11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj(Galerie Foto) Controale în patiseriile şi pizzeriile din Craiova

(Galerie Foto) Controale în patiseriile şi pizzeriile din Craiova

Produse neetichetate, al căror preţ nu era afişat, depozitate în condiţii necorespunzătoare sau în a căror compoziţie se foloseau înlocuitori, şi nu brânză sau caşcaval, aşa cum era scris în reţetă. Sunt doar câteva dintre neregulile constatate de reprezentanţii Direcţiei Agricole Dolj, Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului şi ai Direcţiei Sanitar-Veterinare în controalele pe care le-au demarat în judeţ la începutul acestei săptămâni. Verificările au vizat, în principal, unităţi cu profilul patiserii, cofetării, pizzerii, fast-food, iar inspectorii au verificat parametrii de calitate ai unor produse alimentare obţinute prin procesarea laptelui. Concluziile: există patiserii care folosesc înlocuitori vegetali în plăcintele cu brânză sau caşcaval, deşi în reţetă sau pe etichetă scrie că se utilizează lapte. Lucrurile sunt cu atât mai grave cu cât majoritatea acestor unităţi se află în apropierea şcolilor, iar mulţi dintre cei care cumpără sunt copii. Numai în această săptămână, inspectorii au aplicat sancţiuni contravenţionale care totalizează 19.000 de lei. Au fost amendate trei patiserii, două dintre acestea fiind situate în zona centrală a Craiovei. Ultimele sancţiuni şi avertismente au fost date joi şi au vizat o patiserie din cartierul Brazda lui Novac. Neregulile se vedeau încă de la intrare: produse depozitate necorespunzător, igienă precară, spaţii frigorifice puţine şi în care alimentele erau depozitate fără a respecta nici cele mai elementare reguli de igienă. „Acesta era un punct de lucru în care inspectorii Direcţiei Agricole Dolj au mai făcut verificări. I-am pus în vedere administratorului să remedieze aceste probleme, dar nu s-a conformat. La raft există produse fără etichete, fără preţuri, nu au nici reţete pentru fiecare produs. Totodată, sunt produse în cazul cărora ar trebui folosită brânză, dar în realitate se foloseşte un produs vegetal. Acest lucru trebuie trecut pe reţetă“, a spus Corina Lungu, inspector la Direcţia Agricolă Dolj.
Lipsa agregatelor frigorifice şi depozitarea necorespunzătoare a produselor au adus operatorului economic din Brazda lui Novac o amendă de 2.000 de lei, aplicată de DSVSA Dolj.

Din categoria „aşa da!“

O altă unitate controlată de echipa mixtă formată din inspectorii DAJ, DSVSA şi OJPC se afla tot în apropierea unei unităţi de învăţământ. Este vorba despre o pizzerie de lângă Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trişcu“ Craiova. De data aceasta, însă, surpriza a fost una plăcută: pentru fiecare categorie de alimente – carne, legume, lactate-, exista câte un frigider, ingredientele erau scrise la vedere, iar caşcavalul sau brânza folosite aveau ca ingredient de bază laptele, şi nu înlocuitori. În interiorul unităţii exista un reţetar în care se puteau citi ingredientele folosite în pizza şi în ce cantităţi sunt utilizate. Curăţenia era un alt atuu al pizzeriei respective.
Un alt popas a fost în cartierul Valea Roşie. Dacă unii dintre operatorii economici şi-au închis porţile, probabil anunţaţi că inspectorii se află în zonă, în alte două patiserii controlate, în afară de mici probleme de igienă, nu au fost descoperite alte nereguli. „În momentul în care pe un produs scrie plăcintă cu brânză, spre exemplu, el trebuie să conţină brânză din lapte. Atunci când nu se foloseşte acest ingredient, operatorul economic trebuie să afişeze acest lucru şi să îl informeze pe consumator. În această patiserie, produsele sunt etichetate corect, pe etichetă scrie plăcintă cu specialitate albă, nu plăcintă cu brânză. Noi am mai făcut un control în februarie tot pe această temă şi probabil că unii dintre operatorii economici s-au mai conformat“, a adăugat Corina Lungu.
Reprezentanţii OJPC spun că este foarte important să fiţi atenţi la etichetele produselor, iar dacă acestea lipsesc, aveţi dreptul să ştiţi ce mâncaţi, aşa că puteţi cere lămuriri. Controalele inspectorilor cu atribuţii în acest sens vor continua în Craiova şi în judeţ până la sfârşitul acestei luni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS