17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdministratieUluitor! Avem dovada! Ce secret a păstrat ANL cu privire la cartierul chinezesc

Uluitor! Avem dovada! Ce secret a păstrat ANL cu privire la cartierul chinezesc

Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) ţine la secret constructorul primului bloc din cartierul chinezesc.

Gazeta de Sud a intrat în posesia documentului care confirmă că ANL a desemat, încă din august, anul trecut, firma care va continua lucrările la blocul L2 din cartierul de locuinţe de pe strada Caracal din Craiova. O informaţie care nu a fost făcută publică până acum de către ANL.

Pe site-ul Agenţiei, la anunţurile de achiziţii, apare ultima dată doar faptul că procedura de achiziție pentru atribuirea Contractului de Antrepriză Generală – lucrări rest de executat „Locuinţe prin credit ipotecar, amplasamentul din municipiul Craiova, strada Caracal nr. 132“, a fost decalată până la data de 2.08.2019.

Primul anunţ de participare cu privire la continuarea lucrărilor la cartierul chinezesc (blocul L2) a fost postat pe 18 iunie 2019. Ulterior, au mai apărut alte două anunţuri prin care se decala termenul de depunere a ofertelor, la 26.07.2019, respectiv 2.08.2019. După care, tăcere.

GdS a cerut una, ANL a răspuns alta

GdS a încercat să afle de la ANL care e stadiul proiectului privind „Ansamblul rezidenţial de pe strada Caracal“. Iar întrebările, adresate în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, au fost cât se poate de clare.

Gazeta de Sud a cerut Agenţiei mai multe amănunte cu privire la blocul L2. Primul din acest ansamblu pentru care s-a întocmit proiectul tehnic şi care a fost scos la licitaţie pentru finalizarea lucrărilor. Am dorit să aflăm cine va construi acest bloc, când vor începe lucările şi care este termenul de finalizare a lor. În schimb, ANL a precizat doar că „la finele anului 2019, Primăria Craiova a comunicat că au fost inițiate demersurile pentru prelungirea termenelor de aplicabilitate a prevederilor HG nr. 1052/2013.

În aceste condiții, ANL poate proceda la contractarea locuințelor numai după modificarea actului normativ menționat anterior“. Cu referire la faptul că se aşteaptă încă o modificare (a doua) a HG nr. 1052/2013, prin care terenul de sub cartierul chinezesc a trecut de la Ministerul Apărării Naţionale la Primăria Craiova.

Prin aceasta urma să se decalaze, încă o dată, termenul de finalizare a celor 1.800 de locuinţe din cartierul chinezesc. 15 ianuarie 2023 pentru primele 250 de locuinţe (destinate angajaţilor MApN) şi 18 decembrie 2030 pentru restul de 1.550 de locuinţe.

Ce ascunde ANL?

GdS a prezentat pe larg situaţia cartierului de locuinţe de pe strada Caracal în articolul „Cartierul chinezesc, în ceaţă. Ce așteaptă ANL?“, publicat în ediţia din 15 ianuarie.

Acum, avem însă şi dovada că Agenţia Naţională pentru Locuinţe a ascuns faptul că avea deja un constructor desemnat pentru blocul L2. Şi nu de curând, ci de la sfârşitul lunii august.

GdS a intrat în posesia unei adrese transmise de ANL către Novara T Impex SRL în data de 30 august 2019.

Prin aceasta, Agenția informa firma din Craiova că este câştigătoarea licitaţiei.

Prin prezenta vă facem cunoscut că, în urma evaluării ofertei depuse în cadrul procedurii de achiziţie iniţiată în vederea atribuirii Contractului de Antrepriză Generală – rest de executat, având ca obiect „Locuinţe prin credit ipotecar, amplasamentul din municipiul Craiova, strada Caracal nr. 132“, respectiv Bloc, regim de înălţime P+10, oferta dumneavoastră a fost declarată câştigătoare. În vederea semnării Contractului de Antrepriză Generală – rest de executat veţi fi contactat telefonic“, se arăta în adresa ANL din 30 august 2019.

De atunci şi până acum, constructorul a rămas „sub acoperire“. De ce ţine ANL la secret constructorul primului bloc din cartierul chinezesc? Legal, Agenţia poate proceda în acest fel, adică să ţină un constructor în stand-by.

Cartierul chinezesc, în ceață
Cartierul chinezesc, în ceață

Cel mai probabil, ANL aşteaptă modificarea hotărârii de guvern privind prelungirea termenelor de finalizare a locuinţelor. În plus, este posibil ca nici partea de finanţare a lucrărilor să nu fie finalizată. Cum locuinţele se construiesc exclusiv cu banii beneficiarilor, cel mai probabil pentru cererile depuse la ANL nu există încă un certificat de solvabilitate de la bancă.

Citește și:

Telenovela cartierului chinezesc, un nou episod. Finalul, tot imprevizibil

Cartierul chinezesc – reloaded. Cum va arăta primul bloc

Iluzia cartierului chinezesc, prelungită până în 2030

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS