Acasă Local Dolj Lovitură în plină iarnă: Căldura se scumpeşte!

Lovitură în plină iarnă: Căldura se scumpeşte!

-

 

Craiovenii vor plăti, începând cu 1 ianuarie 2019, facturi mai mari la căldură.
Populaţia va achita cu aproape 14 lei mai mult pe gigacalorie, comparativ cu iarna trecută. Prin urmare, proprietarii care sunt legaţi de sistemul centralizat de încălzire al oraşului, adică primesc căldură de la Termo prin punctele termice, vor plăti 250,29 lei/Gcal faţă de 236,86 lei/Gcal. Scumpirea s-a aplicat începând cu luna noiembrie 2018, dar diferenţa de preţ este susţinută de administraţia locală, dar numai până la începutul anului 2019, când creşterea va fi suportată direct de craioveni. De unde vine această scumpire? Din creşterea preţului energiei termice livrate sub formă de apă fierbinte de către Complexul Energetic Oltenia. „Preţul este reglementat şi avizat de ANRE. Noi transmitem toate costurile necesare producerii energiei electrice şi termice în cogenerare către ANRE şi Autoritatea decide. Costurile noastre sunt ridicate foarte mult de achiziţionarea certificatelor verzi şi a celor de emisii de gaze cu efect de seră (CO2)“, a precizat Dan Vasile, reprezentant CEO.
Cu alte cuvinte, scumpirea nu a fost iniţiată de Termo, ci se impune după ce ANRE a stabilit ajustarea preţului la energia termică produsă şi livrată de Complex. „Tariful la energie termică a crescut, începând cu luna noiembrie, cu aproximativ 14 lei, creştere pe care Primăria Craiova o suportă decât până la sfârşitul anului. De la 1 ianuarie 2019, o va suporta populaţia. S-a ajuns aici, deoarece CEO a ridicat preţul la aburul furnizat Termoficării, după ce ANRE a reglementat preţul pentru energia termică livrată la SACET“, a precizat Stelian Bărăgan, viceprimarul Craiovei.

Craiovenii vor plăti de la anul 250,29 lei/Gcal, faţă de 236,86 lei/Gcal

Concret, SC Termo Craiova SRL percepe la această dată un tarif de distribuţie şi furnizare a energiei termice de 110,31 lei plus 20,96 TVA, adică 131,27 lei/Gcal. La acest tarif, care rămâne neschimbat, se adaugă preţul perceput de CEO Tremocentrale II Craiova pentru agentul termic primar. Până în luna noiembrie, preţul pentru apa caldă livrată de Complex a fost de 123,83 lei. Adunând preţul perceput de Complex cu tariful perceput de Termo rezultă un preţ final de 278,63 lei/Gcal inclusiv TVA. Conform prevederilor art. 40 pct. 9 din Legea serviciului public de alimentare cu energie termică nr. 325/2006, diferenţa dintre preţurile locale ale energiei termice şi preţurile locale pentru populaţie se alocă din bugetul primăriei, în valoare de 41,77 lei/Gcal. Prin urmare, scăzând cei 41,77 lei din tariful final, craiovenii plăteau pentru o gigacalorie 236,86 lei.
După noile modificări, tariful de distribuţie a energiei termice prin punctele termice perceput de Termo rămâne tot 110,31 (131,27/lei/Gcal inclusiv TVA), dar se schimbă costul apei fierbinţi necesară preparării agentului termic secundar livrată de CEO, acesta sare la 135,12 plus 25,67 TVA, adică 160,79 lei. La un calcul simplu, preţul de distribuţie şi furnizare a energiei termice ajunge la 292,06 lei/Gcal, inclusiv TVA. Scăzând cei 41,77 lei/Gcal (diferenţa dintre preţurile locale ale energiei termice şi preţurile locale pentru populaţie) suportaţi de primărie, populaţia ajunge să plătească 250,29 lei/Gcal, inclusiv TVA.
Preţul căldurii produse în centralele termice pe gaze ale SC Termo Craiova SRL rămâne tot la 348,71/Gcal. fără TVA.

ȘTIRI VIDEO GdS

Materialele de propagandă ale PSD, interzise de BEJ Dolj

Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, obligat să înlăture broşurile şi ziarele de campanie ale PSD, pentru că acestea  “încalcă limitele libertăţii de exprimare”....

Restricţii rutiere pe mai multe străzi din Craiova

Primăria Municipiului Craiova anunţă restricţii de circulaţie în data de 24 noiembrie, cu ocazia desfășurării activității de preluare a buletinelor de vot de...