22.3 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjDepartamentul de Stat al SUA finanțează un proiect al Muzeului Județean

Departamentul de Stat al SUA finanțează un proiect al Muzeului Județean

Departamentul de Stat al SUA a decis să finanțeze un proiect privind valorificarea tradițiilor populare locale, inițiat de Muzeul Județean de Istorie „Alexandru Ștefulescu“ din Târgu Jiu. Proiectul se numește „Explorarea tradițiilor populare autohtone și a transmiterii lor generațiilor viitoare“.

Acesta este inițiat de Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu“ pentru accesare de fonduri nerambursabile în cadrul Programului „Communities Connecting Heritage“, finanțat de Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii. Valoarea bugetului proiectului este de 18.494 de dolari, din care: finanțare nerambursabilă -12.942 de dolari și contribuție proprie – 5.552 de dolari.

Proiectul se va derula anul viitor

Proiectul în care este implicat Departamentul de Stat al SUA se va derula anul viitor. Conducerea Muzeului Județean de Istorie Gorj a solicitat ca suma reprezentând contribuția proprie să fie suportată de către Consiliul Județean. „Prin adresa nr. 2050 din 29 octombrie 2019, înregistrată la Consiliul Județean Gorj sub nr. 15178 din 30 octombrie 2019, Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, comunică faptul că a obținut finanțare pentru proiectul ”Explorarea tradițiilor populare autohtone și a transmiterii lor generațiilor viitoare”, ce se va implementa în perioada 1 ianuarie 2020 – 31 iulie 2020.

Proiectul este un parteneriat între Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” și Organizația pentru Cultură din Oregon (Oregon Folklife Network), parte a Universității Oregon din Statele Unite ale Americii și este finanțat de Departamentul de Stat al SUA prin programul Communities Connecting Heritage. Proiectul „Explorarea tradițiilor populare autohtone și a transmiterii lor generațiilor viitoare” reprezintă o continuare a colaborării cu Ambasada Statelor Unite ale Americii la București, ca rezultat al participării Muzeului Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” la programe precum: Programul pentru Vizitatori Internaționali al Departamentului de Stat, Programul Museums Connect, Programul Arts Envoy și reprezintă o ocazie importantă de a continua promovarea culturii și a tradițiilor din județul Gorj, în Statele Unite ale Americii, dar și de a „aduce” o parte din cultura „nativ americană” din statul Oregon, la Târgu Jiu“, potrivit Consiliului Județean Gorj.

Zece studenți români și americani vor colabora

Scopul principal al proiectului vizează susținerea colaborării internaționale și înțelegerea reciprocă între popoare, prin realizarea de activități cultural-educative ce urmăresc promovarea și conservarea patrimoniului cultural intangibil.

Astfel, 10 studenți români și americani (din cadrul Universității „Constantin Brâncuși“ din Târgu Jiu și ai Universității din Oregon) vor lucra împreună, alături de specialiști în patrimoniu cultural și meșteri populari, pentru a învăța despre tradițiile lor populare, provocările în perpetuarea lor, încercând să găsească noi modalități de conservare a acestora, precum și de adaptare la provocările secolului XXI.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS