6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAtenţie ce produse cumpăraţi pentru masa de Crăciun!

Atenţie ce produse cumpăraţi pentru masa de Crăciun!

Craiovenii au început deja să îşi facă aprovizionarea pentru masa de Crăciun. Având în vedere faptul că în această perioadă a crescut foarte mult cererea consumatorilor, inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare Dolj au intensificat controalele în pieţe. Aceştia avertizează că găsesc nereguli în fiecare zi, aşadar, mare atenţie de unde şi, mai ales, ce cumpăraţi!

Este perioada Sărbătorilor de Iarnă şi toată lumea aleargă după cumpărături. Este forfotă mare în magazinele şi pieţele din Craiova, de unde se face aprovizionarea pentru masa de Crăciun. Având în vedere că a crescut atât cererea din partea consumatorilor, dar mai ales oferta din partea agenţilor economici, care vor să îşi rotunjească veniturile în această perioadă, inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare Dolj au intensificat controalele. Nereguli se găsesc în fiecare zi, iar cantitatea de mărfuri confiscate ajunge şi la 30 de kilograme de produse. Cele mai multe nereguli au avut legătură cu nerespectarea condiţiilor de depozitare şi etichetare a produselor. „În această perioadă, toţi colegii sunt în teren pentru că oamenii achiziţionează cantităţi mai mari de produse şi de aici apar problemele de etichetare, de depozitare, de supraaglomerare a spaţiilor frigorifice. În general, toţi agenţii economici sunt dispuşi să aprovizioneze cât mai mult şi de aici apar problemele. În fiecare zi confiscăm 10 -15, chiar 30 de kilograme de mărfuri, din diverse motive: unele şi-au schimbat aspectul organoleptic, au modificări de culoare, miros sau gust. Alţii aduc produse, iar prin manipulare se pierde modul de identificare, iar produsul este suspect. Un produs neetichetat devine un produs suspect şi atunci se confiscă“, a spus Andrei Butaru, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Dolj.
Mărfurile confiscate constau în carne şi preparate din carne, dar şi produse de origine nonanimală comercializate în pieţele din Craiova, respectiv Piaţa Mare, Piaţa Veche, Piaţa din Craioviţa Nouă, cea din Brazdă sau cea de la gară.

Ce faceţi dacă achiziţionaţi un produs alterat

Inspectorii DSVSA Dolj recomandă ca, pentru a nu avea surprize neplăcute, să achiziţionaţi alimentele din unităţi comerciale care îndeplinesc condiţii de siguranţă alimentară, iar produsele sunt verificate din punct de vedere al termenului de valabilitate, ambalajului, compoziţiei. E bine să păstraţi totuşi şi bonul pentru că, în caz că nu sunteţi mulţumiţi de calitatea produselor, vă puteţi adresa DSVSA, care poate să identifice astfel lotul respectiv şi, dacă se impune, să îl retragă de pe piaţă, iar dumneavoastră să vă puteţi recupera banii. „Dacă oamenii păstrează bonul, pot demonstra de unde au achiziţionat produsul respectiv. De asemenea, pe bon este trecută şi ora la care au cumpărat carnea, iar probele aduse sunt, practic, incontestabile pentru că, fiind consemnată ora, agentul economic respectiv nu poate spune că produsul s-a stricat între timp. Este foarte important ca oamenii să ne sesizeze în aceeaşi zi întrucât, dacă trece mai mult timp, se poate epuiza lotul respectiv“, a spus Andrei Butaru.

Sfaturi pentru sănătatea dumneavoastră

Indiferent ce meniu alegeţi pentru masa dintre ani, recomandări vin şi din partea medicilor. Moderaţia este cuvântul de bază. „Cu moderaţie şi echilibru, toate bunătăţile care vor fi puse pe masa de sărbători ne vor bucura şi ne vor ţine departe de medici şi de spital. Altfel, mesele copioase vor crea probleme de sănătate cum ar fi: indigestiile, colicile abdominale, balonările, arsurile gastrice, mahmureala, pancreatitele, puseele de hipertensiune arterială, aritmiile“, a spus dr. Ştefan Popescu, purtător de cuvânt al DSP Dolj.
Friptura pe care o alegem, fie că este de porc, pui, curcan sau vită, trebuie consumată în cantităţi moderate, de preferat cu garnituri de legume şi mai puţin cu garnituri de cartofi, orez sau paste. Modul de preparare a alimentelor este şi el foarte important. Prăjelile în ulei sau untură trebuie evitate, mai ales de cei care au probleme digestive, fiind preferat grătarul sau friptura la tavă şi legumele la grill. O altă recomandare din partea medicilor este ca dulciurile, în special prăjiturile cu cremă sau cozonacul cu nucă, să fie consumate în cantităţi foarte mici, la două-trei ore după masă, sau chiar înlocuite cu salatele de fructe sau cu fructele proaspete. Este extrem de important să evitaţi consumul exagerat de sare şi să consumaţi moderat condimente ca ardei iute, piper, muştar, hrean şi usturoi. După o masă încărcată cu toate bunătăţile, din care n-am scăpat nimic, se recomandă măcar o plimbare în aer liber.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS