Cum a obţinut Emilio autorizaţie pentru afacerea „Împăratul Traian“

Blocul lui Emilio ridicat în centrul istoric, avizat discret pe un nume de firmă schimbat (Foto: Lucian Anghel)


Vă întrebaţi ce mai face Emilio, italianul acuzat că a înşelat zeci de persoane cu sute de mii de euro în afaceri imobiliare derulate la Craiova? În timp ce plângerile curg, afaceristul îşi vede liniştit de treabă. Într-o discreţie absolută.

Mulţi dintre cititorii GdS se întreabă, cu siguranţă, ce s-a mai întâmplat cu Vincenzo Ioele (Emilio), italianul reclamat la DNA şi DIICOT că a înşelat zeci de persoane cu sute de mii de euro în afacerile imobiliare pe care le-a derulat la Craiova. Din informaţiile noastre, cazul este departe de a fi rezolvat de procurori, cu toate că pare atât de simplu. Mai mulţi cetăţeni ne-au căutat în ultimul an la redacţie cu noi reclamaţii, dar am ales să nu mai abordăm subiectul pentru a nu plictisi. La momentul respectiv, am considerat că am prezentat destule dovezi pentru ca justiţia să-şi facă datoria. Dacă am procedat corect sau nu, decideţi dumneavoastră, cititorii. Oricum, noile cazuri s-au transformat în dosare pe rolul justiţiei, care îşi aşteaptă şi ele rezolvarea. În măsura în care cititorii doresc, putem prezenta ce s-a întâmplat în ultimul an în cazul controversatelor afaceri imobiliare derulate de Emilio, cu conexiuni în administraţie şi justiţie.

În episodul de astăzi, vom vorbi despre blocul P+5 pe care firma controlată de Emilio îl construieşte pe str. Împăratul Traian nr. 28, într-o zonă asimilată centrului istoric al Craiovei. Povestea este cunoscută. La adresa respectivă, familia Sorin şi Cristiana Sîrbu obţinuse în 2008 o autorizaţie de construire pentru un bloc P+5, dar nu a mai dezvoltat proiectul din cauza crizei. Autorizaţia a fost prelungită până în 2010, când a expirat. În vechile clădiri de la această adresă a funcţionat în perioada 1 aprilie 2009 – 1 octombrie 2014 Teatrul „Colibri“, o instituţie subordonată primăriei. După ce teatrul s-a mutat, familia Sîrbu i-a vândut lui Emilio terenul şi proiectul P+5, dar avea nevoie de o nouă autorizaţie de construire, pentru că autorizația veche expirase în 2010. În octombrie-noiembrie 2014, clădirile existente au fost demolate fără autorizaţie, iar în decembrie 2014 familia Sîrbu a obţinut o autorizaţie de „continuare de lucrări“, ca şi când ar fi continuat proiectul imobiliar P+5 început în perioada 2008-2010. Modul în care a fost obţinută autorizaţia nu a fost investigat niciodată de Parchet. După dezvăluirile din GdS, pentru demolarea fără autorizaţie a clădirilor din centrul istoric a fost deschis un dosar penal, care a fost clasat ciudat de repede. Când autorizaţia din 2014 a expirat, primăria nu a mai vrut s-o prelungească, în contextul dezvăluirilor din GdS. Am arătat la vremea respectivă că Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) făcuse un control şi descoperise că lipsea un aviz de la Ministerul Culturii (MC), zona fiind asimilată centrului istoric. În plus, erau probleme şi cu o alee de acces către proprietatea unuia dintre vecini, din cauză că servitutea de trecere pentru care existau acte nu apărea în proiectul imobiliar autorizat de primărie.

Un aviz discret pentru o afacere de răsunet


La sfârşitul anului 2017, firma controlată de Emilio (Construcţii Mercurio) a dat primăria în judecată, cerând eliberarea autorizaţiei de construire şi despăgubiri de 2 milioane de euro. Firma a pierdut procesul atât pe fond (26 iunie 2018), cât şi la recurs (11 decembrie 2018). Altceva s-a întâmplat însă în culise. În paralel cu procesul, firma Construcţii Mercurio şi-a schimbat numele în Scinak Tor SRL şi a intrat discret pe ordinea de zi a şedinţei Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice (CZMI) nr. 11 Oltenia pentru a lua avizul din cauza căruia nu primea autorizaţia. Printr-un ordin al ministrului culturii (nr. 2493/18 iunie 2018), comisia zonală şi-a schimbat componenţa. La şedinţa din 9 august 2018, doi dintre noii membri au înclinat balanţa votului în favoarea lui Emilio, scorul fiind 5-3 pentru acordarea avizului. Arhitecţii-şefi ai consiliilor judeţene din Dolj şi Mehedinţi s-au abţinut, cei din Gorj şi Vâlcea au absentat, iar cel din Olt a votat în favoarea firmei Scinak Tor. Votul nu este motivat, aşa încât nu avem de unde şti de ce proiectul P+5 din centrul istoric nu primea până mai ieri avizul de la Cultură, iar astăzi îl primeşte, într-o discreţie totală. Problema servituţii de trecere pentru calea de acces a vecinului ar fi fost rezolvată şi ea neobişnuit şi unilateral, printr-o declaraţie notarială. Prin această declaraţie, firma se angajează să respecte şi să „consolideze“ servitutea de trecere a vecinului. Extrem de interesantă este şi opţiunea primăriei, care a acceptat declaraţia notarială în loc să pretindă acceptul vecinului a cărui alee de acces ar fi fost afectată de proiectul imobiliar al lui Emilio.

În consecinţă, primăria a eliberat în data de 20 noiembrie 2018 o autorizaţie de „continuare de lucrări“ pentru firma Scinak Tor, patronată în acte de Antonio Ioele (fratele lui Emilio) şi un anume Cosmin Lupeanu, şi la care Emilio este administrator. Rămâne de văzut ce se va întâmpla mai departe în această afacere, mai ales că cel puţin doi creditori cer acum intrarea în insolvenţă a societăţii Scinak Tor, instanţele urmând să se pronunţe la începutul anului 2019. Nu în ultimul rând, dacă blocul P+5 va fi în cele din urmă finalizat, rămâne de văzut şi la cine vor ajunge apartamentele, având în vedere că lista celor care pretind că i-au dat bani lui Emilio este destul de consistentă.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 17 decembrie 2018

Actualitate

» Ultima colecţie CHANEL Paris – New York 2018/2019
» Iohannis a promulgat legea privind Codul de procedură civilă
» Se pregăteşte un nou referendum privind apartenenţa Marii Britanii la UE!?
» Corlăţean a fost înlocuit la şefia Comisiei pentru pregătirirea Preşedinţiei Consiliului UE
» Cinci investitori interesați de realizarea Autostrăzii Ploieşti-Braşov în parteneriat public-privat
» Termenul până la care persoanele fizice autorizate şi întreprinderile individuale trebuie să îşi actualizeze obiectul de activitate
» Budapesta: Manifestanții, la un pas de a intra în televiziunea publică
» Iohannis: România nu se va întoarce la epoca de neagră amintire a partidului-stat
» România trebuie să recupereze ajutoarele incompatibile de la societatea petrochimică Oltchim

Publireportaj

» Crăciun perfect, alături de Evenimente Ideale
» Charisma, arta de a face cadouri de Crăciun
» Expoziția „Iluzii, Deziluzii și Marea Unire“, dedicată Centenarului Marii Uniri, la Muzeul Olteniei
» Patrimoniul cultural doljean, în oglinda timpului
» Încheiere proiect „Dezvoltarea firmei SC TRUSTUL DE CONSTRUCŢII DROBETA SA”
» Expoziţia „A fost odată familia Mihail“, la Muzeul de Artă Craiova
» Senatorul Claudiu Manda: „Doljul ar trebui să aibă un reprezentant în zona eligibilă pentru Parlamentul European“

Local

» Prognoza meteo pe următoarele două săptămâni în Oltenia şi la munte

Dolj

» Primăria cumpără 11 imobile de la RAT, cu 2,8 milioane de lei. Vezi explicaţiile primarului Mihail Genoiu
» Primăria a demarat un audit la Opera Română Craiova
» Să ajutăm o mamă să scape de cancer. Să facem un miracol de Crăciun
» Lovitură în plină iarnă: Căldura se scumpeşte!
» Maşini avariate de copacii rupţi sub greutatea zăpezii
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Craiova: “Comori scrise ale Dunării de Jos” la “Aman”
» Craiova: Sute de jucării oferite în dar de bibliotecarii de la “Aman”
» Craiova: Bal caritabil penstru achiziţionarea unui aparat necesar persoanelor cu distrofie musculară
» Parcurile din Craiova, închise

Gorj

» Parcarea de la Complexul Rodna a produs 700 de lei
» Dansul Măștilor gorjeneşti ajunge la Tel Aviv, în Israel
» Mii de locuitori din Gorj au revenit la lampa pe gaz şi lumânări
» Şefii judeţului, nemulţumiţi de deszăpezirea de pe drumuri
» (VIDEO) Gorj: Mort dus pe braţe la groapă, deoarece drumul spre cimitir nu era deszăpezit
» Producţia CEO, diminuată cu 60.000 de tone de lignit
» Controale ale inspectorilor DSVSA Gorj
» Gorj: Amenzi dat de poliţie pentru servicii proaste de deszăpezire

Mehedinţi

» UPDATE- Mehedinţi: Maşină căzută în Dunăre. Scafandrii au scos o tânără decedată

Vâlcea

» Vâlcea: Razie pe drumurile din Bălceşti
» Vâlcea: Grav accident pe DN 7, la Câineni
» Vâlcea: Tren de călători blocat în gara Câineni
» Persoană salvată din incendiu de poliţiştii vâlceni

Sport

» Alex Coman a mai servit o victorie importantă
» S-au stabilit optimile UCL şi şaisprezecimile Ligii Europa

Sanatate

» Carnea de porc, sănătoasă sau nocivă?
» Gogonelele, sursă de sănătate

Educatie

» Sindicalist din învăţământ: „Am avut mari presiuni pe salarii“

Magazin

» Bondarii, „colectori“ de informaţii despre mediu
» Horoscop
» Bancul zilei
» Reprezentanta statului Filipine este Miss Universe 2018
» Superstițiile ne fac umani

Top