17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiovenii au strâmbat din nas la ofertele de angajare

Craiovenii au strâmbat din nas la ofertele de angajare

Craioveni, la bursa locurilor de muncă (Foto: Lucian Anghel)

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Dolj a organizat vineri Bursa Generală a Locurilor de Muncă la Casa de Cultură a Studenților, unde au fost prezenți angajatori, dar și firme de recrutare, care au pus la dispoziție peste 1.500 de posturi, cele mai multe pentru studii medii. Au trecut pe la standuri șomeri indemnizați, dar și alte persoane aflate în căutarea unui loc de muncă. Cei mai mulți au plecat de la bursă spunând că nu au găsit mai nimic, fiind nemulțumiți în principal de salariile oferite de angajatori.

La nivelul județului Dolj, în statistica Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Dolj sunt 20.000 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, din care 2.469 sunt șomeri indemnizați. Vineri a fost organizată Bursa Generală a Locurilor de Muncă la Casa de Cultură a Studenților din Craiova, fiind disponibile peste 1.500 de locuri de muncă, cele mai multe pentru studii medii. Astfel, oferta pentru persoane cu studii medii a cuprins locuri de muncă în domenii precum agricultură, construcții, comerț, asigurări, panificație, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, încălțăminte și tricotaje, fabricarea motoarelor, generatoarelor și transformatoarelor electrice, fabricarea de piese și accesorii pentru autovehicule, fabricarea de mobilă, activități de telecomunicații, activități de curățenie clădiri, activități de protecție și pază, activități de contractare pe baze temporare a personalului. Pentru persoanele cu studii superioare, oferta a fost mai mică, fiind vorba de funcţii de director vânzări, director economic, specialist recrutare, analist servicii client, proiectant sistem web, programator, inginer electromecanic, inginer automatist, inginer rețele electrice, inginer constructor, inginer sisteme de climatizare, inginer electroenergetic. Cu toate acestea, angajatorii abia au strâns câteva CV-uri. Mulți dintre ei au spus că pentru posturile pe care se cereau studii medii au aplicat mai multe persoane cu studii superioare.
„Avem mai multe posturi disponibile, majoritatea în producție, pentru oameni care își doresc să muncească. Avem multe locuri de muncă pentru că lucrăm cu multe companii. Mulți din cei care au venit la stand doar au aruncat privirea. Au fost și câțiva, adică maximum 20 de persoane, care și-au depus CV-urile. Cei mai mulți care au aplicat pentru posturile în producție au studii superioare și avem doar câteva persoane cu maximum zece clase. Acum să vedem din aceștia câți vor veni la un interviu. Salariile sunt peste minimum pe economie, plus alte beneficii, transport, tichete de masă, și cu toate acestea refuză, pentru că este vorba de muncă până la urmă“, a spus reprezentantul unei firme de recrutare.
Nici angajatorii nu au avut prea mult succes. „Nu prea au venit să se intereseze. Avem cinci posturi de electrician, trei posturi de inginer, pentru sudor – două posturi, lăcătuș – trei posturi, dar până acum au aplicat șase persoane cu studii superioare“, a declarat reprezentanta unei firme.

Salariul, criteriul principal de selecție a postului

O parte din cei care au trecut pe la standuri au spus că nu au găsit ceea ce căutau. Tinerii care au mai muncit în afara granițelor au făcut comparaţie cu salariile din Europa de Vest. „Am venit să mă uit. Nu m-a convins nimic, nici posturile, nici salariul. Vroiam să mă angajez şofer. Mi s-a oferit salariul minim pe economie şi șapte-opt bonuri de masă. Nu pot accepta pentru că eu am lucrat în Anglia, Spania, Germania în condiții foarte bune, și mă refer la condițiile de mncă. Și veniturile sunt motivante. Eşti plătit la oră şi primeşti bani în funcţie de cât ai muncit, dar venitul porneşte de la 1.500 de euro şi poate ajunge la 2.000 de euro, 2.500 şi chiar 3.000 de euro pe lună. Am lucrat în străinătate peste doi ani, dar pe contracte pe perioade determinate. Nu o să muncesc aici pe 300 de euro pe lună“, a spus un tânăr de 27 de ani.
Și cei în vârstă se uită la condiții și la salariu. „La mine, posturile pot fi mai variate puţin pentru că am o vârstă, am trecut prin mai multe locuri de muncă, am experienţă şi calificată, şi necalificată. Nu am văzut nimic care să mi se potrivească. Eu am pregătire pe parte de profil auto, mecanic auto, prelucrări prin aşchiere. Și pe utilaje mă descurc. Momentan nu am găsit nimic. La ce am găsit, mi se oferă 1.400 de lei. Este un salariu mic pentru munca pe care trebuie să o depun. Sunt liber profesionist de peste zece ani, lucrez, dar aş vrea şi eu să mă angajez. Tot încerc, dar nu găsesc ceva să îmi convină. La privat, pe unde am încercat eu, se cere să lucrez nu doar cinci zile pe săptămână opt ore pe zi, ci şi sâmbăta. Şi din cauza asta, dar și a salariului, am cam renunţat să mă angajez“, a spus Marian, un alt craiovean venit la bursa locurilor de muncă.
Au fost și craioveni care nu au găsit de muncă în specialitatea pe care o au. „Nu am găsit nimic, nici un post. Caut confecționer piele. Am lucrat 20 de ani în acest domeniu, acum sunt în șomaj. Am plecat cu o carte de vizită, să mă duc zilele următoare la o firmă de recrutare să depun un CV. Poate voi găsi ceva pe ce am lucrat sau poate altceva“, a spus o altă craioveancă. Și cei care au bătut palma cu un angajator au plecat nemulțumiți. „Am lucrat la Electroputere. Sunt în șomaj acum. Am vorbit la o firmă de pază, dar salariul este mic, 1.200 de lei. E foarte puțin pentru un bărbat care are peste 20 de ani vechime în câmpul muncii și trebuie să întrețină o familie cu banii aceștia. A rămas să mai vorbim săptămâna viitoare“, a spus un alt craiovean.
Pe la standuri au trecut și tineri care acum sunt angajați, dar care caută alte oportunități, însă o parte dintre ei nu au fost convinși de ofertă. „Nu am găsit o ofertă de muncă convingătoare. Eu căutam ceva helpdesk, servicii cu clienții, call center. Am găsit două-trei opțiuni. Sunt mai mult locuri de muncă pentru bărbați, la magazinele mari, pentru construcții, articole mecanice. Nu am experiență în acest domeniu. În momentul de față am un job, dar caut oportunități mai bune și schimbare de atmosferă“, a spus o crraioveancă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS