19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMii de craioveni vor rămâne în frig din cauza datoriilor

Mii de craioveni vor rămâne în frig din cauza datoriilor

Furnizorul de căldură al oraşului întocmeşte, din nou lista neagră a datornicilor care rămân în frig. În pragul iernii, unele asociaţii de proprietari sunt ameninţate că rămân în frig, din cauză că nu-şi plătesc nici măcar facturile curente.

La rândul său, furnizorul de căldură al oraşului este somat de Complexul Energetic Oltenia SE II Craiova să plătească facturile restante, altfel nu mai primeşte agent temic primar.

Din acest motiv, primăria Craiova i-a chemat pe restanţieri, ca să „găsească soluţii pentru a nu se sista furnizarea agentului termic”. Cu alte cuvinte, peste 60 de asociaţii de propritari au fost somate să-şi plătească măcar debitul curent.

Lista neagră cu asociaţiile datoare Termoficării

Între acestea, Asociaţia 14 din 1Mai cu o datorie de 6.921.204 de lei din care 6.902.615 de lei câştigaţi în instanţă de către Termo şi un debit curent de 18.589 de lei; Asociaţia 14 Rovine cu o datorie de 1.202.753 de lei; Asociaţia de proprietari 16 Craioviţa Nouă cu un debit de 1.252.452 de lei din care 1.228.643 de lei câştigaţi în instanţă; Asociaţia de proprietari 9 Constantin Brâncoveanu cu o datorie totală de 2.381.421 de lei. În total cele 63 de asociaţii cumulează o datorie către Termo de 64.941.202 de lei.

Mai mult, reprezentanţii proprietarilor prezenţi la întâlnirile cu conducerea Termoficării şi reprezentanţii administraţiei locale, care au avut loc weekenul trecut, au încheiat angajamente de plată.

De această dată, pe procesele-verbale încheiate între asociaţii şi furnizorul de căldură s-a trecut CNP-ul reprezentanţilor proprietarilor, s-a parafat cu ştampila asociaţiei.

Noi ne-am întâlnit cu asociaţiile de proprietari. Sunt peste 60 de asociaţii. Ne-a întâlnit să găsim împreună soluţii pentru a nu se sista furnizarea agentului termic. Am încheiat procese-verbale sub semnătură şi cu CNP-ul reprezentanţilor proprietarilor. Ei au făcut un angajament că vor plăti în cel mai scurt timp facturile curente. Nu vorbim de datoriile vechi. Altfel vom ajunge la măsuri radicale şi din păcate oamenii au de suferit, vorbesc aici de cei bun-platnici,

a declarat viceprimarul Craiovei, Stelian Bărăgan.

Întâlnire între reprezentanţii Termo, ai asociaţiilor de proprietari şi primărie/sursa foto:facebook



Asociaţiile cu cele mai mari probleme

Din lista asociaţiilor convocate de primărie, peste 20 de asociaţii nu au dat curs invitaţiei. Între acestea, se regăsesc asociaţia 20 Craioviţa Nouă, 37 Craioviţa Nouă, 1Sărari-Viitorul, 21 Putna, 9 George Enescu, 5 Rovine, SO2Craioviţa Nouă şi altele.

Au fost asociaţii care, deşi au restanţe foarte mari nu au dat curs invitaţiei. Prin urmare, vineri, 01.11a.c au fost chemate din nou la întâlnire. Vom încerca să le reeşalonăm datoriile, să-i determinăm să-şi plătesc măcar debitul curent. Dacă nici de această dată nu vin, vom merge noi în asociaţiile respective. În cazul în care ne sfidează şi nu-şi plătesc, li se va sista furnizarea agentului termic,

spune directorul SC Termo Craiova SRL, Lorena Nicolăiţă.

De menţionat, că în asociaţiile cu cele mai mari restanţe, de-a lungul timpului s-au debranşat ilegal foarte mulţi proprietari. La acest moment, din sutele de apartamente arondate unei asociaţii multe s-au debranşat.

Mai sunt branşate la sistemul centralizat de căldură doar câteva zeci. Preşedinţii şi administratorii le-au permis debranşarea, deşi apartamentele în cauză aveau mari datorii la întreţinere şi către furnizorul de căldură.

CEO ameninţă

Cazane CEO

După întâlnirile de la primărie cu asociaţiile de proprietari, luni 28.10.a.c. reprezentanţii CEO s-au întâlnit şi ei cu autorităţile locale şi cu lichidatorul judiciar al SC Termo Craiova SRL.

Cei dintâi susţin că sunt decişi să sisteze furnizarea agentului termic către operatorul local, fiindcă acesta întârzie să-şi plătească şi facturile curente.

SC Termo Craiova SRL, aflat în insolvenţă întârzie cu plata facturilor curente. Din valoarea creanţelor înscrise la masa credală au plătit foarte puţin. Ne spun că nu pot să recupereze debitele de la asociaţii. Totuşi, asociaţiile plătesc ceilalţi furnizori, gaze, energie electrică, apă şi canal, dar căldura nu. Trebuie impuse nişte măsuri, altfel nu mai putem furniza agent termic primar în aceste condiţii,

afirmă Dan Vasile, membru în Directoratul CEO.

Proprietarii, disperaţi că rămân în frig

Proprietarii sunt îngrijoraţi de situaţia asociaţiilor din care fac parte. Anunţul făcut de Termo că va sista furnizarea agentului termic, din cauza restanţierilor îl văd ca pe o ameninţare.

Asociaţia 12 Calea Bucureşti are datorii la Termo



Sunt un proprietar din Asociaţa nr. 12 Calea Bucuresti. Pe 28.10.2019, preşedintele Asociaţiei, Bădeanu Radu a trimis un email către proprietar, cu privire la faptul că Termo va înceta furnizarea agentului termic către blocurile cu datorii.

Toate bune şi frumoase până la un punct. Datoria constă în marea ei majoritate în suma delapidată de fosta casieră. Datoria asociaţiei este de 499.000 mii lei din care 325.000 mii lei, suma delapidată.

Problema este că email-ul trimis incită la violenţă.

În anunţ se arată: Facem un apel la toţi proprietarii, dar în special la cei ce ştiu că au datorii restante să încerce să plătească cât mai repede şi cât mai mult din debitele respective, pentru a nu ajunge vecinii buni platnici să sufere din cauza celor cu restanţe.
Vă rugăm pe toţi să încercaţi să-i „impulsionaţi” pe vecinii care au restanţe să-şi plătească datoriile,

afirmă proprietarul din asociaţia 12 Calea Bucureşti.



Craiovenii primesc de azi căldură

Termo va furniza căldură craiovenilor



Ieri, 30.10.2019 SC Termo Craiova SRL a anunţat că, începând de azi, va furniza căldură craiovenilor în regim permanent.

Având în vedere că au fost îndeplinite condiţiile legale de furnizare a agentului termic pentru căldură, adică 3 zile consecutiv temperaturile medii exterioare, între orele 18.00 şi 7.00, au fost sub 10 grade C, începând cu data de 31.10.2019, SC Termo Craiova SRL va furniza agent termic pentru încălzire în regim permanent,

se arată în comunicatul Termo.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS