10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCornuri tari şi mere deshidratate pentru elevii din Dolj (VIDEO)

Cornuri tari şi mere deshidratate pentru elevii din Dolj (VIDEO)

Cornuri tari ce nu se modifică nici când sunt lovite de masă, iaurt în recipiente murdare şi mere cu coaja deshidratată. Acestea sunt produse care au fost distribuite săptămâna trecută elevilor din unităţile şcolare din Craiova şi judeţ prin programul naţional „Cornul, laptele şi fructul“, stârnind nemulţumirea părinţilor care le contestă postând filmuleţe pe reţelele de socializare. Managerii şi reprezentanţii şcolilor spun că aşa au primit produsele şi confirmă că în unele cazuri au fost şi minusuri. Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj spune că până acum a primit sesizare de la o singură şcoală din Craiova şi face apel la reprezentanţii şcolilor să facă sesizări, pentru a putea lua măsuri. La această situaţie au reacţionat doar distribuitorii laptelui şi cei ai merelor.

Cornul primit de elevii din şcolile din Dolj

În judeţul Dolj, programul naţional „Cornul, laptele şi fructul“ a început să fie implementat cu o întârziere de şapte luni, produsele fiind distribuite începând cu 1 aprilie, pentru că licitaţia a fost contestată. Odată ce produsele au început să fie distribuite, au apărut şi reclamaţii ale părinţilor. Un părinte din Dobreşti, judeţul Dolj, a arătat cum copilul său de patru ani a primit la grădiniţă două cornuri foarte tari, cu care poți să dai de masă că nu se rup. Părintele a desfăcut şi paharele cu iaurt, pe care le pus într-o cană şi arată cât de mudare sunt recipientele. „Uitaţi-vă ce primesc copiii de patru ani ca să consume! Iaurt care e ca laptele, nu mai are consistenţă. Cornul este aproape de expirare“, spune părintele.
Managerul Şcolii Dobreşti spune că aşa a primit produsele. „Cornurile au fost foarte tari. Aşa au fost aduse. Marfa a fost adusă doar în două zile din săptămână. Am primit marţi şi joi, cornuri şi lapte. Cornurile aveau termen-limită în zilele în care au fost aduse, adică pe 3 aprilie, când le-am şi dat, şi pe 5 aprilie. Marfa a fost livrată la orele prânzului. De exemplu, marţi au fost aduse la ora 12.00, dar joi au fost aduse la ora 13.00, când copiii nu mai erau la şcoală, şi le-am distribuit produsele vineri. Paharele de iaurt aşa au fost aduse, murdare. Nu am făcut reclamaţii nicăieri pentru că a fost prima săptămână. Astăzi (ieri – n.r.) nu am primit nici un produs prin acest program“, a precizat Tiberiu Dumitru, managerul Şcolii Dobreşti.
O altă mamă din Craiova a postat un film în care arată că fiica sa a primit un corn care expira în ziua respectivă şi că mărul pe care îl primise este pătat. „Așa ceva este bătaie de joc. Doamna ministru al educației, dumneavoastră ați da copilului dumneavoastră așa ceva? Acest măr l-a primit copilul meu azi la şcoală. «Cornul» pe care l-a primit ieri expiră azi“, a scris mămica pe pagina de Facebook.
Alţi părinţi reclamă că nu au fost suficiente produse şi că unii copii nu au primit măr. „Joi au adus mere la Şcoala Gimnazială «Elena Farago» şi nu au fost suficiente, unii copii au primit, alţii nu. Am primit promisiunea că vor primi vineri, dar nu au mai primit. Am aflat şi eu de la alţi părinţi că s-a dat şi măr. Fiica mea a venit cu corn acasă, dar era tare“, a spus mama unei eleve de la Şcoala Gimnazială „Elena Farago“ din Craiova. Situaţia a fost confirmată de reprezentanţii şcolii, care au spus că aşteptau ca situaţia să se remedieze în cursul zilei de luni.

Mărul primit de elevii din judeţul Dolj

Preşedintele Consiliului Judeţean face apel la manageri să sesizeze în scris

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a precizat că programul „Laptele şi cornul“ este depăşit şi că se aștepta să fie înlocuit cu o masă caldă. Preşedintele CJ Dolj a mai spus că deja a primit reclamaţie în scris de la un manager de şcoală din Bănie şi că face apel la toţi managerii din Craiova şi judeţ să facă reclamaţii în scris la Consiliul Judeţean Dolj pentru a putea lua măsuri.
„Cei care trebuie să facă sesizări cu privire la calitatea produselor sunt cei din şcoală. Nu putem să ne raportăm la filmuleţele postate pe reţelele de socializare. În momentul în care conducerea şcolii sesizează Consiliul Judeţean Dolj cu privire la calitatea produselor primite prin acest program naţional, atunci putem lua măsuri. Până acum, avem sesizare scrisă doar din partea unei şcoli din Craiova cu privire la iaurt şi corn şi cu demonstraţii. În astfel de situaţii se pot lua măsuri. Lotul nu se plăteşte sau se retrage şi se poate merge până la sistarea contractului. Fac apel către cei din şcoli să nu dea înapoi şi să ne sesizeze toate aspectele legate de acest program, pentru că nu sunt produse gratuite, sunt produse care se dau pe mulţi bani. Cine vrea să lucreze şi să ia banii trebuie să ofere produse de calitate. Dacă primim sesizări, vom face tot ce este permis de lege“, a declarat Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

Produse de peste 23 de milioane de lei

Programul naţional „Cornul, laptele şi fructul“ pentru judeţul Dolj a avut alocată suma de 23.600.000 de lei fără TVA. Licitaţia a fost contestată, iar câştigători sunt mai multe firme. Astfel, pentru lapte a fost alocată o sumă între minimum 4 milioane şi maximum 4,2 milioane de lei fără TVA, pentru fructe suma a fost între 9 milioane şi 9,5 milioane de lei fără TVA, iar pentru panificaţie, între 10 milioane şi 10,2 milioane de lei, fără TVA. Conform datelor de pe SEAP, la licitaţie au fost declaraţi câştigători pentru mere firmele Matra SRL din Scorniceşti şi Prioritar Impex din Hunedoara, pentru produsele de panificaţie firmele câştigătoare sunt Media Art, Isis Pann, Click Top Management, iar pentru produse lactate firma Simultan. Pentru a implementa programul, conform datelor de pe SEAP, Consiliul Judeţean Dolj a încheiat contracte subsecvente pentru fiecare lot în parte. Astfel, pentru produse lactate a fost încheiat cu firma Simultan din Timiş un contract de 1,2 milioane de lei şi altul de 2,5 milioane de lei. Pentru produse de panificaţie, cu firma ISIS Pann a fost semnat un contract de 1.313.000 lei, iar pentru fruct contractul subsecvent a fost semnat cu firma Prioritar Impex din Hunedoara, fiind în valoare de 546.000 de lei.

Iaurtul dat elevilor este lichid, iar reprezentanţii firmei spun că este iaurt de băut, deşi nu scrie pe eticheta

Ce au spus reprezentanţii firmelor

GdS a contactat şi reprezentanţii firmelor care distribuie produsele, pentru a obține și punctul lor de vedere. Până la închiderea ediţiei, la ISIS Pann nu a răspuns nici un membru din conducerea firmei, doar secretara a negat că în şcoli s-au dat cornuri care expirau chiar în ziua distribuirii. „Nu este adevărat ce se spune. O să vă sune doamna director“, a fost răspunsul din partea firmei la două apeluri telefonice. Managerul nu a sunat.
În schimb, producătorii produselor lactare au recaţionat şi au spus că au distribuit iaurt de băut, deşi nu scrie pe ambalaj, şi că pentru producerea lui au o linie separată, şi au şi realizat un filmuleţ pe care l-au pus la dispoziţie pentru publicare. Conducerea firmei a anunţat că a primit reclamaţii referitoare la forma paharelor, dar şi că s-a livrat iaurt vrac şi că în unele cazuri au fost trimise pahare sparte. „Iaurtul este iaurt de băut şi este lichid, deci curge. Dacă nu era iaurt de băut era mai dificil, trebuia linguriţă sau ceva de genul acesta. Am primit şi eu reclamaţii că paharul nu este rotund şi că ar fi greu de băut. A doua reclamaţie: că este relativ tăios şi că există posibilitatea să se taie copiii, nu am înţeles în ce. Şi al treilea lucru pe care l-am văzut era că este vrac, ceea nu este adevărat. Iaurtul este livrat câte 12 bucăţi lipite. Au mai spus că au ajuns pahare sparte. Nu înţeleg de ce şcolile nu au întors produsele“, a spus Florin Herbai, reprezentantul firmei Simultan din Timiş. În ceea ce priveşte paharele murdare, conducerea firmei a spus că nu are reclamaţii, dar că va face verificări.
„Utilajul pe care se face iaurtul de copii este un utilaj separat, nu se foloseşte pentru altceva. Este un utilaj cumpărat anul trecut, este modern. A costat 700.000 de euro şi are o igienă deosebită. Nu cumpărăm paharele şi în ele ambalăm, ci efectiv la capătul maşinii există trei lucruri: iaurtul, care vine ambalat, folia care se pune deasupra şi o folie din care se formează paharul. Nu are cum să fie murdar. Acolo se face. Ar putea să se murdărească în maşina de transport. Voi cere să se facă verificări. Am un punct de lucru la Craiova şi voi cere să vadă dacă produsele ajung murdare la copii şi din ce cauză“, a mai spus Florin Herbai, reprezentantul firmei Simultan.
Şi conducerea firmei Priotar Impex din Hunedoara a dat explicaţii despre calitatea merelor. Părinţii au arătat că fructele au striaţii şi pete. Reprezentanţi firmei spun că sunt mere naturale, netratate, și că nu sunt deshidratate în afara limitelor normale. „Merele sunt de calitatea I, sunt mere româneşti, netratate, fără pesticide, fără nitriţi, fără metale grele. Este luna aprilie, sunt păstrate în condiţii la producător, în depozite cu temperatură controlată, sunt mere care nu prezintă urme de loviri, nu sunt stricate, nu au nici o problemă. Eu am văzut postarea la care dumneavoastră vă referiţi şi mărul nu prezintă condiţii de calitate improprii. Sunt mere care nu sunt strictae, nu prezintă lovituri. Am văzut şi eu filmuleţul la care vă referiţi. Este un măr care prezintă două striaţii de deshidratare, dar nu este deshidratat în afara limitelor normale. Este un măr golden de soi românesc, care nu prezintă nici o urmă de deteriorare, nu prezintă nici o urmă de defect calitativ“, a precizat Veronica Puşcaş, de la firma Priotar Impex.
Cât despre lipsa merelor, conducerea firmei Prioritar Impex a spus că a livrat exact cât numărul de elevi.
„Din cunoştinţele mele, au fost livrate peste tot. Noi am livrat pe numărul de elevi înscrişi, pe care l-am primit de la Consiliul Judeţean şi de la Inspectoratul Şcolar. Noi am livrat peste tot la numărul de elevi pe care l-am primit“, a precizat Veronica Puşcaş, de la firma Prioritar Impex Srl.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS