stângul, făcându-şi fel de fel de calcule vizavi de exercitarea mandatului meu de primar, care le-au fost infirmate astăzi, pentru că am depus jurământul. Din acest moment, vor discuta cu mine în calitate de primar al Craiovei“, a mai afirmat Olguţa Vasilescu.

Nu a fost ședință, dar avem primar. Ce au invocat liderii alianței PNL-USR-PLUS

Așa cum se anticipa, consilierii locali PNL și USR-PLUS nu au participat la ședința convocată pentru vinerea trecută de primărie. Au organizat însă o conferință de presă în care au expus motivele pentru care nu se prezintă. La conferinţă au participat toţi consilierii municipali şi liderii locali ai PNL, USR şi PLUS.

Nu a fost ședință, dar avem primar. Consilierii municipali din partea PNL și USR-PLUS au avut, vineri, propria lor întâlnire cu presa în care au explicat de ce consideră nelegală ședința de vineri și au insistat cu ședința convocată de ei pentru luni, 16 noiembrie
Consilierii municipali din partea PNL și USR-PLUS au avut, vineri, propria lor întâlnire cu presa în care au explicat de ce consideră nelegală ședința de vineri și au insistat cu ședința convocată de ei pentru luni, 16 noiembrie

„Ni se spune, făcându-se referire la un articol din Codul Administrativ, că o inițiativă a unui consilier trebuie fundamentată cu o expunere de motive și dezbătută în comisiile de specialitate, de parcă alegerea președintelui de ședință și votarea viceprimarilor ar necesita o dezbatere în comisiile de specialitate care, de altfel, nici nu s-au constituit. Cine a făcut această hârtie confundă mâncarea cu mâncărimea și nu poate fi luată în considerare de către noi. Este momentul ca cei din primărie să înțeleagă că sunt parte a executivului, nu a deliberativului, că nu pot să pună pe nimeni la treabă, ci doar să facă treabă“, a spus Mario Ovidiu Oprea, președintele PNL Craiova.

Cezar Drăgoescu: „Nu vom gira niciodată abuzurile PSD“

Acesta s-a referit la faptul că primarul a convocat ședința invocând articolul 134, aliniatul 4 din Codul Administrativ, care se referă la cazul de forță majoră și/sau de maximă urgență pentru rezolvarea intereselor locuitorilor comunei, lucru care nu se impunea. Mai mult, s-a folosit exprimarea „ședință de îndată extraordinară“, lucruri total diferite. „Am asistat, din păcate, la o serie de tertipuri regizate de fosta administrație, de neînțeles pentru un oraș precum Craiova. O ședință convocată legal nu trebuie să fie un ping-pong între partidele politice“, a spus și Gabriel Păunică, președinte PLUS Dolj.

Cezar Drăgoescu, propunerea USR-PLUS pentru funcția de viceprimar al Craiovei
Cezar Drăgoescu, propunerea USR-PLUS pentru funcția de viceprimar al Craiovei

„Suntem gata de muncă, de a sluji interesele cetățenilor din Craiova. Noi reprezentăm majoritatea de dreapta din Consiliul Local și nu vom gira niciodată abuzurile PSD. Ne dorim să începem cu dreptul, de asta am convocat ședința pentru luni. Ceea ce se întâmplă nu are legătură cu interesele craiovenilor, ci cu un joc de imagine din partea PSD“, a afirmat și Cezar Drăgoescu, propunerea USR-PLUS pentru funcția de viceprimar al Craiovei.

Nu a fost ședință, dar avem primar. Marian Vasile: „Este clar că dânșii nu respectă votul craiovenilor“

Și consilierul local Marian Vasile, propunerea PNL pentru funcția de viceprimar, a acuzat modul în care a fost convocată ședința extraordinară pentru ziua de vineri, 13 noiembrie.

„Este clar că dânșii nu respectă votul craiovenilor. Ni s-a spus că ședința noastră este invocată prematur. Ei au convocat însă o ședință de îndată extraordinară, sunt două tipuri de ședințe total diferite. Consideră ședința convocată de noi prematură pentru că încă nu veniseră mandatele supleanților validate de Judecătoria Craiova. Au convocat însă ședința după ce am convocat-o noi, știind că avem un coleg în izolare care putea veni abia luni la lucru. În consecință, nu se puteau rezolva astăzi (vineri, 13 noiembrie – n.r.) problemele orașului, oranizarea comisiilor de specialitatea, votatea viceprimarilor. Tot ce se putea rezolva era depunerea jurământului de către doamna primar, care nu mai avea răbdare o zi, până luni, pentru că sâmbătă și duminică în primărie nu se lucrează“, a declarat Marian Vasile (VIDEO jos).

Consilierii de dreapta din CL Craiova au concluzionat că ședința convocată de primar pentru vineri, 13 noiembrie, nu este legală și au susținut că vor participa la ședința pe care au convocat-o pentru luni, 16 noiembrie. Rămâne de văzut dacă se va ține, astăzi, această ședință. Se anunță încă o zi cu spirite încinse.

Prima reacție a schimbărilor din CL Craiova. Manda a demisionat de la RAT

Ca tacâmul să fie poate complet, vinerea trecută a apărut și prima demisie. Sorin Manda a plecat de la conducerea RAT SRL Craiova. Administratorul societății care are delegat serviciul public de transport în comun din municipiu și-a anunțat demisia pe pagina sa de socializare.

„Se încheie o altă etapă profesională. Mulțumesc tuturor colegilor de la RAT Craiova care pentru mine sunt eroi! Sunt cei care au rămas în linia întâi asigurând un transport public în comun sigur. A fost o perioadă grea, din cauza pandemiei, cu provocări, însă și o perioadă frumoasă cu foarte multe proiecte duse la bun sfârșit. A fost o perioadă în care au fost puse în circulație autobuze noi, o perioadă în care stațiile de călători ale RAT Craiova au fost îmbunătățite, o perioadă în care am făcut pași importanți pentru implementarea conceptului de smarttransportation, o perioadă în care s-a lucrat foarte mult pentru proiectele de mobilitate urbană, o perioadă in care au fost depuse proiecte pe fonduri europene nerambursabile de peste 80 de milioane de euro. Vă mulțumesc, dragi colegi! Vă mulțumesc, dragi craioveni!”, a scris Sorin Manda pe Facebook.

Mandatul lui Sorin Manda la conducerea RAT SRL expira la sfârșitul anului

Manda a fost numit administrator al RAT SRL în data de 11 decembrie 2019, prin hotărâre de consiliu local, pentru o perioadă de șase luni. În iunie 2020, tot prin hotărârea Consiliului Local care tocmai ce și-a încheiat mandatul, Sorin Manda a fost păstrat la conducerea Regiei de Transport, mandatul său fiind prelungit până la sfârșitul anului în curs. Cum municipiul Craiova are acum un alt Consiliu Local, unde majoritatea este deținută de alianța PNL-USR-PLUS, cea care ia și deciziile, mai mult ca sigur că mandatul lui Sorin Manda, fratele președintelui PSD Dolj Claudiu Manda, nu mai era prelungit din 2021.

Sorin Manda a demisionat de la conducerea RAT SRL Craiova
Sorin Manda a demisionat de la conducerea RAT SRL Craiova

Înainte de a fi numit la conducerea RAT SRL, societate al cărei director general a mai fost și în perioada 2015 – 2017, Sorin Manda a ocupat funcția de administrator public al Craiovei. Înainte de a-și anunța demisia pe Facebook, Manda a publicat pe pagina sa un certificat de atestare fiscală emis de Direcția Generală Regională a Finanțelor Publie Craiova chiar în ziua de 13 noiembrie, care arată că la data de 31 octombrie RAT SRL nu figurează în evidențele fiscale cu vreo datorie.

Astăzi se votează vicepreședinții CJ Dolj

La Consiliul Județean (CJ) Dolj va avea loc astăzi, de la ora 12.00, ședința extraordinară de definitivare a conducerii județului. În cadrul ședinței vor depune jurământul supleanții ale căror mandate de consilieri județeni au fost validate de Tribunalul Dolj, vor fi constituite și organizate comisiile de specialitate și vor fi votați cei doi vicepreședinți ai CJ Dolj.

În Consiliul Județean, PSD a obținut majoritatea după ce a făcut alianță cu PER și va numi cei doi vicepreședinți. De la PSD, pentru funcția de vicepreședinte este propus Mihail Neațu-Breciugă. Din partea aliaților de la PER, vicepreședinte CJ Dolj ar putea fi Antonie Solomon.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS