9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDe ce ajung facturile cu întârziere?

De ce ajung facturile cu întârziere?

Mai mulţi craioveni ne-au scris la redacție pentru a se plânge că facturile de la operatorii de telefonie mobilă şi gaze naturale le vin cu întârziere, cu o zi-două înainte de termenul de plată şi chiar după acest termen, din cauza operatorului care le distribuie. Aceştia spun că este vorba de firma PinkPost, care de o bună perioadă de timp le aduce cu întârziere facturile transmise de operatorul local de gaze naturale, încât abia ajung să le mai plătească în termen de 30 de zile. Uneori, facturile transmise prin respectiva firmă de poştă ajung şi după termenul în care abonatul trebuie să se încadreze cu plata facturilor (cele 30 de zile), valabil pentru consumatorii casnici.
De la data emiterii și până ajunge factura în cutia poștală se întâmplă să treacă chiar și peste două săptămâni, astfel încât clientul mai are la dispoziție doar una-două zile ca să achite contravaloarea gazelor naturale sau convorbirilor telefonice. Într-o atare situaţie este o craioveancă de pe strada Ciocârliei din Craiova. Femeia spune că primeşte factura la gaze cu întârziere şi că acest lucru se întâmplă de când operatorul a schimbat firma care distribuie facturile. „Nu ştim ce să ne mai facem cu această firmă, PinkPost. Tot timpul ne aduce facturile la gaze târziu. Luna aceasta este peste măsură. Pe plic scrie «data prezentării: 12.12. 2018» şi eu am primit-o pe 14.01.2019. Au venit cu mare întârziere, iar eu sunt bolnavă, în vârstă, şi nu pot să alerg pe la sediul Distrigaz, aştept factura ca să plătesc pe la magazinele astea, mai aproape de casă. Bine că nu mi-au oprit gazele“, spune craioveanca.
De aceeaşi problemă se plânge şi un avocat din Craiova. Acesta spune cu ironie că: „S-au trezit cei de la PinkPost! Mi-au adus facturile de la gaze şi telefon azi, 14.01.2019, facturi pe care le primiseră în vederea distribuirii la datele de 18.12.2018 şi respectiv 21.12.2018. Un an de zile factura la telefon îmi venea după data scadentă. Apoi am depus o plângere la Protecţia Consumatorului. Minunea a durat vreo cinci-șase luni. Acum am aceeași problemă. Factura de la gaze este scadentă la 17.01.20199. Cea de la Vodafone a fost scadentă la 31.12.2018. Lipsă de interes a existat şi din partea celor de la Engie. Am sunat pentru a mă informa dacă s-a emis factura, am aşteptat opt minute la telefon pentru a fi preluat de un operator, apoi mi s-a spus că «această convorbire nu mai poate continua» şi să-mi înregistrez conţinutul problemei întrucât dânşii vor lua legătura cu mine în cel mai scurt timp. Am înregistrat mesajul, dar nu am fost sunat nici până astăzi“, afirmă Cristian Razelm.
Dacă ar fi să ne luăm după „data prezentării“ trecută pe plic, firma de curierat a primit de la operatorul de servicii, fie el de gaze sau telefonie, facturile la data de 18 decembrie, respectiv 21 decembrie, şi le-a distribuit beneficiarului pe 14 ianuarie 2019. Pentru că datele de emitere a facturilor sunt anterioare celor trecute pe plic, cu siguranţă, termenul scadent este depăşit şi beneficiarul mai are o zi-două la dispoziţie ca să achite factura sau termenul este deja depăşit cu câteva săptămâni.. De exemplu, dacă factura s-a emis pe 15 ale lunii, dar o primeşti pe 14 luna următoare, mai ai la dispoziţie o singură zi din totalul de 30 în care să faci plata.

Întârzieri din cauza sărbătorilor de iarnă

Motivul de nemulţumire printre cei care, până nu demult, îşi primeau facturile la timp, este negat de firma de curierat PinkPost. „Au fost ceva întârzieri doar de sărbători, pentru că mulţi poştaşi şi-au luat concediu, au fost şi zile libere. În rest, nu avem probleme cu distribuirea facturilor. În principiu, noi distribuim facturi de la bănci, de la operatorul de gaze, telefonie, dar nu avem probleme. Data prezentării, trecută pe plic, este data la care pleacă de la furnizorii respectivi la centrul nostru din Bucureşti, de unde sunt distribuite către centre, adică în oraşele din ţară“, susţine un reprezentant al PinkPost Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS