Craiovenii au strâmbat din nas la ofertele de angajare

Craioveni, la bursa locurilor de muncă (Foto: Lucian Anghel)


Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Dolj a organizat vineri Bursa Generală a Locurilor de Muncă la Casa de Cultură a Studenților, unde au fost prezenți angajatori, dar și firme de recrutare, care au pus la dispoziție peste 1.500 de posturi, cele mai multe pentru studii medii. Au trecut pe la standuri șomeri indemnizați, dar și alte persoane aflate în căutarea unui loc de muncă. Cei mai mulți au plecat de la bursă spunând că nu au găsit mai nimic, fiind nemulțumiți în principal de salariile oferite de angajatori.

La nivelul județului Dolj, în statistica Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Dolj sunt 20.000 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, din care 2.469 sunt șomeri indemnizați. Vineri a fost organizată Bursa Generală a Locurilor de Muncă la Casa de Cultură a Studenților din Craiova, fiind disponibile peste 1.500 de locuri de muncă, cele mai multe pentru studii medii. Astfel, oferta pentru persoane cu studii medii a cuprins locuri de muncă în domenii precum agricultură, construcții, comerț, asigurări, panificație, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, încălțăminte și tricotaje, fabricarea motoarelor, generatoarelor și transformatoarelor electrice, fabricarea de piese și accesorii pentru autovehicule, fabricarea de mobilă, activități de telecomunicații, activități de curățenie clădiri, activități de protecție și pază, activități de contractare pe baze temporare a personalului. Pentru persoanele cu studii superioare, oferta a fost mai mică, fiind vorba de funcţii de director vânzări, director economic, specialist recrutare, analist servicii client, proiectant sistem web, programator, inginer electromecanic, inginer automatist, inginer rețele electrice, inginer constructor, inginer sisteme de climatizare, inginer electroenergetic. Cu toate acestea, angajatorii abia au strâns câteva CV-uri. Mulți dintre ei au spus că pentru posturile pe care se cereau studii medii au aplicat mai multe persoane cu studii superioare.

„Avem mai multe posturi disponibile, majoritatea în producție, pentru oameni care își doresc să muncească. Avem multe locuri de muncă pentru că lucrăm cu multe companii. Mulți din cei care au venit la stand doar au aruncat privirea. Au fost și câțiva, adică maximum 20 de persoane, care și-au depus CV-urile. Cei mai mulți care au aplicat pentru posturile în producție au studii superioare și avem doar câteva persoane cu maximum zece clase. Acum să vedem din aceștia câți vor veni la un interviu. Salariile sunt peste minimum pe economie, plus alte beneficii, transport, tichete de masă, și cu toate acestea refuză, pentru că este vorba de muncă până la urmă“, a spus reprezentantul unei firme de recrutare.

Nici angajatorii nu au avut prea mult succes. „Nu prea au venit să se intereseze. Avem cinci posturi de electrician, trei posturi de inginer, pentru sudor – două posturi, lăcătuș – trei posturi, dar până acum au aplicat șase persoane cu studii superioare“, a declarat reprezentanta unei firme.


Salariul, criteriul principal de selecție a postului

O parte din cei care au trecut pe la standuri au spus că nu au găsit ceea ce căutau. Tinerii care au mai muncit în afara granițelor au făcut comparaţie cu salariile din Europa de Vest. „Am venit să mă uit. Nu m-a convins nimic, nici posturile, nici salariul. Vroiam să mă angajez şofer. Mi s-a oferit salariul minim pe economie şi șapte-opt bonuri de masă. Nu pot accepta pentru că eu am lucrat în Anglia, Spania, Germania în condiții foarte bune, și mă refer la condițiile de mncă. Și veniturile sunt motivante. Eşti plătit la oră şi primeşti bani în funcţie de cât ai muncit, dar venitul porneşte de la 1.500 de euro şi poate ajunge la 2.000 de euro, 2.500 şi chiar 3.000 de euro pe lună. Am lucrat în străinătate peste doi ani, dar pe contracte pe perioade determinate. Nu o să muncesc aici pe 300 de euro pe lună“, a spus un tânăr de 27 de ani.

Și cei în vârstă se uită la condiții și la salariu. „La mine, posturile pot fi mai variate puţin pentru că am o vârstă, am trecut prin mai multe locuri de muncă, am experienţă şi calificată, şi necalificată. Nu am văzut nimic care să mi se potrivească. Eu am pregătire pe parte de profil auto, mecanic auto, prelucrări prin aşchiere. Și pe utilaje mă descurc. Momentan nu am găsit nimic. La ce am găsit, mi se oferă 1.400 de lei. Este un salariu mic pentru munca pe care trebuie să o depun. Sunt liber profesionist de peste zece ani, lucrez, dar aş vrea şi eu să mă angajez. Tot încerc, dar nu găsesc ceva să îmi convină. La privat, pe unde am încercat eu, se cere să lucrez nu doar cinci zile pe săptămână opt ore pe zi, ci şi sâmbăta. Şi din cauza asta, dar și a salariului, am cam renunţat să mă angajez“, a spus Marian, un alt craiovean venit la bursa locurilor de muncă.

Au fost și craioveni care nu au găsit de muncă în specialitatea pe care o au. „Nu am găsit nimic, nici un post. Caut confecționer piele. Am lucrat 20 de ani în acest domeniu, acum sunt în șomaj. Am plecat cu o carte de vizită, să mă duc zilele următoare la o firmă de recrutare să depun un CV. Poate voi găsi ceva pe ce am lucrat sau poate altceva“, a spus o altă craioveancă. Și cei care au bătut palma cu un angajator au plecat nemulțumiți. „Am lucrat la Electroputere. Sunt în șomaj acum. Am vorbit la o firmă de pază, dar salariul este mic, 1.200 de lei. E foarte puțin pentru un bărbat care are peste 20 de ani vechime în câmpul muncii și trebuie să întrețină o familie cu banii aceștia. A rămas să mai vorbim săptămâna viitoare“, a spus un alt craiovean.

Pe la standuri au trecut și tineri care acum sunt angajați, dar care caută alte oportunități, însă o parte dintre ei nu au fost convinși de ofertă. „Nu am găsit o ofertă de muncă convingătoare. Eu căutam ceva helpdesk, servicii cu clienții, call center. Am găsit două-trei opțiuni. Sunt mai mult locuri de muncă pentru bărbați, la magazinele mari, pentru construcții, articole mecanice. Nu am experiență în acest domeniu. În momentul de față am un job, dar caut oportunități mai bune și schimbare de atmosferă“, a spus o crraioveancă.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 15 aprilie 2019

Actualitate

» Incendiu de proporţii la Catedrala Notre-Dame din Paris
» Cât de mult contează review-urile de pe social media: 86% dintre consumatori citesc evaluările afacerilor
» Doi români, găsiţi vinovaţi în SUA de fraude cibernetice. Pot sta zeci de ani în închisoare
» Comitetul Espoo a cerut României şi Bulgariei informaţii în problema centralei nucleare de la Kozlodui
» Moțiunea împotriva ministrului Justiției, amânată pentru a treia oară la solicitarea PSD
» ÎCCJ: Dosarul lui Dragnea, amânat pentru 20 mai
» Procesul lui Dragnea a fost reluat. Cererea de recuzare a judecătoarei a fost respinsă
» Drumuri mai sigure: vehiculele noi dotate cu tehnologii ce pot salva vieți în UE
» Consiliul Uniunii Europene a adoptat directivele de negociere pentru încheierea unor acorduri comerciale cu SUA
» Decizie definitivă în dosarul „Motorina. Fostul șef ANAF Sorin Blejnar, achitat

Publireportaj

» Comunicat de presă: Finalizare proiect „DEZVOLTAREA FIRMEI SC CIVIL SPEED SRL”
» FINALIZARE PROIECT ”Achiziție de echipamente în vederea creșterii competitivității MOVIPLAST SRL”, cod SMIS 112297

Dolj

» Lupta cu mafia imobiliară a început! Cine intră în campania pentru salvarea clădirilor istorice din Craiova (GALERIE FOTO)
» (VIDEO) Urmărire ca în filme şi focuri de armă pe ruta Craiova – Corabia
» Vine apa de Isvarna, creşte şi tariful
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Dolj: Patru bărbaţi reţinuţi pentru mai multe infracţiuni
» Sistarea apei în mai multe oraşe şi comune din Dolj şi Gorj, amânată
» Craiova: Femeie lovită pe trecerea de pietoni, în 1 Mai
» Craiova: A încercat să sustragă bunuri dintr-un centru comercial
» Se opresc gazele pe o stradă şi mai multe alei din Craiova
» Dolj: Razie pe şoselele din judeţ
» Din cauza temperaturilor scăzute pe timp de noapte, craiovenii vor primi căldură în continuare

Gorj

» Primăria Târgu Jiu are un deficit bugetar de opt milioane de lei
» Locuitorii oraşului Rovinari riscă amenzi de 5.000 de lei, dacă nu trec la curăţenie
» Expoziţie de pictură la Târgu Jiu
» Poliţiştii au început un program privind prevenirea victimizării minorilor în şcoli
» Gorj: 25 de cazuri de muncă „la negru”, depistate de ITM
» Gorj: Viitură pe DN 67 B, la Licurici

Olt

» Olt: Cursuri de prim-ajutor, gratuite, susținute la biblioteca publică din Slatina de un polițist

Mehedinţi

» (Video) Mehedinţi: Două persoane, prinse sub un mal de pământ în Burila Mică. Un bărbat a murit
» Peste 200 de elevi vor vizita ISU Mehedinţi

Vâlcea

» Vâlcea: Minori prinşi cu substanţe interzise
» Ajutoare pentru vâlcenii afectaţi de incendii, inundații

Sport

» Volei (m) / Înfrângere pe terenul lui Dinamo. Vezi situația din clasament!
» Ion Jianu și Gabriel Liviu Balica, distinși de APS
» Rotaru l-a pus pe prietenul Papură la cârma Științei
» Fotbal / Programe, clasamente, rezultate (12-15 aprilie)
» Fed Cup – Simona Halep: Ne dorim să câştigăm la simplu, să nu creăm emoţii
» Corneliu Papură este noul antrenor al Științei
» Lupte / Alexandra Anghel, locul 4 la CE

Bani & Afaceri

» ANAF rambursează, în aprilie, TVA în valoare de aproape două miliarde de lei
» Euro trece iar pragul de 4,76 lei
» Leul deschide săptămâna în depreciere față de moneda europeană, contrar tendințelor din regiune

Magazin

» 11 lucruri inedite pe care nu le ştiai despre „Game of Thrones“
» Oțetul de mere, un puternic agent antibacterian
» Horoscop
» Bancul zilei
» Cristian-Liviu Burada lansează volumul „Tăbliţe de lut vorbitor” la Muzeul de Artă Craiova

Top