11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiova, ruptă în două la mătură

Craiova, ruptă în două la mătură

Administraţia locală îi împarte pe craioveni în două categorii: unii care au parte de străzi măturate şi alţii care n-au norocul ăsta

Că există zone fără canalizare în Craiova secolului XXI ştie multă lume. Puţini ştiu însă că mai mult de jumătate din zonele locuite ale municipiului nu sunt conectate la canalizare. Din acest punct de vedere, locuitorii de la periferii sunt un fel de craioveni de mâna a doua, care nu pot beneficia de „luxul“ canalizării. O situaţie asemănătoare se înregistrează în privinţa salubrizării zonelor municipiului.

Doar 326 de străzi din 800 au dreptul să fie măturate

Ionel P. locuieşte pe strada Rodnei din Craiova. El ne-a sesizat pe adresa [email protected] cu privire la mizeria de pe strada sa, pe unde nu a trecut niciodată vreun măturător de la Salubritate. Bărbatul consideră că, în calitate de plătitor de taxe şi impozite, ar avea dreptul la o stradă măturată, chiar dacă aceea pe care locuieşte nu e asfaltată, ci e doar pavată cu bolovani de râu. În acest sens, s-a adresat cu o scrisoare Primăriei Craiova, ataşând şi trei fotografii care să ilustreze murdăria de pe strada Rodnei, însă n-a primit nici un răspuns până în prezent.
Noi, însă, îi răspundem, precizându-i că, în prezent, măturătorii de la Salubritate fac curat pe mai puţin de jumătate din străzile Craiovei. Nu din vina lor, ci a primăriei şi consiliului local, care au stabilit că doar 326 de străzi merită să fie măturate.
„Din cele aproximativ 800 ale Craiovei, noi acționăm pe 326 de străzi, stabilite în baza unei hotărâri a Consiliului Local Municipal luată în cursul anului 2011. Suntem obligați să ne limităm la aceste străzi, care sunt trecute în Caietul de sarcini privind activitatea de măturat, spălat, stropit și întreținere a căilor publice din oraș, și nu putem interveni în alte zone pentru că nu ni s-ar deconta prestațiile de către primărie, având în vedere faptul că suntem societate comercială“, a declarat Flavius Adrian Sirop, directorul general al SC Salubritate Craiova SRL.

„N-am văzut de când sunt măturători pe strada mea!“

Dacă ai norocul ca strada ta să fie în lista celor 326, nu trebuie să fii tocmai fericit, pentru că sunt şi situaţii în care, deşi strada ar trebui măturată de Salubritate, oamenii din zonă n-au văzut nici picior de măturător. Un exemplu ar fi cel al străzii Primăverii din Bariera Vâlcii, aflată la poziţia 211 pe lista „căilor de circulaţie pe care se execută măturatul manual sau mecanizat“, astfel cum a fost aprobată de Consiliul Local Craiova şi înaintată către SC Salubritate Craiova SRL. Respectiva stradă este asfaltată, având 580 m lungime şi 6 lăţime, la care se adaugă – potrivit evidenţelor Primăriei Craiova – trotuare din dale de beton cu lăţime totală de 3 m. Pe acest drum din cartierul Bariera Vâlcii se mătură în fiecare săptămână, de luni până vineri – potrivit aceleiaşi evidenţe a Primăriei şi Salubrităţii.
„Am 70 de ani şi n-am văzut de când sunt eu măturători pe strada Primăverii. Cum adică să apară strada mea pe lista celor măturate de cei de la Salubritate? Noi ne măturăm singuri în faţa curţilor, n-a venit nimeni niciodată să măture pe aici. Chiar săptămâna trecută, nişte băieţi au ars nişte hârtii lângă un gard, iar scrumul mai e şi acum acolo“, a declarat Natalia T., de pe strada Primăverii.
Să mai existe, oare, şi alte asemenea străzi, prezente doar de formă pe lista celor pe unde ar trebui să treacă măturătorii? Nu-i exclus! Lista celor 326 de străzi pe care Salubritatea le mătură oficial este postată pe site-ul Gazetei de Sud şi poate fi consultată acolo de toţi cei interesaţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS