17 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDe ce se aglomerează Urgenţa SJU Craiova

De ce se aglomerează Urgenţa SJU Craiova

Indiferent de oră sau zi, aglomeraţia este cuvântul de ordine în Unitatea de Primiri Urgenţe a celui mai mare spital din Oltenia, SJU Craiova. Sute de pacienţi din întreaga regiune ajung zilnic în acest loc, care devine un adevărat furnicar. Pe de o parte, oameni bolnavi, care aşteaptă – uneori prea mult – să fie trataţi, pe de altă parte, medici care fac tot posibilul să evalueze şi să diagnosticheze corect pacienţii. În tot acest timp, salvările nu contenesc să aducă alte şi alte cazuri. Nu toţi cei care ajung aici reprezintă însă o urgenţă. Medicii spun că mai bine de jumătate din pacienţii care aglomerează UPU ar putea fi trataţi în alte unităţi medicale. De ce aleg totuşi Urgenţa? Aflaţi din articol.

Luni după-amiază, ora 16.00, Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova. De îndată ce intri în curte, începe furnicarul. Oameni grăbiţi să îşi viziteze rudele internate, bolnavi îmbrăcaţi în halate, plimbându-se vorbind la telefon, salvări care aduc pacienţi. În apropierea UPU, lucrurile se precipită şi mai mult. Oamenii stau adunaţi în jurul uşii de acces, unii dorind să intre, alţii aşteptând ceva sau pe cineva. În interior, vacarm. Zeci de persoane – în picioare, pe scaune, pe tărgi, la triaj. Indiferent de problemă, cu toţii au ceva în comun: nemulţumirea. „Stau de două ore aici! Am venit cu soţia, are o problemă cu dinţii şi aşteptăm să o vadă cineva. Problema o are de vreo patru zile, i-am luat tratament, dar azi i s-a umflat obrazul şi am venit aici. Ne-am săturat aşteptând“, ne spune un bărbat.
O altă femeie încearcă să afle informaţii despre starea soţului său. „De patru ore încerc să aflu ce are, dar nu ştiu încă nimic“, se adresează aceasta nemulţumită persoanei care asigură paza.
La ieşire, un alt tânăr îşi aşteaptă mama. „Şi-a rupt mâna şi am venit aici. A fost preluată imediat, nu a fost nevoie să aşteptăm mult. Acum stăm să vedem ce stabilesc medicii“, ne spune Florin, din Daneţi.

„Pacientul şi-a format un obicei de a veni la Urgenţă când are timp“

Sunt doar trei din sutele de cazuri care ajung zilnic în UPU din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova. Nu toţi cei care vin aici reprezintă însă o urgenţă, iar medicii spun că din acest motiv se creează aglomeraţia. „Majoritatea pacienţilor, respectiv 70 la sută, sunt urgenţe minore sau nonurgenţe. Sunt foarte mulţi pacienţi neasiguraţi, care nu merg la medicul de familie, pentru că nu pot beneficia de investigaţii gratuite, şi atunci rămâne această soluţie: prezentarea la Serviciul de Urgenţă. De asemenea, nu se pot prezenta în centrele de permanenţă pentru că şi acolo numărul de investigaţii este limitat. Pacientul în ziua de azi şi-a format un obicei de a veni la Urgenţă când are timp şi, bineînţeles, cu o listă bine pregătită anterior, după cum crede el. Foarte mulţi spun: am venit să îmi faceţi un computer tomograf sau nişte analize pentru că nu mă simt bine. De exemplu, azi a venit o pacientă ai cărei aparţinători spuneau că nu mănâncă de mai multe săptămâni şi că nu are o stare de bine“, spune Cristiana Geormăneanu, medic primar medicină de urgență și purtătorul de cuvânt al SJU Craiova.

Ai prioritate dacă vii cu Ambulanţa?

În afară de aceştia, în Urgenţă vin şi pacienţii cronici, care fie nu respectă regimul dietetic, fie nu îşi iau tratamentul indicat de medic sau chiar renunţă la tratament şi atunci apar agravări ale bolii. Medicii spun însă că aceştia ar trebui să se adreseze mai întâi medicului de familie, pentru a-i direcţiona spre un specialist care i-ar putea ajuta. „Majoritatea solicită ambulanţe pentru că există această percepţie că, dacă vii cu ambulanţa, ai prioritate. Sunt foarte mulţi pacienţi care cred că timpii de aşteptare sunt mai scurţi dacă ajung primii la Urgenţă şi ordinea este primul venit, primul servit. Foarte puţini sunt cei care ştiu că pacientul grav, chiar dacă a venit ultimul, este primul preluat de către medic“, adaugă Cristiana Geormăneanu.
Pacientul care ajunge în Triajul de la UPU este evaluat şi primeşte un cod de urgenţă: majoră, medie, minoră sau chiar nonurgenţă. Apoi, acesta este trimis în aria corespunzătoare şi, în cazul în care nu mai sunt locuri, este pus în aşteptare. Timpii de aşteptare cresc odată cu aglomerarea Serviciului de Urgenţă, iar pacienţii încep să devină nervoşi. „Foarte rapid această iritabilitate se transformă în agresivitate verbală sau chiar fizică. Nu este zi în care să nu ne confruntăm cu aşa ceva“, precizează purtătorul de cuvânt al SJU Craiova.

„Ambulanţele ştiu un singur drum: cel spre Unitatea de Primiri Urgenţe“

În afară de pacienţi, există şi alţi factori care contribuie la aglomerarea Serviciului de Urgenţă al SJU Craiova. „Ambulanţele ştiu un singur drum: cel spre Unitatea de Primiri Urgenţe, deşi în oraşul nostru există şi alte posibilităţi. Vorbim de Spitalul «Filantropia», care are Compartiment de Primiri Urgenţe, unde pot fi trataţi pacienţii cu urgenţe medii şi minore, care nu sunt traumatice. De asemenea, există Compartimentul de Primiri Urgenţe al Spitalului Militar din Craiova, este Spitalul de Boli Infecţioase, care are cameră de gardă, şi, de asemenea, există şi Clinica de Pneumotftiziologie, care are cameră de gardă. (…) Noi acordăm asistenţă medicală şi îngrijiri şi pentru spitalele din jur, spitale judeţene care, după ora 15.00, nu mai au gardă de computer tomograf, iar aici este vorba de Spitalul Judeţean de Urgenţă din Râmnicu Vâlcea, Spitalul Judeţean de Urgenţă din Drobeta Turnu Severin, care frecvent trimit pacienţi ce trebuie să efectueze computer tomograf (CT). Neavând contract cu spitalul nostru, nu pot trimite pacienţii direct la CT, iar noi îi preluăm ca şi urgenţe şi aglomerează Urgenţa, şi, de multe ori, şi spitalul. Zilele trecute, computerul tomograf s-a defectat tocmai din cauza suprasolicitării, acum funcţionează, dar suntem foarte stricţi pentru că trebuie să examinăm doar acei pacienţi care necesită într-un regim de maximă urgenţă diagnosticarea“, mai spune Cristiana Geormăneanu.

Când sunăm la Urgenţă?

În Perioada Sărbătorilor Pascale, doljenii sună cel mai des la Ambulanţă după ce fac abuz de mâncare şi băutură. Este motivul pentru care medicii recomandă să fim cumpătaţi şi să evităm excesul de alimente, care poate duce la indigestii, pancreatite acute, colicistite sau crize biliare. Nici consumul excesiv de alcool nu este recomandat. Acesta stă la baza agresiunilor fizice, dar poate conduce la tentative de suicid sau diverse accidente. „Numărul unic 112 trebuie apelat atunci când există cu adevărat o urgenţă. Odată apelat acest număr, trebuie să ascultăm întrebările operatorului din dispecerat şi să răspundem cu discernământ pentru că acele întrebări sunt puse tocmai pentru a putea prioritiza urgenţele întrucât niciodată nu există un echilibru între numărul de apeluri şi resursele de care dispune Serviciul 112. Este foarte important să fie trimis echipajul medical la urgenţa care nu mai poate aştepta“, a încheiat Cristiana Geormăneanu.
În fiecare zi, între 200 şi 400 de pacienţi se adresează Unităţii de Primiri Urgenţe din cadrul SJU Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS