20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCând se fac angajări la Clinica de Cardiologie Intervențională

Când se fac angajări la Clinica de Cardiologie Intervențională

Clinica de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară își așteaptă echipele medicale (Foto: arhiva GdS)

Clinica de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară încă funcționează fără linie de gardă, ceea ce înseamnă că, în prezent, urgențele, pacienții cu infarct coronarian acut, nu pot fi tratate aici. Centrul de Cardiologie din curtea Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova este dotat corespunzător cu aparatură și materiale sanitare pentru astfel de intervenții, însă numărul de medici e insuficient pentru a putea asigura o activitate permanentă, o linie de gardă. Este nevoie de formarea unei echipe medicale, de scoaterea posturilor medicale la concurs. Conducerea spitalului spune că, din ianuarie 2019, urmează să fie scoase la concurs posturile pentru formarea echipei care să asigure gărzile pentru partea de cardiologie intervențională. Până atunci, medicii fac intervenții la pacienții cronici programați.

Clinica de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară a fost construită în patru ani și inaugurată la începutul lunii mai a acestui an. Valoarea echipamentelor și dotărilor din Clinica de Cardiologie Intervențională este de aproximativ două milioane de euro. Pentru început, s-a decis să fie desfășurată doar partea medicală legată de cardiologie intervențională. Până acum, medicii au realizat în noul centru de cardiologie în jur de 400 de proceduri de montare de stenturi și stimulatoare cardiace.
„Avem posturile aprobate de Ministerul Sănătății, avem și buget, iar în prima parte a acestui an vor fi scoase la concurs pentru a putea asigura permanența, respectiv linie de gardă pentru cardiologia intervențională, pentru infarct coronarian acut. Nu scoatem la concurs doar posturi de medic, ci și pentru asistente, infirmiere și alte specialități, astfel încât să avem echipa completă. 400 de proceduri montare de stenturi și stimulatoare cardiace“, a declarat dr. Eugen Georgescu, managerul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova.

Nu există zi în care să nu ajungă la UPU Craiova pacienți care suferă un infarct

Practic, în clinică urmează să fie tratate cazurile de infarct miocardic în regim de urgență. Acum, cazurile de urgență sunt trimise pentru intervenții chirurgicale la București și Timișoara. Medicii intervin doar în cazul pacienților programați. Clinica de Cardiologie Intervențională are 25 de paturi.
În clinică s-a făcut o singură intervenție medicală de urgență, în cazul lui Florin Busuioc. O excepție, un pacient tratat în regim de urgență, noaptea. În continuare, cazurile urgente sunt transferate la spitalele din București, deși timpul pierdut pe drum îi poate costa viața pe bolnavi. Rezolvarea acestei situații este urgentă, iar tărăgănarea ei costă vieți omenești. Există cazuri care nu ajung mereu în atenția presei. În fiecare zi, însă, se pot pierde vieți. Nu există zi în care să nu ajungă la UPU Craiova pacienți care suferă un infarct.

Pentru Chirurgie Cardiacă „încă se poartă discuții“

Clinica de Cardiologie Intervențională este pregătită din punct de vedere tehnic. Toate saloanele au grup sanitar propriu, dar și sistem de alarmare pentru personalul medical. În clinică se află un bloc operator cu două săli de operații, un izolator, dar și zone de supraveghere și terapie intensivă și o sală pentru angiograf. Pentru partea de Chirurgie Cardiacă încă nu există o soluție clară. Managerul SJU Craiova a menționat că, pentru această specialitate, „încă se poartă discuții“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS