Acasă Local Dolj Primul verdict în dosarul Emilio - „Blocul procurorilor“

Primul verdict în dosarul Emilio – „Blocul procurorilor“

-

Afacerile imobiliare ale lui Emilio au creat vâlvă în Craiova

Ce au decis judecătorii în legătură cu blocul din centrul Craiovei construit de italianul Emilio, în care şi-a cumpărat apartamente lumea bună a oraşului, de la procurori şi judecători, la oameni de afaceri şi finanţişti.

Tribunalul Dolj a dat recent sentinţa pe fond în controversatul dosar „Blocul procurorilor“ – cel în care zeci de clienţi ai afaceristului italian Vincenzo Ioele (Emilio) care au cumpărat apartamente într-un imobil aflat în centrul Craiovei nu-şi puteau intabula locuinţele din cauza complicaţiilor judiciare.
În blocul construit de Emilio îşi cumpăraseră apartamente procurori, judecători, finanţişti şi oameni de afaceri. Povestea este simplă şi a fost relatată de GdS în 2017. Pe strada Matei Basarab nr. 10, lângă Catedrala „Sf. Dumitru“, italianul Stefano Pizzingrilli a cumpărat prin firma sa (Luxury Real Estate) un teren de 1.100 mp, pentru suma de 740.000 de euro. În 2013, italianul s-a gândit să dezvolte pe terenul respectiv un proiect imobiliar. Pentru construirea blocului, el a cooptat în afacere alt italian, pe Emilio. Pizzingrilli a încheiat cu firma acestuia (Grup International) o convenţie şi un contract de superficie pentru folosirea terenului până la finalizarea blocului. Lucrările urma să fie făcute pe cheltuiala firmei lui Emilio. În schimb, Emilio primea etajele I, II şi III, iar Pizzingrilli rămânea cu jumătate din demisol şi parterul blocului. Acesta din urmă primea şi demisolul, parterul şi etajul I dintr-o locuinţă aflată pe terenul respectiv, pe care tot firma lui Emilio urma s-o modernizeze.

Cine erau clienţii lui Emilio

Pentru executarea lucrărilor, Pizzingrilli i-a cesionat lui Emilio şi autorizaţiile de construire obţinute de la primărie. Din cauză că dezvoltatorul nu s-a încadrat în termenele de execuţie, autorizaţiile au expirat şi a trebuit reînnoite. Emilio a obţinut alte două autorizaţii pentru continuare de lucrări, dar pe numele firmei sale, Grup International. Ulterior, a obţinut de la primărie un certificat privind terminarea a 85% din lucrări. În baza acestor acte, el a început să înscrie în cartea funciară antecontracte pentru toate apartamentele din bloc, inclusiv pentru cele promise lui Pizzingrilli, partenerul de afacere care-i pusese la dispoziţie terenul. Aflând de manevră, Pizzingrilli l-a dat în judecată pentru rezoluţiunea convenţiei şi a superficiei pe terenul de sub bloc. În proces au fost prinşi şi clienţii lui Emilio, care cumpăraseră apartamente în bloc, dar pe care nu le puteau înscrie în cartea funciară din cauza litigiului pe teren. Printre aceştia se aflau procurorii DNA Cosmin Croitoriu şi Marin Căluşaru şi soţiile lor, judecătoare la Tribunalul Dolj, Cristina Muncioiu – judecătoare, oamenii de afaceri Lucian Oprică Rusoiu (Win Instal Construct) şi Mohammad Tofighian, Elena Dumitraşcu – şef serviciu la Trezoreria Craiova, Dragoş Tiugan – un cunoscut carder local şi alţii. Intervenienţii în proces cereau ca instanţa să le recunoască dreptul de proprietate pe apartamente, în baza contractelor prin care au achitat banii lui Emilio. În ceea ce priveşte cota-parte care le revenea pentru terenul de sub bloc, era o problemă, deoarece Emilio, vânzătorul apartamentelor, nu era şi proprietarul terenului. El ar fi urmat să primească terenul la finalul convenţiei cu Pizzingrilli, atunci când îi ceda acestuia la schimb apartamentele promise. Clienţii s-au văzut aşadar în situaţia de a scoate alţi bani din buzunar, pentru teren.

Ce a decis instanţa de fond

După patru ani de proces, timp în care s-au derulat şi litigii colaterale şi s-au depus plângeri penale, instanţa a dat o primă soluţie. Judecătorii au admis în parte acţiunea formulată de firma lui Pizzingrilli împotriva firmei lui Emilio şi a dispus rezoluţiunea convenţiei încheiate în 2013 între cele două părţi. Contractul de superficie nu a fost însă anulat. În temeiul accesiunii imobiliare, ei i-au recunoscut lui Pizzingrilli dreptul de proprietate asupra a trei apartamente din bloc, mansardei, a trei locuri de parcare şi a unei boxe din subsol. În schimb, firma lui Pizzingrilli a fost obligată să plătească 1,8 milioane de lei, reprezentând valoarea de circulaţie a acestora, din care 1,3 milioane de lei către firma lui Emilio. Cererea de intervenţie formulată de familia Muncioiu a fost admisă doar în parte. Instanţa nu le-au recunoscut dreptul de proprietate asupra apartamentului, ci doar dreptul de a li se returna suma de 500.000 de lei din banii pe care Emilio îi va primi de la Pizzingrilli. Procurorilor DNA, în schimb, li s-a recunoscut dreptul de proprietate asupra apartamentelor, dar şi altor intervenienţi în dosar. Ghinion au avut cei care au plătit sau antamat apartamentele pe care instanţa le-a dat lui Pizzingrilli. Povestea nu se va termina însă aici, pentru că hotărârea judecătorilor este cu apel.

ȘTIRI VIDEO GdS

Autovehiculele de transport persoane sau mărfuri, controlate

Autovehiculele pentru transportul de persoane sau al mărfurilor vor fi oprite pentru control, în această săptămână, de poliţiştii rutieri. Activităţile sunt desfășurate simultan în toate statele membre ale UE.

Iohannis: Cel târziu marţi, voi desemna un premier

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că cel târziu marți va desemna un nou premier. Astăzi vor avea iar loc consultări la Cotroceni, într-o formulă mai restrânsă, în vederea formării unui nou Guvern.