16.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljRidicaţi la cererea Secret Service pentru fraude prin internet

Ridicaţi la cererea Secret Service pentru fraude prin internet

Procurorii DIICOT au anunţat, sâmbătă, destructurarea unui grup infracţional specializat în comiterea de fraude informatice prin internet, prejudiciul total fiind estimat la aproximativ 34 de milioane de dolari. La rândul lor, ofiţerii Secret Service au anunţat punerea sub acuzare a 20 de inculpaţi, dintre care 16 cetăţeni străini, cei mai mulţi din Craiova, Alexandria, Cluj şi Bucureşti. Suspecţii acţionau pe site-uri de comerţ electronic, cum ar fi Craigslist, eBay, sau Amazon, victimele fiind cetăţeni americani.

Secret Service (SUA) a anunţat, săptămâna trecută, punerea sub acuzare a mai multor cetăţeni români, suspectaţi că au fost implicaţi într-un grup infracţional specializat în fraudarea cetăţenilor americani prin intermediul internetului.
În comunicatul emis de Secret Service pe 7 februarie, anchetatorii americani precizează că suspecţii au postat pe Craigslist, eBay, Amazon ori Autotrader anunţuri pentru produse inexistente, după care, „folosind o multitudine de metode convingătoare“, au convins victimele să le trimită diverse sume de bani. De regulă, suspecţii postau anunţuri pentru bunuri cu valoare mare, de cele mai multe ori fiind vorba de vehicule.
Potrivit anchetatorilor americani, în iulie, anul trecut, un juriu federal în Lexington, Kentucky, a pus sub acuzare 15 cetăţeni străini pentru conspirație RICO, fraudă prin internet, spălarea banilor și furt de identitate. Cei acuzaţi sunt Cătălin Stoica, Victor Grama, Sorin Nedelcu, Ionuț Ciobanu, Marius Cernat, Alexandru Ion, Alexandru Păiuși, Eugen Badea, Cristișor Olteanu, Adrian Mitan, Ștefan Popescu, Florin Arvat, Ionuț Dobrică, Călin Nistor, dar şi bulgarul Rossen Iossifov. Săptămâna trecută, pe 6 februarie, juriul a extins acuzaţiile şi faţă de Filip Ologeanu, din Alexandria, dar şi faţă de patru cetăţeni americani.
Secret Service l-a dat drept exemplu pe Ionuţ Ciobanu, care folosea adresa de e-mail [email protected] pentru a comunica cu victimele. Acesta semna e-mail-urile ca fiind „Sgt. Judith Lane“ și chiar a creat un profil pe facebook cu numele de „Judith Lane“. Acesta din urmă era descris ca membru al Forțelor Aeriene Americane. De altfel, pentru a fi convingători, membrii grupării se prezentau de obicei ca fiind soldaţi americani.

Acţiunea din România

În cursul zilei de sâmbătă, procurorii DIICOT au precizat că au participat la investigaţia ofiţerilor Secret Service. Astfel, în urma unei solicitări venite din partea autorităţilor americane, în decembrie 2018, ofiţerii de combatere a criminalităţii organizate au făcut 27 de percheziţii în Craiova, Bucureşti, Cluj, Alexandria, Olt şi Ilfov, în urma cărora au fost ridicate telefoane mobile, calculatoare, tablete, carduri bancare, două autoturisme în valoare de 61.000 de euro, dar şi sumele de 207.600 de lei, 24.500 de euro, 5.000 de dolari și 5.500 de franci.
Procurorii DIICOT au reţinut că, „începând cu anul 2016, mai multe persoane din București, Cluj, Craiova și Alexandria au fost implicate în săvârşirea de fraude informatice care au avut ca țintă cetățeni americani, prejudiciul cauzat fiind de aproximativ 34.000.000 de dolari. Activitatea infracțională a suspecţilor a constat într-o schemă de fraudă on-line a licitațiilor, concepută pentru a înșela utilizatorii care doreau să achiziţioneze produse on-line. Prin intermediul unor site-uri de comerț electronic, membrii grupului au postat anunțuri cu marfă care în realitate nu exista. Victimele interesate să cumpere bunurile inexistente erau îndrumate să contacteze „vânzătorul“ prin telefon sau e-mail. Suspecţii operau „centre de comandă“, unde ofereau explicaţii pe larg a motivelor pentru care bunurile din anunţuri erau la un preţ scăzut şi precizau că acestea trebuie să fie comercializate cât mai rapid“.

Sechestru pe criptomonede

În urma acţiunii, procurorii DIICOT au pus sechestru pe şapte terenuri, o casă și două apartamente, cu o valoare totală estimată la suma de 310.000 de euro. Anchetatorii au mai explicat că, „în premieră pentru autoritățile de aplicare a legii din România, au fost indisponibilizate criptomenede RIPPLE și BITCOIN, cu valoare aproximativă de 5.000 de dolari“.
Tot atunci, au fost ridicate şi duse la sediile brigăzilor de combatere a criminalității organizate din Cluj și Craiova 18 persoane. Ulterior, Curtea de Apel Bucureşti a dispus extrădarea în SUA a 14 suspecţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS