16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalMedicii veterinari încep permanența pentru efectuarea examenului trichineloscopic

Medicii veterinari încep permanența pentru efectuarea examenului trichineloscopic

În centrele din localități rurale, dar și în orașe, medicii veterinari pot fi găsiți de astăzi, 28 noiembrie 2019, pentru efectuarea examenului trichineloscopic, absolut necesar în cazul porcilor sacrificați în gospodărie.

Recomandarea Direcției Sanitare Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt este să nu consumaţi carnea şi să nu o preparaţi până când nu obţineţi de la medicul veterinar rezultatul negativ la examenul trichineloscopic (pentru depistarea parazitului Trichinella spp.). Recomandarea este valabilă şi pentru carnea provenită de la porcii mistreţi, mai spun medicii, riscul în cazul contractării bolii fiind deosebit de ridicat, putând merge până la deces.

Examenul trichineloscopic poate fi efectuat atât de către medicii veterinari de libera practică împuterniciți, cât și la circumscripţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale (CSVSAO). Cel care solicit acest examen trebuie să se prezinte cu crotalia animalului sacrificat și cartea de identitate a solicitantului. Taxa pentru acest examen, în circumscriipțiile veterinare, este de 16,76 lei/probă.

„Probele se recoltează din mușchii pilierii diafragmatici, musculatura intercostală, limbă, mușchii maseteri, mușchii abdominali, partea musculară a diafragmei situate în apropierea coastelor sau a sternului“, explică specialiștii DSVSA Olt.

Iată și programul circumscripțiilor sanitar-veterinare în care acest examen trichineloscopic poate fi făcut, la care se adaugă și cabinetele medicilor veterinari concesionari de la nivelul localităților:

Permanența la nivelul CSVSAO – programul de lucru in perioada 28.11.2019-24.12.2019 şi 28.12.2019-07.01.2020 este de luni până vineri, între orele 8-18, sâmbata între orele 8-16, iar duminica între orele 8-14, în următoarele localităţi:

Slatina: – Piața Agroalimentară Zahana, Piața Agroalimentară Frații Buzești

Balș: Piața Agroalimentară

Caracal: CSVSAO Caracal, vizavi de Piața Agroalimentară Caracal

Corabia: CSVSAO Corabia

Drăgănești Olt: CSVSAO Drăgănești Olt

„Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt recomandă cetăţenilor să cumpere produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate/înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor. Numărul de telefon al call center-ului ANSVSA este 0800 826 787 şi poate fi apelat gratuit de către cetăţeni, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor sau la DSVSA Olt la numarele de telefon 0372 753 837; 0372 753 838“, mai anunță DSVSA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS