11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSemafoare în „intersecțiile morții“ de pe strada Râului

Semafoare în „intersecțiile morții“ de pe strada Râului

Tragedia petrecută recent într-una din intersecțiile de pe strada Râului din Craiova va duce la apariția de noi reglementări de circulație în zonă. Primăria va schimba sistematizarea străzii, prin amplasarea de semafoare în intersecțiile importante. Până atunci, va apela la alte mijloace de sporire a siguranței circulației.

Semafoare în „intersecțiile morții“ de pe strada Râului. Pe strada Râului din Craiova vor apărea noi reglementări rutiere.

Tragedia petrecută recent într-una dintre intersecțiile acestui drum extrem de circulat a făcut ca primăria să ia primele măsuri de sporire a siguranței circulației pe Râului. Autoritățile locale vor umbla la sistematizarea străzii și anunță că va fi demarat un studiu de fezabilitate privind introducerea de semafoare în principalele intersecții.

Deocamdată, singura intersecție semaforizată este cea cu bulevardul Ilie Balaci, dar semafoare ar putea fi amplasate și la intersecțiile cu străzile Tabaci, Bucovăț și Câmpia Islaz. Acestea pot fi considerate oricând „intersecții ale morții“, având în vedere tragedia de pe 17 mai, de la intersecția Râului cu Câmpia Islaz.

Un autoturism care a pătruns în această intersecție, venit de pe strada Câmpia Islaz, a fost spulberat pur și simplu de un altul care circula pe Râului. Impactul nimicitor s-a soldat cu patru morți – trei adulți și un copil, toți aflați în „mașina morții“.

Când vor fi montate semafoare în „intersecțiile morții“ de pe strada Râului

Într-o filmare surprinsă de o cameră de luat vederi montată în acea zonă se poate observa cum șoferul pătrunde în intersecție mascat de un alt vehicul care făcea dreapta și nu observă mașina venită din stânga sa. Un incident ce se putea întâmpla în oricare din intersecțiile mai sus amintite, dar care ar putea fi evitat în cazul existenței unor semafoare.

Când vor fi amplasate aceste semafoare? Nu în viitorul apropiat. „Studiul de fezabilitate pentru semaforizarea străzii Râului urmează să fie scos la licitație în scurt timp“, anunță reprezentanții municipalității. Studiul va stabili costul acestei investiții, semafoarele putând fi montate abia după o altă procedură de achiziție, respectiv pentru proiectare și execuție.

Strada Râului a fost modernizată cu fonduri europene, lucrările având o garanție de cinci ani. Recepția a fost făcută în iunie 2016, ceea ce înseamnă că strada va ieși din garanție în vara anului viitor. Oficialii primăriei spun însă că până atunci intersecțiile de pe Râului vor fi semaforizate.

Care vor fi primele măsuri de siguranță în „intersecțiile morții“ de pe Râului

Cum până la semaforizare mai este cale lungă, primăria a decis să aplice pe strada Râului marcaje termoplastice antiderapante în zonele cu risc de producere a accidentelor rutiere. Mai exact, la toate trecerile de pietoni și, implicit, la intersecțiile menționate anterior. „În funcție de condițiile meteorologice, de săptămâna viitoare (săptămâna aceasta – n.r.) începem marcajul termoplastic la trecerile de pietoni de pe strada Râului“, au precizat reprezentanți ai Primăriei Craiova.

Pe strada Râului vor fi aplicate marcaje termoplastice la toate trecerile de pietoni
Pe strada Râului vor fi aplicate marcaje termoplastice la toate trecerile de pietoni. În imagine este intersecția Râului cu strada Bucovăț.

Cine se va ocupa de aceste marcaje? Firma Aduna Servimob SRL din București, cu care primăria a încheiat anul trecut un acord-cadru în valoare de 1.586.233,70 lei (circa 334.000 de euro), pentru aplicarea marcajelor termoplastice în Craiova. În total, municipalitatea a încheiat trei contracte subsecvente cu Aduna Servimob SRL: pe 29 mai 2019 – în sumă de 420.809,25 lei, pe 30 septembrie 2019 – pentru suma de 397.611,60 lei și pe 4 mai 2020, pentru suma de 767.812,85 lei.

În plan ar fi aplicarea a circa 4.600 de metri pătrați de marcaje termoplastice în acest an. Strada Râului ar fi prima pe listă pentru astfel de marcaje care asigură o aderență mare și micșorează spațiul de frânare al autovehiculelor.

Limitatoarele de viteză, o decizie a Comisiei de Sistematizare a Circulației

Și asta nu ar fi tot. Primăria ar lua în calcul și montarea de limitatoare de viteză în intersecțiile importante de pe strada Râului. „Luăm în considerare și limitatoarele de viteză, despre acest aspect urmând să se discute în ședința Comisiei de Sistematizare a Circulației“, au menționat reprezentanții municipalității.

Până la semafoare, primăria ia în calcul montarea de limitatoare de viteză
Până la semafoare, primăria ia în calcul montarea de limitatoare de viteză. În imagine este intersecția Râului cu strada Câmpia Islaz.

Despre limitatoarele de viteză care ar putea fi amplasate pe strada Râului a scris, recent, și Gazeta de Sud. La câteva zile după tragedia petrecută pe acest drum, GdS scria despre cum s-ar fi putut evita impactul mortal de la intersecția cu Câmpia Islaz, iar limitatoarele de viteză era una dintre soluții. Primăria Craiova a menționat atunci că „se poate face orice fel de reglementare rutieră pe Râului, inclusiv montarea de limitatoare de viteză, însă doar cu acordul Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia“.

De ce? Pentru că strada este încă în garanția de cinci ani acordată pentru lucrările cu fonduri europene. Marilena Bogheanu, directorul general al ADR Oltenia, a dat însă „undă verde“ primăriei pentru „orice fel de reglementare rutieră pe strada Râului, limitatoare de viteză sau alte măsuri care se pot impune în intersecțiile importante“. Lucru de care autoritățile locale se pare că au ținut cont.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS