14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPe unde dă sau nu dă Salubritatea cu mătura?

Pe unde dă sau nu dă Salubritatea cu mătura?

Locuitorii de pe o stradă din Craiova sunt nedumeriţi de ce operatorul de salubritate mătură mai des o parte a străzii, iar o altă parte – mai rar. Ei nu înţeleg de ce frecvenţa cu care se face curăţenie pe strada lor este diferită. Explicaţia este uluitoare, primăria stabileşte frecvenţa cu care se dă cu mătura pe o stradă după cum aceasta este mai mult sau mai puţin circulată.


Este vorba despre strada Constantin Lecca, aflată într-o zonă centrală a oraşului. Aceasta se întinde din spatele blocurilor-turn, situate pe bulevardul Nicolae Titulescu, şi până la intersecţia cu strada Brestei.

Strada este împărţită în mai multe părţi prin intersectarea cu alte artere de circulaţie. Numai că tronsonul care pleacă de la intersecţia cu strada Iancu Jianu şi se opreşte în blocuri este mai rar „călcat“ de angajaţii Salubrităţii.

Pe strada Constanitn Lecca se mătură mai rar

Noi, cei care locuim pe această parte de stradă, de la intersecţia cu strada Iancu Jianu, îi vedem mai rar pe cei de la Salubritate. Dacă vin o dată pe lună să măture trotuarele! Drept dovadă, au crescut bălăriile. Ultima dată au venit pe 24 august să măture, să strângă gunoaiele.

Probabil, consideră că zona asta este mai retrasă, că se înfundă aici în spatele blocurilor. În schimb, pe celălalt tronson, care duce spre Grădina Botanică, se mătură mai des. Zilnic este un angajat de la Salubritate care mătură.

Noi nu plătim taxe la fel ca şi ceilalţi locuitori de pe strada Constantin Lecca? Eu, pe lângă faptul că locuiesc pe această stradă, sunt şi preşedinte de asociaţie de proprietari şi, prin urmare, le-am făcut adrese. Nici un răspuns,

a spus Marin Iordache, preşedintele Asociaţiei de proprietari nr. 2 Iancu Jianu.


Cei drept, pe strada Constantin Lecca frunzele şi buruienile sunt la ele acasă. Pahare și sticle de plastic, pungi, hârtii şi alte resturi aruncate de persoane certate cu bunul-simţ zac de mult timp pe trotuar. Unele dintre aceste mizerii au ajuns pe carosabil, sub maşinile parcate.

La fel de nemăturate sunt şi parcările de reşedinţă din zona blocurilor de pe strada cu pricina.

Gunoi pe strada Constantin Lecca
Gunoi pe strada Constantin Lecca

Cât de „periodic“ se dă cu mătura?

De la Salubritate aflăm că „periodicitatea“ cu care se dă cu mătura pe străzile oraşului este stabilită de primărie. Nu aflăm însă şi criteriile pe care se stabileşte acest program. Vorbim strict de măturatul manual, că de cel mecanizat, nici vorbă pe străzile mai puţin centrale.


Pe strada Constantin Lecca, zona cuprinsă între intersecția cu strada Iancu Jianu și biserică, se intervine periodic, conform programului de lucru cu formațiile, aprobat de Primăria Craiova

, se arată într-un răspuns al SC Salubritate Craiova SRL.


Cu ani în urmă, operatorul de Salubritate dădea cu mătura pe mai puţin de jumătate din străzile oraşului. Adică din peste 800 de străzi nu se măturau nici măcar 400 de străzi.


În HCL Craiova nr.178/2019 se spune:

Operațiunile de măturat manual și mecanizat, curățare și răzuire a rigolelor, spălare, stropire și întreținere a căilor publice se realizează în scopul păstrării unui aspect salubru al domeniului public (…)

Întreținerea curățeniei străzilor se efectuează pe toată durata zilei și cuprinde operațiunile de măturat stradal, al spațiilor de agrement și odihnă, al parcărilor, precum și colectarea și îndepărtarea obiectelor aruncate pe jos sau în coșurile de gunoi și în scrumiere, în scopul păstrării unui aspect salubru al domeniului public.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS