10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLupta cu mafia imobiliară a început! Cine intră în campania pentru salvarea clădirilor istorice din Craiova (GALERIE FOTO)

Lupta cu mafia imobiliară a început! Cine intră în campania pentru salvarea clădirilor istorice din Craiova (GALERIE FOTO)

Ordinul Arhitecţilor din România şi comunitatea „Monumentalist“ intră în dezbaterea lansată de GdS pentru salvarea clădirilor vechi din Craiova, importante pentru istoria şi identitatea oraşului. Sunt invitate să răspundă provocării noastre Primăria Craiova şi Comisia Monumentelor Istorice. Zeci de clădiri vechi, neprotejate de legea monumentelor, au fost în ultimii ani rase cu buldozerul de dezvoltatorii imobiliari pentru a construi blocuri. Care sunt soluţiile? Aşteptăm opiniile, ideile şi sugestiile dumneavoastră.

GdS continuă dezbaterea privind salvarea clădirilor cu valoare istorică şi arhitecturală din Craiova, vânate pentru demolare de rechinii imobiliari. Pe reţelele de socializare, subiectul a ajuns la peste 47.000 de persoane, iar interesul este în creştere. Zeci de craioveni şi-au spus până acum opinia pe pagina de internet şi pe contul de Facebook al GdS, o parte din comentarii fiind prezentate şi în ziar.
Colaborăm deja cu Ordinul Arhitecţilor din România (OAR) – Filiala Oltenia, iar de astăzi campaniei noastre se alătură şi „Monumentalist“ – un grup informal de pasionaţi de monumente, care numără peste 15.000 de urmăritori pe Facebook. Sperăm ca, în perioada următoare, în dezbatere să intre şi Primăria Craiova, cea care eliberează autorizaţiile de demolare. De asemenea, invităm la discuţii şi Comisia Zonală a Monumentelor Istorice (CZMI) Oltenia, fără avizul căreia nu pot fi obţinute autorizaţii de demolare în zona asimilată Centrului Istoric al oraşului. Comisia Monumentelor Istorice (CMI) este cea care are ultimul cuvânt de spus în ceea ce priveşte procedura de clasare a unor clădiri drept monumente istorice şi de arhitectură. Referatul şi proiectul de clasare elaborat de CMI ajunge pe masa ministrului culturii pentru semnătură şi apoi ordinul de clasare este publicat în Monitorul Oficial. Din acel moment, orice clădire clasată intră sub protecţia Legii monumentelor istorice. În acest sens, solicităm CZMI Oltenia o mai mare transparenţă în legătură cu şedinţele în care se avizează demolarea clădirilor din Centrul Istoric sau cele mai vechi de anul 1950. „Pe termen scurt, ar trebui ca această comisie să nu mai dea avize de demolare până când nu este realizat noul Plan de Urbanism General (PUG) al oraşului, care ar trebui să aibă la bază un studiu istoric. De asemenea, ar trebui să se ceară opinia arhitecţilor şi a urbaniştilor în legătură cu această problemă“, spune Bogdan Tiparu, şeful OAR Oltenia.

Soluţie de urgenţă: o listă de clădiri care să fie clasate ca monumente

În episodul trecut, am dezvăluit că una dintre clădirile emblematice ale Craiovei, cea de pe str. Împăratul Traian nr. 39 în care a funcţionat până în 2012 Liceul Sanitar, este vizată pentru demolare. Dezvoltatorii vor să construiască acolo blocuri tip P+3 şi mansardă, terenul de 5.900 mp fiind extrem de tentant pentru un proiect imobiliar. Edificată în 1889 în stilul romanic târziu, construcţia este legată de comunitatea de italieni care a venit în Craiova la sfârșitul secolului XIX. Iniţial, aici a funcţionat Şcoala Catolică „Sf. Maria“. Din 1948, clădirea a intrat în sistemul public de învăţământ, găzduind o şcoală cu profil sanitar. A supravieţuit cutremurelor din 1940 şi 1977, dar este aproape de dispariţie din cauza intereselor imobiliare. Şi tot din cauza intereselor imobiliare ale dezvoltatorilor au fost rase cu buldozerele zeci de clădiri vechi din zona centrală a Craiovei, iar altele sunt pe listă.
Totul a fost posibil pentru că aceste clădiri, deşi se află în zona asimilată Centrului Istoric, nu au fost clasate ca monumente. Sunt vizate în acest moment clădiri de pe str. Împăratul Traian, Sfinţii Apostoli, principatele Unite, Unirii şi altele. „Monumentalist“ şi OAR Oltenia lucrează în prezent la o listă cu imobile pe care le va propune pentru clasare. Cele două organizaţii ne-au trimis recent un set de fotografii cu imobile din zona centrală a Craiovei valoroase din punct d evedere arhitectural, dar care se degradează văzând cu ochii. Este vorba despre două clădiri de pe str. Împăratul Traian şi str. Principatele Unite, pe care le puteţi vedea în fotografiile ataşate acestui articol. Aşteptăm în continuare opiniile, ideile şi sugestiile dumneavoastră pentru salvarea clădirilor importante pentru istoria şi identitatea Craiovei, la adresa: [email protected].

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS