16.7 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjÎncepe reabilitarea Monumentului de la Padeș

Începe reabilitarea Monumentului de la Padeș

Autoritățile din Gorj vor demara reabilitarea, modernizarea și consolidarea monumentului „Proclamației de la Padeș”. Acest lucru va fi realizat în condițiile în care vremea va permite acest lucru.

Bugetul pentru executarea lucrărilor este de peste 800.000 de lei. Proiectul de reabilitare a monumentului are legătură cu faptul că anul viitor, la nivelul județului Gorj vor fi marcate două secole de la Revoluția de la 1821 condusă de Tudor Vladimirescu. De altfel, 2021 a fost declarat Anul „Tudor Vladimirescu” la nivelul județului Gorj, în urma unei inițiative a Consiliului Județean Gorj. Este însă greu de crezut că autoritățile vor reuși să reabiliteze monumentul până pe data de 23 ianuarie, când la Padeș sunt programate manifestări dedicate Revoluției conduse de Tudor Vadimirescu.

Moment artistic pe 23 ianuarie

În Câmpia Soarelui de la Padeș va avea loc un mini-spectacol evocator al momentului în care a fost citită cunoscuta proclamație, unul din documentele programatice ale Revoluției de la 1821.

Manifestările din prima lună a anului viitor vor fi organizate de Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”, Colegiul Național „Tudor Vladimirescu”, Asociația Cultural Istorică „Dumitru și Maria Pleniceanu”, precum și Primăria și Consiliul Local Padeș. Proclamația de la Padeș (23 ianuarie S.N. 4 februarie 1821, Padeș) reprezintă un document programatic al mișcării conduse de Tudor Vladimirescu, adresat către tot „norodul omenesc” din Țara Românească, și care cuprinde o serie de revendicări, printre care erau împărțirea pământurilor boierilor și mănăstirilor către țărănime, desființarea privilegiilor boierești, dreptate și slobozenie.

„Fraților locuitori ai Țării Românești, veri de ce neam veți fi! Nici o pravilă nu oprește pe om a întâmpina răul cu rău! Șarpele când îți iasă înainte, dai cu ciomagul să-l lovești, ca să-ți aperi viața, care mai de multe ori ni se primejduiește din mușcarea lui.

Dar pe balaurii care ne înghit de vii, căpeteniile noastre, zic, atât cele bisericești, cât și cele politicești, până când să-i suferim a ne suge sângele din noi? Până când să le fim robi? Veniți dar, fraților, cu toții, cu rău să pierdem pe cei răi, ca să ne fie nouă bine! Veichiul lui Dumnezău, prea puternicul nostru împărat, voește ca noi, ca niște credincioși ai lui, să trăim bine.”, potrivit unui fragment din Proclamația de la Padeș.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS