6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFac puşcărie pentru evaziune cu fier vechi

Fac puşcărie pentru evaziune cu fier vechi

Anchetatorii au stabilit că, prin afacerile cu fier vechi, cei trei inculpaţi au păgubit statul cu aproximativ un milion de lei

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au hotărât să condamne la câte patru ani şi opt luni de închisoare trei persoane din Cârcea şi Coşoveni, acuzate de comiterea infracţiunii de evaziune fiscală. În acest dosar a fost inculpată şi o firmă implicată în circuitul economic fraudulos, prejudiciul adus bugetului de stat fiind de aproximativ un milion de lei.

Ofiţerii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice descindeau, în iunie 2016, la locuinţele unor persoane din comunele doljene Cârcea şi Coşoveni, suspectate de comiterea infracțiunii de evaziune fiscală.
Ulterior, anchetatorii au dispus reţinerea a trei suspecţi – Elvis Ciandir, de 19 de ani, Artur Mihai şi Ionuţ Mihai, de 31, respectiv 21 de ani.
Procurorii doljeni au stabilit că „în perioada noiembrie 2014 – iulie 2015, unul dintre suspecți, în calitate de asociat și administrator al unei societăți comerciale, a creat împreună cu alt suspect un circuit economic fraudulos, înregistrând în evidenţa contabilă documente ce nu au avut la bază operaţiuni reale şi legale, sustrăgându-se astfel de la plata impozitului pe venitul din alte surse. Totodată, reprezentanţii societăţii comerciale au retras în întregime contravaloarea deşeurilor comercializate, folosind cu rea-credinţă bunurile şi creditul de care se bucura societatea în interes propriu. Prin activitatea infractională, cei trei inculpaţi, din localitățile Cârcea și Coșoveni, au prejudiciat bugetul consolidat al statului cu suma de 1.202.950 de lei“.
Cei trei inculpaţi, dar şi SC Nar System Impex SRL Coşoveni, firmă care avea ca obiect de activitate comercializarea deşeurilor de fier şi aluminiu, au fost trimişi în judecată de procurorii doljeni în iulie 2016, iar după doi ani au fost condamnaţi.

Aproape cinci ani de închisoare pentru evaziune fiscală

Acest dosar a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj, instanţă care s-a pronunţat pe 12 iulie, anul trecut. Cei trei inculpaţi au fost condamnaţi la câte patru ani și opt luni de închisoare cu executare. În plus, inculpaţii au fost obligaţi să achite statului suma de 896.358 de lei, reprezentând TVA, impozit pe profit şi impozit pe venituri din alte surse. Instanţa a mai constatat că cei trei inculpaţi au achitat suma de 165.390 de lei din prejudiciul de peste un milion de lei.
De asemenea, SC Nar System Impex SRL a primit o amendă de 20.000 de lei, iar ca pedeapsă complementară, instanţa a dispus dizolvarea firmei.
A urmat apelul, iar Curtea de Apel Craiova a dat o sentinţă definitivă în acest dosar. Instanţa a respins apelurile formulate de inculpaţi, aşa că aceştia trebuie să execute pedepsele stabilite de Tribunalul Dolj. Din pedepsele primite se scade perioada petrecută de cei trei în arest, de pe 30 iunie 2016 şi până la data de 9 martie 2017.
Judecătorii craioveni au mai hotărât să majoreze la 24.000 de lei amenda pentru SC Nar System Impex SRL şi a dispus instituirea sechestrului asupra patrimoniului inculpatei SC Nar System Impex SRL până la concurenţa sumei de 896.358 de lei.
Potrivit reprezentanţilor IPJ Dolj, în cursul zilei de marţi, 26 martie, poliţiştii din cadrul Secţiei Coşoveni i-au ridicat pe cei trei doljeni şi i-au dus la Penitenciarul Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS