15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljModernizarea străzii Carpenului le-a adus balta la poartă

Modernizarea străzii Carpenului le-a adus balta la poartă


Amenajarea străzii Carpenului şi a canalului adiacent din cartierul craiovean Bariera Vâlcii atrage şi nemulţumiri în rândul localnicilor.

Unii dintre ei spun că lucrările de pe strada Carpenului îi afectează acum în rău pe cei de pe strada Mălinului. Tocmai de aceea, proiectul care a schimbat radical faţa respectivei zone este criticat. Supărarea acestora este cauzată de faptul că toată apa provenită de la precipitaţii de pe strada Carpenului şi străzile adiacente umple parte din canal şi bălteşte zile întregi, reprezentând un adevărat pericol. Localnicii mai spun că apa este o sursă de înmulţire a ţânţarilor în acel loc şi, de ce nu, a broaştelor şi şerpilor.

Canal pe strada Mălinului

„Au băgat tuburi, au astupat canalul, au făcut strada Carpenului şi au ajuns la vreo 70 de metri spre strada Mălinului. Acum proiectul s-a încheiat şi toate apele de ploaie se adună aici. Apa stă aici zile întregi. Este o sursă de înmulţire a ţânţarilor, ca după COVID să vină şi malaria. Până acum, apa se ducea în pământ. Noi, cei de pe strada Mălinului, ce facem până demarează a doua parte a proiectului? Dacă le zic muncitorilor care mai sunt pe aici mă înjură. Au pus dale de beton şi toată apa rămâne la suprafaţă. Nu intră în pământ. Noi acum stăm cu balta la poartă”,

spune Dumitru Cioabă, localnic de pe strada Mălinului.

Alt localnic a fotografiat canalul plin până la jumătate cu apa provenită de la precipitaţii. El spune că apa pluvială bălteşte acolo, deşi au trecut câteva zile de la ultima ploaie.

„Aşa arată strada Mălinului şi canalul din Bariera Vâlcii în urma lucrărilor de asfaltare neterminate. Poate vede şi Primăria Craiova”, spune Constantin Ghiţă, localnic de pe strada Mălinului.


Apa vine, apa rămâne şi strada Mălinului aşteaptă modernizarea


Deranjul făcut de apele pluviale care acum băltesc cu zilele în canalul desţelenit este unul pasager spun reprezentanţii Primăriei Craiova. Aceasta fiindcă, tot în acest an, administraţia locală intenţionează să finalizeze proiectul şi să demareze lucrările de amenajare a străzii Mălinului. Pornind de la intersecţia cu strada Teilor, strada Mălinului va fi şi ea asfaltată, iar canalul – astupat. Va fi şi aici introdusă tubulatură care să preia apele provenite de la precipitaţii.

„Acest canal a avut tot timpul acest rol, preluarea apelor provenite de la precipitaţii în zona respectivă. Acum localnicii văd că acolo se acumulează apă, fiindcă porţiunea de canal este acum defrişată şi curăţată. Şi până acum era la fel, dar din cauza vegetaţiei nu se vedea. Într-adevăr, este o cantitate mai mare, fiindcă preia apa de la precipitaţii de pe strada Carpenului, străzile adiacente, apoi se duce în Valea Şarpelui şi se varsă în râul Amaradia. Este o perioadă vremelnică, fiindcă Primăria Craiova intenţionează să demareze proiectul şi lucrările în acest an şi pe strada Mălinului. Se va astupa şi canalul de pe strada Mălinului şi se va introduce tubulatură”,

precizează surse din cadrul Primăriei Craiova.


S-au încheiat lucrările pe strada Carpenului, aşteaptă strada Mălinului

Casetarea canalului care să preia apa pluvială


Lucrarea de pe strada Carpenului este prinsă în acordul-cadru de modernizare a 87 de străzi din Craiova, atribuit în iulie 2018 societăţilor Erpia SA și Construcții Erbașu SA, pentru suma totală de 75.316.196 de lei.Pe Carpenului s-a derulat cea mai mare investiţie din acest acord, lucrarea realizată de Erpia SA fiind una complexă, având în vedere că s-a pornit de la un drum de pământ și un canal colector plin de gunoaie și s-a ajuns la un bulevard cu două benzi pe sens și canalizare.

Firma din Craiova a primit ordinul de începere a lucrărilor pe 21 decembrie 2018, însă lucrările efective au demarat din primăvara anului 2019.Valoarea totală a investiţiei (proiectare + execuţie) se ridică la 16.971.010 lei. Din aceşti bani, 15.517.896 de lei au venit de la Fondul de Dezvoltare şi Investiţii. Strict pentru decontarea lucrărilor de pe Carpenului.

Strada Carpenului
Strada Carpenului

Primăria Craiova urmează să modernizeze și strada Mălinului. Aceasta pleacă de la intersecția Carpenului cu Teilor, până la intersecția cu Parângului. Şi aici se va face o lucrare similară cu două benzi pe sens și cu astuparea canalului de pe mijloc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS