22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMaria Schutz vrea să scape de 11 ani şi jumătate de închisoare

Maria Schutz vrea să scape de 11 ani şi jumătate de închisoare

Curtea de Apel Craiova a hotărât să judece o contestaţie în anulare formulată de femeia de afaceri Maria Schutz, condamnată definitiv la 11 ani şi şase luni de închisoare în două dosare penale. Primul termen de judecată al contestaţiei a fost stabilit de instanţă pentru 12 aprilie.
Fost consilier judeţean din partea PSD Dolj, Maria Schutz a fost condamnată definitiv în ultimii ani în două dosare penale, având de executat, în total, 11 ani şi 6 luni de închisoare.
În primul dosar, Maria Schutz a fost acuzată că, în octombrie 2002, a cumpărat acţiunile SC Orser SA Oradea de la Agenţia Domeniilor Statului (ADS), prin firma Worldser Ţuglui. Anchetatorii au susţinut că Worldser Ţuglui a câştigat licitaţia, deşi oferise un preţ pe acţiuni mai mic decât cel al contraofertantului. Firma a promis că va realiza un program de investiţii din surse proprii de peste două milioane de dolari în doi ani, lucru care însă nu s-a mai întâmplat. Ulterior, deşi nu fuseseră realizate investiţiile asumate prin contract, Corneliu Popa, directorul ADS, cu sprijinul lui Mihai Ciobanu, director în cadruL ADS, a încheiat un act adiţional prin care a prelungit la cinci ani termenul de realizare a investiţiilor. În final, serele au fost vândute către SC Gini Transcom SRL Craiova, firmă controlată de aceeași Maria Schutz. În urma anchetei s-a mai stabilit că acum privatizarea Sere Codlea SA Braşov a fost făcută după aceeași „rețetă“ păguboasă. În plus, în acest dosar, atât Maria Schutz, cât și Corneliu Popa şi Mihai Ciobanu, împreună cu Worldser Ţuglui, au fost obligați să achite ADS suma de 3.100.882 de dolari drept despăgubiri civile pentru privatizarea Orser SA. De asemenea, Maria Schutz a fost obligată să achite prejudiciul adus statului, în total suma de 54.911.874 de lei.

Două pedepse contopite în una singură la Curtea de Apel Craiova

În septembrie 2014, aceeaşi Maria Schutz a fost trimisă în judecată în alt dosar, în care a fost acuzată că a obținut pe nedrept, prin firma SC Izamar SRL, fonduri europene în valoare de 919.473 de lei.
În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA au reținut că, în cursul anului 2008, Maria Schutz „l-a determinat, cu intenţie, pe inculpatul Bădoi Ionică, să semneze, în calitate de administrator al SC Izamar SRL, cererea de plată pe suprafaţă şi declaraţiile de suprafaţă aferente, pe care ulterior le-a înregistrat și depus la APIA – Centrul Judeţean Dolj, cunoscând că acestea nu reflectau realitatea. Concret, 2.000 ha din suprafaţa totală de 3.943,93 ha înscrisă în cererea de plată nu se aflau în exploatarea SC Izamar SRL, nefiind deţinute cu titlu valabil de aceasta“.
Curtea de Apel Craiova a dat o sentinţă definitivă în acest dosar în toamna anului trecut. Maria Schutz a fost condamnată la patru ani şi jumătate de închisoare, iar după contopirea cu pedeapsa de zece ani primită în 2015, inculpata a fost condamnată definitiv la 11 ani şi jumătate. Judecătorii craioveni au admis acţiunea APIA şi au obligat inculpaţii Maria Schutz şi Ionică Bădoi să achite, alături de SC Izamar SRL, suma totală de 1.056.715 lei, plus penalităţile şi majorările de întârziere.

Contestaţia în anulare

Ulterior, la începutul acestui an, Maria Schutz a formulat contestaţie în anulare, o cale extraordinară de atac împotriva sentinţei Curţii de Apel Craiova. Acţiunea a fost înregistrată tot pe rolul Curţii de Apel Craiova, iar la termenul de pe 26 martie, instanţa a hotărât să judece acţiunea Mariei Schutz. „Admite în principiu contestaţia în anulare. Stabileşte termen la 12.04.2019 cu citarea părţilor pentru judecarea contestaţiei. Definitivă“, se arată în hotărârea instanţei.
Potrivit Codului de Procedură penală, împotriva hotărârilor penale definitive se poate face contestaţie în câteva cazuri. De exemplu, o sentinţă definitivă poate fi contestată când judecata a avut loc fără citarea unei părţi, când hotărârea a fost pronunţată de alt complet decât cel care a luat parte la dezbaterea pe fond a procesului, când judecata a avut loc fără participarea procurorului sau a inculpatului sau când împotriva unei persoane s-au pronunţat două hotărâri definitive pentru aceeaşi faptă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS