22.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdministratieCanalizarea stradală „trece” prin subsolul blocului

Canalizarea stradală „trece” prin subsolul blocului

Subsolurile unora dintre blocurile de pe strada Traian Lalescu din cartierul craiovean Rovine sunt frecvent inundate de canalizarea orașului. De vină ar fi proasta proiectare a canalizării stradale, care este cu mult deasupra canalizării blocului. Din acest motiv, atunci când plouă sau când canalizarea trebuie să preia un debit foarte mare de apă, toate mizeriile ajung în beciurile blocurilor. O vină ar avea și locatarii care confundă canalizatea cu coșul de gunoi.

De ani buni subsolurile cvartalului de blocuri H de pe strada Traian Lalescu sunt sistematic inundate. S-a întâmplă la blocul H22, H23 și H24, iar acum a venit și rândul blocului H4. Proprietarii spun că subsolul este frecvent inundat de apa din canalul exterior, care aduce mizeria din stradă, asta se întâmplă când plouă. Uneori canalizarea se înfundă și toate mizeriile ajung tot în subsol. Este un miros greu, care se simte și pe casa scării, și în locuințe. Și este totodată și un focar de infecție. În subsol s-a strâns, de-a lungul vremii, un strat consistent de mizerie. Locatarii susțin că din discuțiile avute de-a lungul timpului cu autoritățile au înțeles că nu este făcută corect canalizarea. Aceasta nu ar avea panta de scurgere corectă și la evacuarea în strada principală este subdimensionată.

Subsolul blocului H4 este frecvent inundat de canalizarea stradală/foto: Claudiu Tudor

“Avem probleme la blocul H4. Este veșnica problemă cu canalizarea stradală, din Traian Lalescu. Se înfundă și refulează în subsolurile blocurilor. De două zile subsolul blocului H4 este inundat cu dejecții. Nu este prima dată când se întâmplă. Frecvent avem această problemă. Acum am anunțat la Compania de Apă și așteptăm să vină cei de la intervenții. Altfel nu putem interveni nici noi în subsol”, spune Ștefan Tudor, președintele Asociației de proprietari nr. 10 Rovine. De această dată explicația ar fi alta, rădăcinile copacilor au crescut și influențează canalizarea, afirmă președintele asociației de proprietari că i-au spus chiar angajații de la CAO.

De această dată explicația ar fi alta, rădăcinile copacilor au crescut și influențează canalizarea, afirmă președintele asociației de proprietari că i-au spus chiar angajații de la CAO.

Oricare ar fi situația, locatarii spun că nu li se pare normal ca apele murdare din canalizarea stradală să se reverse în blocurile lor, fie că rețeaua este supraîncărcată, fie că se înfundă.

„Noi suntem mereu afectați. Acum trebuie să aducem un instalator, să spălăm subsolul. Pățim asta de câteva ori pe an”, spune un locatar din blocul H4.

De ani buni, canalizarea de pe strada Traian Lalescu inundă subsolurile blocurilor

Același lucru îl pățeau în trecut și blocurile H22, H24 și H 35. Locatarii au făcut nenumărate sesizări către autoritățile locate și către operatorul de apă și canal al orașului. Numai că, la acea dată
operatorul local de apă și canal le dădea dreptate proprietarilor, dar numai în parte. Într-un răspuns adresat acestora, ca urmare a nenumăratelor sesizări, se arată:

„În urma verificărilor efectuate s-a constatat că fenomenul descris de dumneavoastră se manifestă doar la ploi torențiale, atunci când rețeaua publică de canalizare intră în presiune din cauza debitului foarte mare de apă în timp scurt“

CAO a desfundat canalizarea

Veniți la fața locului, muncitorii CAO au făcut același lucru pe care îl fac de ani buni: desfundarea canalizării stradale.
Aceștia spun că o mare parte din vină o au proprietarii, care confundă canalizarea cu coșul de gunoi, aruncând în ea tot felul de obiecte.

Miezeria rămasă după inundație

„Echipele noastre au mers la fața locului și au desfundat canalizare. Au verificat și nu mai este nici o problema la subsol. S-a discutat și cu locatarii și cu președintele de asociație, Tudor Stefan. A fost înfundată canalizarea stradală. Acum, s-a rezolvat”, a explicat director tehnic, Lucian Lungu, CAO.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS