12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalVIDEO / Dormiţi liniştiţi! Poliţia Locală veghează... panourile electorale

VIDEO / Dormiţi liniştiţi! Poliţia Locală veghează… panourile electorale

Poliţia Locală veghează panourile electorale. E campanie electorală şi, ca de fiecare dată în Craiova, Poliţia Locală este la datorie. Veghează 24 de ore din 24 panourile cu afişe electorale. Legea obligă primarii „să asigure integritatea panourilor și a afișelor electorale amplasate în locuri autorizate“. La Craiova această sarcină a revenit poliţiştilor locali, iar pentru ei „integritatea“ este echivalentă cu „paza non-stop“ a panourilor.

Ca de fiecarea dată în luna de dinaintea alegerilor, fie că sunt locale, parlamentare, prezidenţiale sau europarlamentare, Poliţia Locală din Craiova are o singură misiune: să păzească panourile cu afişele electorale. La fel stau lucrurile şi acum. Chiar dacă România este încă în stare de alertă din cauza pandemiei de coronavirus, iar Poliţia Locală este subordonată direct Ministerului Afacerilor Interne (MAI), paza panourilor electorale a rămas sfântă.

Asta şi pentru că legea obligă primarii „să asigure integritatea panourilor și a afișelor electorale amplasate în locuri autorizate“. Cum unde-i lege, nu-i tocmeală, măsura a fost pusă în aplicare şi la Craiova. Unde s-a păstrat, evident, „tradiţia“, iar poliţiştii locali stau cu ochii pe panouri 24 de ore din 24.

Poliţia Locală veghează panourile electorale. Ce spune IPJ Dolj

Potrivit unei dispoziţii de primar din anul 2017, în Craiova au fost stabilite 15 zone de afișaj electoral, respectiv 34 de locații cu 138 de panouri. Toate sunt acum vegheate de poliţiştii locali. De data asta, prin decizia Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Dolj.

„Potrivit prevederilor art. 79, alin. 8 din Legea nr. 115 din 19 mai 2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, pentru modificarea Legii administrației publice locale nr. 215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali: «Primarul, cu sprijinul poliţiei locale sau cu sprijinul efectivelor Ministerului Afacerilor Interne, în localitățile unde poliția locală nu este constituită, este obligat să asigure integritatea panourilor, afișelor electorale și a altor materiale de propagandă electorală amplasate în locuri autorizate.» Astfel, pentru punerea în aplicare a prevederilor menționate anterior, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Dolj au fost dispuse măsurile corespunzătoare“, este răspunsul oferit GdS de IPJ Dolj.

„Era normal să ne ocupăm noi de paza panourilor electorale, pentru că asta am făcut de fiecare dată în perioada campaniei electorale. Asta este legea şi trebuie respectată“, spus şi reprezentanţii Poliţiei Locale Craiova.

La Craiova, „integritatea“ este echivalentă cu „paza non-stop“

Într-adevăr, legea obligă la asigurarea integrităţii panourilor electorale. Atât în Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și Camerei Deputaților, cât şi în Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, textul este acelaşi şi stabileşte obligaţia primarului de a asigura integritatea panourilor și a afișelor electorale, cu sprijinul poliţiei.

Numai că la Craiova primăria şi Poliţia Locală a interpretat această integritate ca o pază. Aşa că poliţiştii locali s-au pus pe păzit afişe. „Integritatea nu se poate asigura prin patrulare. Nu avem posibilitatea să asigurăm mașini de serviciu pentru atâtea amplasamente, aşa că ea va fi un punct fix. Pe românește, o pază“, explicau reprezentanţii Poliţiei Locale la alegerile din 2016 şi la cele din 2019. Situaţia se repetă şi acum.

Paza panourilor electorale a stârnit discuţii aprinse în 2019, în Consiliul Local

În campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie 2019, consilierul local din partea PNL, Marian Vasile, atrăgea atenţia asupra acestui aspect şi cerea executivului PSD din Primăria Craiova să găsească altă modalitate de a asigura integritatea panourilor cu afişele electorale.

„Eu înţeleg că avem o lege din 2015 care ne obligă să asigurăm integritatea afişelor electorale, dar asta nu înseamnă să alocăm efectivele Poliţiei Locale, timp de două luni, să le păzească. Nu trebuie să transformăm poliţiştii în nişte pândari, 24 de ore din 24. Sunt sute de poliţişti locali arondaţi la aceste afişe, în loc să fie acolo unde cetăţenii au nevoie. Este o chestiune de siguranţa cetăţeanului, iar noi vrem să vedem poliţiştii locali pe stradă, în slujba cetăţeanului, nu a unor afişe. Lăsaţi poliţiştii să-şi facă treaba, nu ne mai creaţi acest sentiment de nesiguranţă în oraş!“, afirma atunci Marian Vasile.

„Luaţi o măsură de urgenţă, în sensul achiziţionării unor panouri de tip publicitar cu geam, cu cheiţă, unde partidele politice îşi pot pune afişele. Astfel se asigură şi integritatea lor. Şi fără a mai ţine blocaţi sute de poliţişti locali, timp de două luni, să păzească aceste hârtii“, mai spunea consilierul local PNL.

Poliţia Locală veghează panourile electorale. Genoiu: „Nu poţi să ignori legea“

Primarul Mihail Genoiu susţinea, însă, că nu are de ales şi că trebuie să respecte legea. „Prin această lege se obligă primarul să asigure, prin Poliţia Locală, paza panourilor şi a surselor electorale, indiferent că sunt din sticlă, că sunt închise. Nu poţi să ignori legea“, explica edilul Craiovei.

„Acesta este ultimul text legal. Obligaţia noastră este să asigurăm paza. Primarul este obligat. Nici nouă nu ne face plăcere“, spunea, în completare, şi Nicoleta Miulescu, secretarul general al Primăriei Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS