9.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCum se dau şi unde se folosesc voucherele pentru fertilizarea in vitro

Cum se dau şi unde se folosesc voucherele pentru fertilizarea in vitro

Zece cupluri infertile din Craiova vor beneficia de un sprijin financiar de 13.800 lei/cuplu din bugetul local al municipiului. Află cum vor fi alese cuplurile și unde vor putea folosi voucherele primite. Sunt doar câteva farmacii și unități medicale acreditate pentru a face parte din acest program denumit „O șansă la Viață-FIV”.

Voucherele pentru fertilizarea in vitro. Primăria Craiova a anunţat, vineri, că a încheiat un contract de prestări servicii cu operatorul economic emitent de vouchere pentru cuplurile cu afecțiuni incompatibile cu reproducerea naturală care vor beneficia de un sprijin financiar din partea municipalității. Este vorba de proiectul „O șansă la Viață-FIV”, ce presupune acordarea unui ajutor de câte 13.800 lei din bugetul local pentru zece cupluri infertile din Craiova.

Proiectul a fost aprobat în Consiliul Local la începutul anului, odată cu bugetul municipiului pentru 2020, unde a fost prinsă și această cheltuială. Cele zece cupluri vor primi banii pentru efectuarea procedurii de fertilizare in vitro doar în baza unui diagnostic pus de către un medic specialist în obstetrică-ginecologie cu competență în tratamentul infertilității cuplului și în reproducere umană asistată medical.

Sprijinul financiar se acordă sub forma de două vouchere pentru fiecare cuplu. Un voucher pentru tratamentul medicamentos, în valoare de maxim 4.600 de lei, și un altul pentru intervenţia medicală specifică, în valoare de maxim 9.200 de lei. Cheltuielile care depășesc valoarea totală a celor doua vouchere (13.800 lei) vor fi suportate de beneficiari. De asemenea, investigaţiile necesare eliberării indicaţiei de FIV vor fi plătite tot de către cuplurile solicitante.

Proiectul se va derula în farmacii și în unități sanitare specializate în fertilizare in vitro. Acestea au fost deja selectate. Vorbim aici de opt unităţi sanitare publice şi private acreditate de către Agenţia Naţională de Transplant pentru fertilizare in vitro şi de șapte farmacii, cu care au fost încheiate contracte de afiliere pentru perioada de implementare a proiectului.

Voucherele pentru fertilizarea in vitro. Dosarele se depun până la data de 6 noiembrie

După eliberarea indicaţiei de FIV de la unitatea sanitară parteneră, cuplul solicitant va depune dosarul de aplicaţie până la data de 6 noiembrie, la sediul Serviciului Public Management Spitale, Cabinete Medicale şi Creşe Craiova. În termen de maxim 10 zile lucrătoare de la depunerea dosarului, solicitantul va fi invitat prin scrisoare recomandată/ telefonic/ şi/sau prin e-mail pentru comunicarea deciziei privind aprobarea sau respingerea dosarului de includere în proiect, la sediul Serviciului din strada Unirii, nr. 45.

Zece cupluri infertile din Craiova vor primi bani de la bugetul local pentru efectuarea procedurii de fertilizare in vitro
Zece cupluri infertile din Craiova vor primi bani de la bugetul local pentru efectuarea procedurii de fertilizare in vitro (Foto: invitro.ro)

„Ulterior primirii deciziei de aprobare, semnării contractului de acordare a voucherelor, primirii voucherelor şi anterior utilizării acestora la farmaciile/ unităţile medicale afiliate, este interzis beneficiarului schimbarea farmaciei şi/ sau a unităţii sanitare pentru care a optat la înscrierea în proiect“, informează Primăria Craiova.

Ce trebuie să conțină dosarul

Potrivit Regulamentului proiectului, dosarul trebuie să conțină o cerere tip semnată de ambii parteneri, prin care se solicită includerea în proiectul „O Șansă la Viață-FIV”, o declarație prin care solicitanții susțin pe propria răspundere că documentele și datele transmise conțin informații corecte și complete, plus mai multe documente în original și copie.

Este vorba de: adeverinţa eliberată de Casa de Asigurări de Sănătate din care să rezulte calitatea de asigurat a membrilor cuplului; documente originale, emise cu maxim 60 de zile înaintea depunerii dosarului sau orice alte documente conform legii, care să probeze calitatea de asigurat; documentele de identitate ale membrilor cuplului care să ateste domiciliul stabil în Craiova sau viza de reședință dobândită cu cel puțin trei ani înainte de începerea proiectului „O Șansă la Viață-FIV”; certificatul fiscal din care să rezulte că membrii cuplului nu au datorii la bugetul local, eliberat de către Direcția Impozite și Taxe a Muncipiului Craiova; documentul cu indicația medicală de FIV eliberat de unitatea sanitară acreditată; declarație de consimțământ privind prelucrarea datelor cu caracter personal; alte documente care să ateste încadrarea solicitanților în criteriile de eligibilitate ale proiectului.

Voucherele pentru fertilizarea in vitro. Cum sunt alese cele zece cupluri care vor beneficia de proiect

Cele zece cupluri care vor primi sprijinul de 13.800 de lei vor fi alese în baza unei evaluări a dosarelor depuse. Evaluarea este făcută de o comisie formată din specialiști în obstetrică-ginecologie de la Spitalul Municipal „Filantropia“ din Craiova. Comisia de evaluare va verifica conținutul dosarelor şi eligibilitatea beneficiarilor, având la baza regulamentul de implementare a proiectului, va aproba dosarele care întrunesc condițiile de eligibilitate şi va întocmi Decizia de Aprobare/Respingere a acestora. 

Zece cupluri infertile din Craiova vor primi bani de la bugetul local pentru efectuarea procedurii de fertilizare in vitro (Foto: invitro.ro)
Zece cupluri infertile din Craiova vor primi bani de la bugetul local pentru efectuarea procedurii de fertilizare in vitro (Foto: invitro.ro)

Criteriile de eligibilitate pentru pacienți în vederea includerii în proiectul „O Șansă la Viață-FIV” sunt următoarele: AMH >1, excepție făcând femeile sub 35 de ani pentru care AMH-ul nu este criteriu de excludere; cuplu autolog sau cupluri în care partenerul suferă de azoospermie (nu se exclud procedurile cu sperma donată); indice de masă corporală al partenerei între 20-30; vârsta partenerei între 24-45 de ani; cuplul are domiciliul stabil în municipiul Craiova de cel puțin trei ani.

Contravaloarea altor servicii medicale efectuate la recomandarea specialiștilor se suportă de către beneficiari

Ar mai trebui menționat că, potrivit regulamentului proiectului, contravaloarea altor servicii medicale efectuate la recomandarea specialiștilor în scopul evaluării suplimentare, îmbunătățirii ratei de succes sau prevenirii unor complicații se suportă de către beneficiari, la tarifele stabilite de unitatea sanitară și afișate la loc vizibil, pentru care se eliberează documentul fiscal, cu indicarea serviciului prestat.

„Aceste activități se realizează numai în condițiile în care cuplul a fost informat că nu există bază legală pentru rambursarea acestor servicii din bugetul proiectului și își asumă, în scris, plata contravalorii acestora“, se mai arată în Regulament. În situația în care costul pentru intervenția medicală specifică este mai mic decât valoarea voucherului (9.200 lei), beneficiarul sprijinului acordat prin proiect nu va primi rest în bani. În situația în care costul depășește valoarea voucherului respectiv, beneficiarul va suporta diferența.

Voucherele pentru fertilizarea in vitro. Care sunt unităţile medicale afiliate Programului „O șansă la Viață-FIV”

Primăria Craiova a publicat lista unităţilor medicale afiliate Programului „O șansă la Viață-FIV”, care au fost acreditate de către Agenția Națională de Transplant pentru fertilizare in vitro. Este vorba de opt astfel de unităţi, dintre care numai una este din Craiova: Clinica HIT Med, de pe strada Ştefan cel Mare. Restul clinicilor unde se pot adresa cele zece cupluri de craioveni sunt din Bucureşti.

Iată care sunt acestea: Spitalul Prof. Dr. Panait Sîrbu (Calea Giuleşti, nr. 5); Spitalul Wellborn Băneasa (strada Brodina, nr. 3); Centrul Medical Internaţional (strada A.P Cehov, nr. 6); Columna Medical Center – Life Line Medical Center (strada Ţepeş Vodă , nr. 51C); Spitalul Wellborn Militari (strada Dezrobirii, nr. 27-29); Clinica Embryos Medical (strada Gh. Polizu, nr. 58-60); Fertilia Clinic (strada Popa Nan, nr. 111-113).

Lista cu unităţile farmaceutice afiliate Programului „O șansă la Viață-FIV”

Primăria a publicat şi lista cu unităţile farmaceutice din Craiova unde va putea fi folosit voucherul de maximum 4.600 lei/cuplu, acordat pentru tratamentul medicamentos. Este vorba de farmacia Sensiblu de pe Calea Unirii nr. 18, bl. 24 ABC, de farmacia DrMax – situată pe Calea Unirii, nr. 1, bl. M1 parter şi de cinci farmacii Dona din oraş. Acestea se află pe strada Fraţii Goleşti, nr. 1; pe strada N. Titulescu, nr. 18; pe strada Tabaci, nr. 2; pe strada Brazda lui Novac, nr. 64, bl. C4, sc. B, parter; pe strada Caracal, nr. 95.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS