-2 C
Craiova
marți, 24 noiembrie, 2020
Știri de ultima oră Local Dolj ANL ripostează. Adevărul despre cartierul chinezesc din Craiova

ANL ripostează. Adevărul despre cartierul chinezesc din Craiova

ANL ripostează la subiectul „cartierul chinezesc“. Agenția Națională pentru Locuințe a reacționat după articolul publicat în ediția din 17 ianuarie a Gazetei de Sud, în care se arăta „ce secret a păstrat ANL cu privire la cartierul chinezesc“.

Mai exact, GdS a prezentat un document care confirma faptul că Agenția a ales încă din luna august a anului trecut un constructor pentru blocul L2 din cartierul de locuinţe de pe strada Caracal din Craiova. Informaţie care nu a fost făcută însă publică.

Acum, ANL vine, din proprie inițiativă, cu noi detalii despre locuințele pe care le construiește prin credit ipotecar, adică exclusiv cu banii beneficiarilor. După cum GdS a prezentat anterior, pe site-ul Agenţiei, la anunţurile de achiziţii, apare doar faptul că procedura de achiziție pentru atribuirea Contractului de Antrepriză Generală – lucrări rest de executat „Locuinţe prin credit ipotecar, amplasamentul din municipiul Craiova, strada Caracal nr. 132“, a fost decalată până la data de 2.08.2019. Atât și nimic mai mult.

Adresa ANL cu privire la constructorul de la cartierul chinezesc

Atunci cum se justifica adresa transmisă de ANL către Novara T Impex SRL în data de 30 august 2019 și prezentată de GdS? Prin aceasta, Agenția informa firma din Craiova că este câştigătoarea licitaţiei pentru finalizarea primului bloc din cartierul chinezesc, respectiv blocul L2.

„Prin prezenta vă facem cunoscut că, în urma evaluării ofertei depuse în cadrul procedurii de achiziţie iniţiată în vederea atribuirii Contractului de Antrepriză Generală – rest de executat, având ca obiect “Locuinţe prin credit ipotecar, amplasamentul din municipiul Craiova, strada Caracal nr. 132“, respectiv Bloc, regim de înălţime P+10, oferta dumneavoastră a fost declarată câştigătoare. În vederea semnării Contractului de Antrepriză Generală – rest de executat veţi fi contactat telefonic“, se arăta în adresa ANL din 30 august 2019.

Cum ripostează acum ANL la subiectul „cartierul chinezesc“

Acum, Agenția Națională pentru Locuințe a reacționat și a venit cu noi informații legate de cartierul chinezesc.

ANL a confirmat, printr-o adresă transmisă către GdS, faptul că „procedura de atribuire a contractului pentru construirea blocului L2 (P+10) a fost inițiată pe site-ul instituției în data de 18 iunie 2019“.

Mai mult, Agenția confirmă și că „după verificarea ofertei depuse de către Novara T Impex SRL Craiova, din punct de vedere al eligibilității și al propunerii tehnico-financiare, a fost elaborat și aprobat Raportul Procedurii nr. 19195/29.08.2019“.

„Prin adresa nr. 19237/30.08.2019 s-a comunicat ofertantului Novara T Impex SRL Craiova că oferta sa a fost declarată câștigătoare, la valoarea de 16.571.078,73 lei, exclusiv TV A, durata de execuție fiind de 10 luni calendaristice de la ordinul de începere a lucrărilor“, se mai explică în adresa ANL. 

ANL ripostează la subiectul  „cartierul chinezesc“
ANL ripostează la subiectul „cartierul chinezesc“

Până aici nimic nou față de cele prezentate de GdS. Aflăm însă care urma să fie valoarea lucrărilor de finalizare a blocului L2 – 19,7 milioane de lei cu TVA, adică 4 milioane de euro. De asemenea, se știe acum și durata de execuție a lucrărilor: 10 luni.

La un calcul simplu, având în vedere că blocul are 109 unități locative, ar rezulta că prețul mediu al unei locuințe ar fi de 40.000 de euro – valoarea de construire. Aici se adaugă însă și partea primăriei pentru lucrările deja executate și o cotă de profit a ANL. Apartamentele trebuie predate de constructor cu toate utilitățile, adică „la cheie“. 

Care este noutatea prezentată de ANL

Noutatea vine însă abia acum. Tot în adresa transmisă GdS, ANL susține că a decis, ulterior, anularea procedurii de atribuire a contractului mai sus menționat. Acest lucru s-ar fi întâmplat două luni mai târziu, iar decizia nu a fost contestată de firmă.

„Anularea procedurii de atribuire a fost comunicată ofertantului Novara T Impex SRL prin adresa nr. 23365/17.10.2019. Hotărârea de anulare nu a fost atacată în contencios administrativ de către ofertantul Novara T Impex SRL Craiova, pe cale de consecință aceasta a rămas definitivă“, explică ANL. 

Motivul anulării licitației de către ANL, nespecificat

În continuare, Agenția anunță același lucru: are 845 de cereri pentru achiziționarea de locuințe proprietate personală în cartierul de pe strada Caracal, dar nu a putut face niciun alt pas înainte fără un constructor desemnat.

„Deoarece nu a fost posibilă contractarea lucrărilor de antrepriză generală și fără a se cunoaște prețul de vânzare al locuințelor, ANL nu a solicitat niciun certificat de solvabilitate de la posibilii beneficiari, care și-au manifestat intenția de a achiziționa o locuință pe acest amplasament. Drept urmare, nu au fost semnate contracte de mandat, respectiv contracte de construire“, susține Agenția. 

Ceea ce nu spune însă ANL este motivul pentru care a anulat procedura de atribuie și în ce stadiu se mai află licitația.

ANL așteaptă prelungirea termenului la cartierul chinezesc

În schimb, Agenția pomenește de același aspect: că așteaptă ca Primăria Craiova să facă demersurile necesare pentru prelungirea termenelor de aplicabilitate a prevederilor HG nr. 1052/2013. Altfel, nu poate trece la contractarea locuințelor.

Adică așteaptă prelungirea prin hotărâre de guvern a termenului de finalizare a cartierului chinezesc: anul 2023 pentru primele 250 de locuințe (cele destinate angajaților Ministerului Apărării Naționale) și 2030 pentru restul de 1.550 de unități locative. Lucru pe care primăria spune că l-a făcut încă din data de 10 octombrie 2019, așteptându-se acum ca MApN să inițieze proiectul de act normativ pentru modificarea HG nr. 1052/2013.

În concluzie, se poate spune același lucru: cartierul chinezesc din Craiova este în același stadiu ca și în anii anteriori, adică în ceață.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Vaccinul Oxford a atins eficacitatea de 90% printr-o „greșeală...

Vaccinul dezvoltat de Universitatea Oxford și AstraZeneca...

ȘTIRI GdS

00:15:25

Guvernul a aprobat rectificarea Bugetului de stat și a...

Guvernul a aprobat, în şedinţa de luni, cea de-a treia rectificare bugetară din 2020, care majorează deficitul bugetar la 9,1% din Produsul...

Demisii în Consiliul Județean Dolj. Unde se duc Oana...

Demisii în Consiliul Județean Dolj. Unde se duc Oana Bică și Cosmin Durle după ce au renunțat la mandatele de consilieri județeni.

Învestirea în funcție a Olguței Vasilescu, atacată la tribunal

În data de 13 noiembrie, înaintea unei ședințe a Consiliului Local Craiova care nu a mai avut loc din lipsă de cvorum, Olguța Vasilescu a primit lenta (eșarfa tricoloră) de la secretarul general al primăriei. Ea depusese jurământul anterior, în fața unui judecător delegat.

Mititelu contestă pedeapsa de trei ani de închisoare

Condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare, Adrian Mititelu, finanţatorul FCU Craiova, a formulat o contestație în anulare la Curtea de Apel Craiova.

ISJ Dolj a scos 78.000 de euro în lupta...

ISJ Dolj a scos 78.000 de euro în lupta împotriva coronavirusului

Sute de cazuri de violență în familie în Gorj,...

Sute de cazuri de violență în familie au fost înregistrate de la începutul anului și până în prezent în județul Gorj.