19.5 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimăria, taxată pentru creşterea tarifelor la utilităţi

Primăria, taxată pentru creşterea tarifelor la utilităţi

De la 1 ianuarie, craiovenii vor plăti mai mult pentru activităţile serviciului de salubrizare, pentru o gigacalorie sau pentru apă, la care se adaugă o taxă specială de salubrizare pentru cei care nu au un contract cu operatorul local sau taxa pe apa de ploaie. 

Consilierii locali din partea PNL au taxat executivul pentru aceste creşteri, iar tonul l-a dat Marian Vasile. „Avem o şedinţă tristă în preajma Sărbătorilor, pentru că se măresc toate serviciile pentru craioveni. În ceea ce priveşte tariful pentru salubrizare, ţin să vă spun că UE a emis o directivă cu mulţi ani în urmă, prin care spunea că din 2017 fiecare tonă de deşeuri nereciclată va fi supusă unei amenzi. S-a transpus în legislaţia naţională, prin OUG nr. 196/2005, în care scrie negru pe alb că contribuţia pentru economia circulară este încasată de la proprietari sau, după caz, de la administratorii de depozite. Din câte ştiu eu, nu craiovenii deţin sau administrează depozite de deşeuri. Asta înseamnă că taxa nu trebuia să fie plătită de ei, ci de administratorii sau proprietarii de depozite. Deci, să fie clar, nu UE ne-a impus, într-un fel sau altul, să mărim tariful la gunoi pentru populaţie, ci guvernul. Nu putem fi de acord cu acest lucru. Toată această şedinţă din preajma Sărbătorilor este plină de biruri pentru craioveni“, a spus Marian Vasile, care s-a legat şi de taxarea apei meteorice.

Primarul Mihail Genoiu (foto jos) a intervenit pentru a da explicaţii. „Se pare că mă provocaţi şi sunt obligat să dau nişte explicaţii pur tehnice, pe lege. În legea veche care reglementa apa meteorică se stabilea la modul de aplicare a tarifelor că rămâne la latitudinea prestatorului să stabilească tariful pe care îl aplică în localitatea în care operează. La nivelul oraşului Craiova, în 2014, din discuţiile pe care le-am avut cu Compania de Apă a reieşit că tariful poate să fie îndestulător pentru CAO şi fără facturarea apei meteorice către persoanele fizice. Şi a fost eliminată apa meteorică de la persoanele fizice“, a replicat Genoiu.

El a acuzat PNL că a introdus un amendament la lege în care se dădea posibilitatea autorităţilor locale să subvenţioneze apa meteorică, pentru ca din 2018 să apară obligativitatea tuturor furnizorilor de apă să factureze apa meteorică. Edilul a menţionat apoi de un amendament la această lege care aşteaptă acceptul Ministerului Dezvoltării, prin care companiile de apă să nu mai fi obligate să factureze apa meteriocă şi „să rămână la latitudinea companiei dacă are sau nu nevoie să introducă în tarif apă meteorică“. În ceea ce priveşte creşterea preţului la gigacalorie, Genoiu a explicat că preţul a fost crescut de către Complexul Energetic Oltenia şi că el a fost avizat de ANRE.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS