16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdministratieBalamuc administrativ la Craiova. Ședința de luni se ține vineri

Balamuc administrativ la Craiova. Ședința de luni se ține vineri

Balamuc administrativ la Craiova. Alianța PNL-USR-PLUS din Consiliul Local Craiova și PSD s-au jucat, ieri, de-a ședința extraordinară. Ambele formațiuni au avut în spate prevederile Codului Administrativ. Consilierii de dreapta s-au folosit de un articol de lege și au convocat pentru luni, 16 noiembrie, o ședință extraordinară a CL Craiova pentru ca „municipiul să aibă o conducere completă“. Pe aceeași bază legală, dar la șase ore distanță, primarul în funcție a convocat și el o ședință extraordinară a Consiliului Local. Și tot cu aceeași ordine de zi. Doar punctele au fost puțin inversate.

Zi încinsă, ieri, la Primăria Craiova. Și nu din cauza căldurii din instituție, ci a balamucului administrativ care s-a petrecut. Alianța PNL-USR-PLUS din Consiliul Local (CL) Craiova și PSD s-au jucat de-a șoarecele și pisica sau, mai bine spus, de-a ședința extraordinară. O ședință care a fost convocată de alianța de dreapta pentru ziua de luni, 16 noiembrie, dar care va avea loc vineri, 13 noiembrie, după convocarea făcută de primărie, adică de PSD. Balamucul a început de la prima oră a dimineții (ora de începere a programului în primărie).

Majoritatea de dreapta din CL Craiova nu a mai stat după primarul în funcție și a făcut un pas înainte. Alianța PNL-USR-PLUS a luat inițiativa ieri dimineață și a convocat, potrivit Codului Administrativ, ședința extraordinară a Consiliului Local pentru definitivarea conducerii orașului.

Balamuc administrativ la Craiova. Ce lipsește pentru a definitiva conducerea orașului

Pentru ca municipiul Craiova să aibă conducerea rezultată în urma alegerilor locale din data de 27 septembrie, mai este nevoie de învestirea primarului ales, de depunerea jurământului de către cei șase consilieri supleanți, de votarea viceprimarilor propuși de majoritate și de organizarea comisiilor de specialitate care își dau girul pentru viitoarele proiecte de hotărâre. Asta a dorit și majoritatea din CL.

Majoritatea de dreapta din CL Craiova a luat inițiativa de definitivare a conducerii orașului, convocând ședința de definitivare a consiliului local, învestire a primarului ales, votare a viceprimarilor și organizare a comisiilor de specialitate.
Majoritatea de dreapta din CL Craiova a luat inițiativa de definitivare a conducerii orașului, convocând pentru 16 noiembrie ședința de definitivare a consiliului local, învestire a primarului ales, votare a viceprimarilor și organizare a comisiilor de specialitate

Potrivit OUG nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, Consiliul Local se poate întruni în ședințe extraordinare la convocarea primarului sau a cel puțin unei treimi din numărul consilierilor locali în funcție. Pe acest drept conferit de lege a mizat alianța PNL-USR-PLUS. Aceasta a convocat, prin semnăturile a 11 consilieri municipali aleși, validați și învestiți în data de 30 octombrie, când s-a constituit noul Consiliu Local, o ședință extraordinară pentru data de 16 noiembrie, ora 10.00.

Alianța PNL-USR-PLUS: „Este esențială funcționarea Consiliului Local“

Alianța PNL-USR-PLUS a emis, ulterior, și un comunicat de presă în care susține că funcționarea legislativului local este esențială și că începerea activității nu mai poate fi amânată.

„A trecut o lună și jumătate de la alegerile locale, consilierii au depus jurământul, supleanții au fost și ei validați de judecătorie, ca urmare Craiova are un Consiliu Local legal constituit, însă primarul PSD nu a convocat încă o ședință de consiliu. Suntem cu toții într-o perioadă încărcată și dificilă în care este esențială funcționarea Consiliului Local și, înțelegând votul și dorința cetățenilor, începerea activității nu mai poate fi amânată. Consilierii locali PNL și USR-PLUS, reprezentând majoritatea consilierilor locali ai Municipiului Craiova, convoacă o ședință extraordinară a Consiliului Local pentru 16 noiembrie 2020, ora 10:00, cu o ordine de zi care acoperă punctele necesare pentru a porni munca în noul Consiliu Local“, a fost mesajul transmis de alianța de dreapta din CL Craiova.

Cei 11 consilierii municipali care au convocat ședința extraordinară a Consiliului Local Craiova pentru ziua de luni, 16 noiembrie, au fost următorii: Manuel Borțoi, Eduard-Alexandru Cîrceag, Cosmin Corâțu, Dan Diaconu, Cezar Drăgoescu, Georgel Enescu, Teodor Sas, Flavius Sirop, Nicu Teodorescu, Adriana Ungureanu, Marian Vasile. Convocarea a fost înregistrată la Primăria Craiova la prima oră, 08.03.

Balamuc administrativ la Craiova. PSD a reacționat. Olguța și Genoiu au pus ședința vineri

PSD a reacționat la inițiativa alianței PNL-USR-PLUS din Consiliul Local Craiova. Mergând tot pe prevederile Codului Administrativ, primarul Mihail Genoiu s-a folosit și el de dreptul său și a convocat o ședința extraordinară a CL, dar pentru ziua de vineri, 13 noiembrie. Primăria a venit cu explicația că o eventuală convocare a ședinței Consiliului Local se putea face abia după ora 14.00, nu la ora 8.00, cum a procedat alianța de dreapta. Așa că a făcut convocarea noului consiliul local la ora 14.01.

Prima care a reacționat a fost însă Olguța Vasilescu, primarul ales al Craiovei. Ea a postat pe contul său de Facebook o fotografie în care apare alături de premierul Ludovic Orban.

OlguțaVasilescu și premierul Ludovic Orban (Foto: Facebook Lia Olguța Vasilescu)
Olguța Vasilescu și premierul Ludovic Orban (Foto: Facebook Lia Olguța Vasilescu)

„Deși nu am depus încă jurământul ca primar, prin grija unor interpuși ai politicienilor locali, astăzi, am participat la sediul Guvernului României, la o discuție cu premierul Ludovic Orban despre rectificarea bugetară care va avea loc săptămâna viitoare, redeschiderea piețelor și alte subiecte arzătoare. Sper ca toți consilierii locali să participe vineri la ședința care va avea loc pentru validarea mandatelor celor șase consilieri supleanți care nu au depus încă jurământul și a primarului nou ales și să fie infirmată informația ca USR și PNL vor boicota această ședință pentru care abia azi (ieri – n.r.), după ora 14.00, se poate face convocarea. Avem multă treabă și nu mai vreau să pierdem nici măcar o zi!“, a scris Olguța Vasilescu. Ea a vorbit de „ședința de vineri“ înainte ca primarul în funcție să o convoace oficial.

Cum a răspuns Genoiu

Primarul Mihail Genoiu a venit apoi cu completarea. Evident, tot pe Facebook. „Convocarea Consiliului Local pentru depunerea jurămintelor consilierilor locali supleanți nu se poate face înainte de rămânerea definitivă a încheierii de validare a mandatelor de către Judecătoria Craiova. Acest lucru se va întâmpla astăzi (ieri – n.r.) la ora 14:00, motiv pentru care, la ora 14:01, voi face convocarea ședinței extraordinare cu convocare de îndată a Consiliului Local Municipal Craiova, respectând prevederile articolului 134, aliniatul 4 din Codul Administrativ. Orice altă încercare de a convoca o ședință a Consiliului Local înainte de rămânerea definitivă a încheierii de validare a mandatelor consilierilor local supleanți de către Judecătoria Craiova este în afara legii. Nimic nu poate fi mai urgent pentru o comunitate locală decât învestirea funcției de primar, viceprimari și consilieri locali“, a scris edilul.

Genoiu a mai menționat că unul dintre consilierii locali din rândul alianței de dreapta s-ar afla în izolare la domiciliu, dar că el va putea vota cu urna mobilă în ședința de vineri.

„Am luat la cunoștință că unul dintre consilierii locali se află în izolare la domiciliu, iar un auto-propus lider al majorității consilierilor a solicitat votul cu urna mobilă pentru alegerea viceprimarilor, lucru cu care suntem de acord și pe care i l-am și comunicat. Dorința mea este de a avea cât mai rapid primar, un Consiliu Local complet și viceprimari în funcție, motiv pentru care voi convoca ședința Consiliului Local de îndată pentru vineri, 13 noiembrie, la ora 10, și invit toți consilierii locali să fie prezenți pentru a da legitimitate cât mai urgent conducerii orașului alese în mod democratic“, a fost mesajul lui Mihail Genoiu.

Balamuc administrativ la Craiova. Comunicatul Primăriei Craiova

Imediat a apărut și comunicatul oficial al Primăriei Craiova privind ședința extraordinară convocată pentru vineri, 13 noiembrie. „Primăria Municipiului Craiova anunţă convocarea de către primarul în funcție, Mihail Genoiu, a unei ședințe extraordinare a Consiliului Local Municipal Craiova pentru data de vineri, 13.11.2020, ora 10:00, pentru depunerea jurământului Primarului ales al Municipiului Craiova și al Consilierilor Locali supleanți, validați de către Judecătoria Craiova. Convocarea ședinței Consiliului Local nu se putea face înainte de rămânerea definitivă a încheierii de validare a mandatelor consilierilor local supleanți de către Judecătoria Craiova“, se arătă în comunicat.

Ambele solicitări de convocare a ședinței extraordinare a CL Craiova au avut aproape aceeași ordine de zi. Doar punctele au fost puțin inversate. Alianța de dreapta a pus votarea viceprimarilor înainte de învestirea primarului ales. Primăria a lăsat votul pentru viceprimari la ultimul punct de pe ordinea de zi.

Cum arată ordinea de zi a ședinței convocate de primar pentru vineri, 13 noiembrie

  • 1. Depunerea jurământului de către supleanţii ale căror mandate au fost validate.
  • 2. Depunerea jurământului de către Primarul Municipiului Craiova, dna. Lia Olguța Vasilescu.
  • 3. Proiect de hotărâre privind alegerea preşedintelui de şedinţă al Consiliului Local al Municipiului Craiova.
  • 4. Proiect de hotărâre privind aprobarea constituirii Comisiei de validare și numărare a voturilor.
  • 5. Proiect de hotărâre privind organizarea comisiilor de specialitate ale Consiliului Local al Municipiului Craiova.
  • 6. Proiect de hotărâre privind alegerea viceprimarilor municipiului Craiova.

Cum arată ordinea de zi a ședinței convocate de alianța PNL-USR-PLUS pentru luni, 16 noiembrie

  • 1. Alegerea președintelui de ședință al Consiliului Local Craiova.
  • 2. Depunerea jurământului de către consilierii locali supleanți, validați de Judecătoria Craiova după data constituirii Consiliului Local Craiova.
  • 3. Constituirea Comisiei de validare a alegerilor și de numărare a voturilor.
  • 4. Alegerea viceprimarilor municipiului Craiova.
  • 5. Organizarea comisiilor de specialitate ale Consiliului Local al Municipiului Craiova.
  • 6. Depunerea jurământului de către primarul Municipiului Craiova.
  • 7. Diverse.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS