5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCine sunt cârpacii străzilor din oraş?

Cine sunt cârpacii străzilor din oraş?

Micile cratere care au apărut, de zile bune, pe unele dintre străzile oraşului Craiova şi vorbim aici de străzile prinse pe proiectul de reparaţii şi întreţinere, ar fi trebuit să fie până la acest moment plombate. În locul porţiunilor de covor asfaltic decapat în mijlocul carosabilului sau în jurul gurilor de canal ar fi trebuit să apară noile petice de asfalt. Asta, pentru că firma Drum Concept SRL Bucureşti, angajată de primărie, pe durată determinată, să facă micile reparaţii pe străzile oraşului, îşi încheie misiunea odată cu semnarea acordului-cadru pentru reparaţii şi întreţinere. Cum acest eveniment s-a petrecut ieri, firma bucureşteană îşi retrage utilajele şi intră în „scenă“ Domarcons SRL şi Erpia SA, care se vor ocupa de repararea străzilor oraşului în următorii patru ani. Oricum, contractul a fost însă unul infim, de circa 380.000 de lei, angajaţii Drum Concept SRL având ca sarcină decaparea de mixturi asfaltice pe o suprafaţă de 5.000 de metri pătraţi şi aşternerea manuală de beton asfaltic de legătură şi de beton asfaltic de uzură.
După o licitaţie care a durat aproape un an şi care a trecut şi pe la instanţă, Primăria Craiova a atribuit, la sfârşitul lunii februarie, megacontractul de 35 de milioane de euro privind repararea şi întreţinerea străzilor, aleilor, trotuarelor şi parcărilor din municipiu, în baza unui acord-cadru pe patru ani. Acordul a fost semnat ieri şi atrage după sine încetarea contractului de astupare a gropilor din oraş, deţinut de Drum Concept SRL Bucureşti.
Se ridică o întrebare, cine continuă astuparea, într-o astfel de situaţie, a gropilor decapate şi rămase de izbelişte de zile, pe străzi precum Gh. Bibescu, Madona Dudu, Matei Basarab şi Câmpia Islaz? Cel mai bun exemplu sunt două gropi care tronează de o săptămână chiar în faţa sediului Biroului Poliţiei Rutiere Craiova.
Surse din cadrul Primăriei Craiova spun că, în mod normal şi legal, la această oră lucrările începute de firma bucureşteană trebuie finalizate. Oficial, reprezentanţii primăriei au spus următoarele: „În momentul în care se semnează acordul-cadru, firma Drum Concept SRL Bucureşti îşi încetează de drept activitatea. Aceasta avea o astfel de clauză trecută în contract. Chiar dacă au decapat asfaltul şi au rămas gropi în carosabil, lucrările vor fi continuate de către celelalte firme, care, începând din aceste zile, vor trece la organizarea de şantier.
Ar mai fi posibilitatea ca firma din Bucureşti să-şi continue din lucrări, fiindcă nu a fost plătită pentru toate lucrările efectuate, dar nu este obligată“, a precizat pentru GdS, Lucian Prejbeanu, consilierul primarului municipiului Craiova.

Străzile Craiovei, pe mâinile Domarcons şi Erpia SA

Noii operatori trebuie să înceapă în forţă acţiunea de reparare a drumurilor din oraş, iar prima mare arteră programată pentru asfaltare ar fi bulevardul Nicolae Titulescu. Totuşi, ei mai au de finalizat lucrările începute de Delta ACM pe strada Putnei şi oprite în toamna anului trecut din cauza condiţiilor nefavorabile. Ultima lucrare mare făcută în Craiova pe un acord-cadru de reparaţii străzi a fost asfaltarea străzii Păltiniş, realizată în toamna anului trecut de SC Delta ACM SRL. Vechiul acord de patru ani deţinut de Delta ACM a fost atribuit în octombrie 2014 pentru suma de 135.000.0000 de lei.
Ar mai fi de menţionat că actualii operatori ai acordului-cadru mai deţin şi alte lucrări în Craiova şi Dolj. Firma Erpia SA este prinsă şi în contractul de modernizare a drumurilor din Bănie şi lucrează în prezent pe strada Carpenului, un proiect complex de circa patru milioane de euro care cuprinde nu doar asfaltarea străzii, ci şi casetarea canalului şi introducerea unui sistem de canalizare. În paralel, Erpia a mai obţinut şi contractul de modernizare a drumului 652A DN 6 (Cârcea) – DN 65, lucrare în valoare de 3,5 milioane de euro. La rândul ei, SC Domarcons SRL, în asociere cu Alpha Construct Sistem SA şi Mineralport SRL, a semnat recent contractul de modernizare a DJ 542 limita județului Olt – Amărăștii de Sus – Amărăștii de Jos – Dăbuleni, lucrare care se ridică la valoarea de zece milioane de euro şi care are o durată de execuție de 18 luni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS