16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjLocuitorii orașului Târgu Jiu, lăsați în fiecare seară fără apă

Locuitorii orașului Târgu Jiu, lăsați în fiecare seară fără apă

Conducerea Aparegio Gorj le taie apa seară de seară cetățenilor municipiului Târgu Jiu, fără să fi anunțat oficial un program de întreruperi și fără să explice de ce îi lasă fără apă potabilă pe locatarii de la blocuri în principal.

Măsura sistării apei între orele 19.00 și 22.30 a fost luată din cauza faptului că locuitorii de la case folosesc apa de la rețea pentru a uda gazonul, grădinile sau via. Salariații Aparegio Gorj nu fac reglajele necesare, în așa fel încât măsura să aibă efectul scontat. Culmea este că târgujienii care rămân de tot fără apă nu sunt cei de la case, ci aceia de la blocuri, care nu au ce să ude în apartamente.

Șefii Aparegio susțin că de câteva săptămâni rezervele de apă la sursele de alimentare de la Runcu și Curpen sunt în scădere cu 25% și 40%, din cauza secetei. Din acest motiv, s-a trecut la oprirea apei seara, pentru ca locuitorii de la gospodării să nu mai poată să ude și să risipească apa.

Nu vor să meargă la ședința primarului

Primarul din Târgu Jiu, Marcel Romanescu, i-a convocat la discuții în această săptămână pe șefii Aparegio, pe tema lipsei apei în municipiu. Cei de la Aparegio Gorj au comunicat că nu îi interesează ședința primarului, pentru că acesta ar face politică. De amintit că administrația orașului Târgu Jiu este scindată de scandaluri politice. Primarul din Târgu Jiu este liberal, șeful Aparegio este de la PSD, iar majoritatea din Consiliul Local este condusă de social-democrați. Politicienii nu au reușit să lase deoparte disputele politice și să lucreze în favoarea cetățenilor.

Aparegio Gorj a transmis într-un comunicat faptul că nu poate participa la întâlnirea cu primarul. „Având în vedere că timpul este prețios și nu avem timp de cancanuri, venim cu următorul comunicat de presă: Prin operatorul regional Aparegio Gorj urmează să se acceseze fonduri europene pentru municipiul Târgu Jiu, pentru apa potabilă (aducțiuni, reabilitări, extinderi) și pentru apa uzată (înlocuiri conducte și extinderi rețele), 83.615.200 euro fără TVA, contribuția operatorului va fi de 6% și a comunității locale de 2%. Cererea de finanțare este programată să fie semnată pe 15 octombrie 2019 (cu amendamentul că autoritățile locale trebuie să își asume răspunderea domeniului public). Reamintim că prețul la apă și canal în anul 2015 era de 6,2 lei/mc, iar în 2019 este de 5,84 lei/mc. Rugăm utilizatorii noștri să înțeleagă că noi, echipa Aparegio, lucrăm pentru comunitățile din care facem parte 24h/24h și nu ne preocupă evenimentele ad-hoc fără esență și fără sens. În prezent, principala noastră preocupare este de a asigura în această perioadă de secetă toată apa necesară fiecărui utilizator și totodată ne cerem scuze pe această cale pentru incoveniențe nu partidelor politice, ci consumatorilor noștri pe care îi respectăm și îi prețuim. Apa este de băut, nu pentru politică“, a declarat directorul Aparegio Gorj, Traian Pătrășcoiu.

Aparegio are pierderi de un milion de lei pe primul semestru

Potrivit conducerii Aparegio Gorj, soluția în momentul de față este să revină ploile. Numai astfel se va putea asigura apa potabilă și menajeră la un debit normal. Nu se știe ce se va întâmpla cu mii de copii care de luni încep școala și au nevoie de apă să se spele după ce vin de la școală, cei care au ore după-masă sau cei mici care trebuie să se spele înainte de a merge la culcare. Aceștia nu pot să aștepte până la ora 23.00.

Nici prefectul de Gorj nu pare interesat de problema apei la Târgu Jiu, deși starea de fapt ar putea avea legătură cu o situație de urgență și s-ar putea convoca o ședință a Comiterului Județean pentru Situații de Urgență. În același timp, nici economic Aparegio nu o duce prea bine. Compania de apă și canal din Târgu Jiu și Gorj a anunțat pierderi de un milion de lei pe primul semestru din 2019. Singura soluție, așadar, pentru ca târgujieni să beneficieze de apă este să plouă.
Investiția anunțată de Aparegio prin care va fi reabilitată și reactivată sursa de la Peștișani va dura cel puțin trei ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS