Medici de familie în scandal cu Primăria CraiovaMedicii de familie din cadrul Micropoliclinicii Craiovița se află în plin scandal cu Primăria Craiova. Neînțelegerile au început de mai bine de un an și s-a ajuns chiar și în instanță. Joi, conflictul a reizbucnit, după ce au apărut imagini cu încăperile insalubre în care funcționează cabinetele medicilor de familie, dar și după ce primăria a comunicat că a găsit nereguli grave. Medicii explică situația policlinicii în care plătesc taxa de concesiune pentru cabinetele în care își desfășoară activitatea și spun că în policlinică nu a ajuns corpul de control al primăriei. Mai mult, aceștia susțin că au făcut permanent investiții și că vor intenta un nou proces Primăriei Craiova. La rândul lor, reprezentanții primăriei spun că singura variantă legală prin care pot investi în acea clădire este să rezilieze toate contractele de concesiune.

Imaginile dintr-o toaletă destinată pacienților din cadrul Policlinicii Craiovița au adus în atenția publică un scandal mocnit între medicii de familie și Primăria Craiova. În urma acestora, Primăria Craiova a dat un comunicat prin care a menționat că: „În urma unor verificări efectuate de către Corpul de control al Primăriei Municipiului Craiova la spațiile transmise în concesiune medicilor de familie au fost constatate nereguli grave la modul de administrare a acestora. Conform contractului de concesiune dintre Primăria Craiova și medicii de familie, aceștia sunt obligați «să asigure exploatarea eficace în regim de continuitate și de permanență a spațiului care face obiectul concesiunii», spațiu care include atât suprafața cabinetului în care își desfășoară activitatea, cât și cotă indiviză din spațiile comune – hol, săli de așteptare, grupuri sanitare etc. În urma verificărilor pe teren și a constatărilor făcute de către inspectorii primăriei privind starea unor spații transmise în concesiune medicilor de familie, Direcția de Patrimoniu a Primăriei Craiova a trimis somații către toate cabinetele medicilor de familie din municipiul Craiova pentru a respecta obligațiile ce le revin conform contractului de concesiune și pentru a remedia în regim de urgență toate problemele constatate“.

Așa arată unul dintre cabinetele medicale din cadrul Micropoliclinicii Craiovița, deși medicii fac renovări periodic. foto: Lucian Anghel

„De la primărie nu a venit nici o echipă de control“

Pe de altă parte, medicii de familie spun că reprezentanții Corpului de Control al primăriei nu au trecut pe la cabinete și că somațiile au fost primite abia joi dimineață. „De la primărie nu a venit nici o echipă de control. Nu am văzut Corpul de Control. Nu am primit nici un fel de somație până pe 12 decembrie. Astăzi (joi – n.r.), când am ajuns la cabinet, am găsit un plic de la primărie datat 12 decembrie, unde suntem somați să reparăm acel WC. Îl reparăm. Dar la prima ploaie va fi la fel. Ce ne facem cu toată clădirea?!“, spune dr. Dalida Mosorescu, unul dintre medicii de familie din cadrul Policlinicii Craiovița.

„Ce depinde de noi am făcut. Nu este adevărat că nu întreținem spațiul“

Revoltați, și alți medici din cadrul policlinicii susțin că au făcut modernizări permanente în policlinică și cabinete, și că problema ar pleca de la anveloparea prost făcută a clădiri, de la acoperiș și burlanele montate greșit. Patru cabinete medicale sunt afectate, iar infiltrațiile au ajuns și la parterul clădirii. „Ni se reproșează că nu ne ocupăm de întreținerea spațiilor. Noi ne-am ocupat, am schimbat gresia, faianța, țevile, pentru că ne pica apa în cap. Problema este clădirea la exterior, acoperișul, iar acestea țin de proprietarul clădirii, de primărie. Eu dacă văruiesc acum, peste o lună situația este la loc. Ce depinde de noi am făcut. Nu este adevărat că nu întreținem spațiul“, a declarat dr. Cristiana Militaru.

„Policlinica s-a inaugurat într-o baie de mulțime“

Pentru a înțelege mai bine situația, am vrut să aflăm care a fost situația medicilor de când s-au mutat în această clădire, cum a fost colaborarea cu Primăria Craiova și de când au apărut problemele. „Lucrez în această policlinică din 1998. Când am venit aici, policlinica aparținea Spitalului «Filantropia», am fost un an bugetari, iar în 1999 am fost privatizați forțat. Am avut pe acestea spații regim de comodat cu Spitalul «Filantropia», adică folosință cu titlu gratuit. În 2006, această clădire a trecut în patrimoniul primăriei și s-a făcut un contract de concesiune. Redevența a fost stabilită conform unei legi, 1 euro/metru pătrat/an, o sumă modică. Din acest motiv, noi am investit în spații, am cumpărat tot ce a fost nevoie, moblier, uși, termopane, aparatură, țevi. În anul 2012, în toamnă, în urma unei promisiuni de campanie electorală, ni s-a anvelopat policlinica și s-a reparat plafonul. Atunci policlinica nu avea nici un fel de problemă, mai puțin faptul că zugrăveala exterioară era pătată, nu deteriorată. Avem o sală de tratamente în spate care la momentul respectiv era dezafectată. În rest, policlinica arată foarte bine. Anveloparea a durat câteva luni. Policlinica s-a inaugurat într-o baie de mulțime de către premierul Victor Ponta și toate mărimile de la nivel național și local. Problemele au apărut la câteva luni după anvelopare, când a venit iarna. Următorul an au început infiltrațiile prin plafon în mijlocul policlinicii, exact pe zona de exterior, unde sunt montate burlanele. În timpul zăpezii, pe acele burlane se fac munți de gheață, iar toată acea gheață când se topește se infiltrează prin zid. Efectiv, s-a desprins toată lucrarea de pe zid. Cei de la ISU, pe care i-am chemat pentru că acești mastodonți de gheață puteau să cadă în capul pacienților, mi-au spus că este făcută prost lucrarea și că trebuie să luăm legatura cu proprietarul, că nici burlanele nu sunt monate cum trebuie, că trebuie dat jos totul până la cărămidă și refăcut. Am făcut asta, dar nu i-a păsat nimănui. Ne-am tot renovat noi cabinetele“, susține dr. Dalida Mosorescu.

Contractul dintre medici și Primăria Craiova foto: Lucian Anghel

„Ne-am asumat că am pierdut acel proces”

Problemele au continuat. Din 2017, redevența medicilor a fost mărită de 46 de ori. Din acest motiv, unii dintre ei au dat în judecată Primăria Craiova.

„Ne-am trezit că la următoarea campanie electorală, adică în 2016, probabil din cauza nemulțumirilor pe fondul unei nesusțineri eficiente a anumitor persoane pentru candidatură, s-a făcut pe foarte mare ascuns o ședință de Consiliu Local și s-a dat o hotărâre prin care, în urma unei evaluări făcute de firma care nu mai avea nici contract la acel moment, ni s-a stabilit o redevență de 46 de ori mai mare. Este mai mare decât redevența cabinetelor din Brazdă de la Simplon, decât a celor din Olteț din Centrul Vechi, tocmai pentru că s-a luat în calcul investiția făcută în anvelopare, acoperiș. Am făcut contestații, apoi unii s-au speriat, au plătit redevența mărită, alții au renunțat la acțiunea în instanță împotriva primăriei. Noi nu am plătit, fiind în proces, apoi l-am pierdut, nu aș putea să spun de ce. Ambii experți au găsit un preț de redevență cu 24% mai mic. Ne-am asumat că am pierdut acel proces“, adaugă dr. Mosorescu.

WC-ul pacienților are nevoie de renovare. Medicii spun că gresia a căzut din cauza infiltrațiilor. foto: Lucian Anghel

„Ce ne facem cu toată clădirea?! În contract, clauzele sunt superficial cuprinse“


Cât despre situația WC-ului destinat pacienților, medicii spune că este în curs de reparație.

„Nu găsim cine să îl facă pentru că infiltrația pe zid este tot de la plafon și ne-au explicat că indiferent cum l-ar face infiltrația va fi tot acolo în două luni. Și astăzi am vobit cu două persoane, care ne-au refuzat. De la primărie nu a venit nici o echipă de control. Nu am văzut corpul de control. Nu am primit nici un fel de somație până pe 12 decembrie. Astăzi (joi – n.r.), când am ajuns la cabinet, am găsit un plic de la primărie, din data de 12 decembrie, prin care suntem somați să reparăm acel WC. Îl reparăm. Dar la prima ploaie va fi la fel. Ce ne facem cu toată clădirea?! În contract, clauzele sunt superficial cuprinse. Ne obligăm să facem tot și nimic. Spune că suntem obligați să întreținem spațiile, ceea ce facem. Nu se spune nimic despre ce se întâmplă dacă apare o problemă cu zidul exterior al clădirii, motiv pentru care deschidem o nouă acțiune în instanță, să decidă cine ce are de făcut“, mai spune medicul Dalida Mosorescu.

Așa arată Micropoliclinica în exterior, cu infiltrații. foto: Lucian Anghel

„Deficiențele clădirii au apărut în urma unei anvelopări făcute pe sponsorizarea primăriei“

Medicul de familie Grațiela Petri spune că în decembrie 2017 a făcut adresă către Primăria Craiova pentru a sesiza deficiențele apărute.

„Nu mi s-a răspuns în termenul de 30 de zile. La începutul anului 2018 am făcut reparația cabinetului pe cheltuiala propie. În urma ploilor apărute în primăvară, cabinetul a început să fie plin de apă. Am făcut adresă din nou către primărie. Am fost la directorul Patrimoniului și mi-a promis că trimite pe cineva, dar nu a trimis pe nimeni. Consider că nu e de datoria mea, a chiriașului, să repar acoperișul. Le-am explicat că eu am zugrăvit în interior, ceea ce ține de managementul cabinetului. De atunci tot primim adrese. Geamurile, ușile, mobilierul, totul a fost schimbat de noi. Deficiențele clădirii și infiltrările de apă au apărut în urma unei anvelopări făcute pe sponsorizarea primăriei, dar nu există acte pentru aceste sponsorizări. Am răspuns în care se specifică faptul că din 2006 nu s-a făcut nici o investiție în Micropoliclinica din Craiovița. La prima ploaie noi stăm cu gălețile, gresia se mișcă, mobila este umflată“, susține medicul.

Așa arată unul dintre cabinetele medicale din cadrul Micropoliclinicii Craiovița, deși medicii fac renovări periodic. foto: Lucian Anghel

„Nu avem cum să plătim primăriei redevență mărită de 46 de ori, având în vedere că nu au investit aici nici un ban“

Un alt medic de familie, Iulian Uță, spune că medicii au făcut lucrări de schimbare a instalației termice.

„Este normal să întreținem aceste spații și am făcut asta. Acum în cabinetul meu sunt lucrări de renovare, dar exteriorul clădirii nu ține de noi, ci de primărie, dacă dorește să ne ocupăm noi și de asta, să ne vândă clădirea, conform legii. Până atunci, sunt resposanibili de burlanele care curg, de tencuiala clădirii. O a doua problemă este evaluarea pe care au făcut-o acestei clădiri. Din această evaluare decurge redevența pe care o plătim lunar. Evaluarea este făcută ca și cum renovarea ar fi fost făcută de primărie și toți banii sunt introduși în evaluare. Dar dacă ne uităm în acte, primăria spune că ei nu au făcut nici o investiție în această clădire, sunt acte, pe care le punem la dispoziție, cum că primăria de 20 de ani nu a investit nici un ban aici. Lucru care duce la suspiciuni. Nu avem cum să plătim primăriei redevență mărită de 46 de ori având în vedere că nu au investit aici nici un ban. În renovarea interioară banii sunt investiți de noi, iar cea exterioară înțeleg că este făcută printr-o sponsorizare care nu figurează pe niciunde“, declară dr. Iulian Uță.

Așa arată unul dintre cabinetele medicale din cadrul Micropoliclinicii Craiovița, deși medicii fac renovări periodic. foto: Lucian Anghel

Primăria: „Pe durata contractului de concesiune, primăria nu poate investi acolo”

GdS a vrut să afle și punctul de vedere al primăriei față de situația sesizată de medicii de familie.

„Singura variantă legală prin care putem investi în acea clădire este să reziliem toate contractele de concesiune. Numai că pentru acest lucru trebuie să facem licitație și cine dă mai mult acela câștigă, inclusiv pentru concesiune. Nemulțumirea medicilor este că nu le vindem la niște prețuri mici, lucru pe care nu îl permite legea, pentru că prețurile sunt în acord cu evaluarea făcută. În urma acelei evaluări, le-a crescut și chiria, pentru că este stabilită ca procent din evaluare. Ca să renovăm noi, ar însemna să reziliem contractele de acolo, și după aceea oricine altcineva să vină la licitație. Sponsorizarea a fost făcută între cabinete și constructor, nu a fost făcută cu primăria. Pe durata contractului de concesiune, primăria nu poate investi acolo. Sponsorizarea a fost făcută între constructor și o asociere a medicilor de familie. Primăria poate i-a pus doar la masa tratativelor. Au ajuns în instanță pentru că ei contestă valoarea evaluării, pentru că nu își permit să plătească acele sume, iar noi nu putem legal să vindem sub suma respectivă. Noi avem posibilitatea să negociem direct cu fiecare cabinet în parte și să le videm direct lor, ei fiind concesionari, dar nu mai jos de valoarea evaluării. Cabinetele au fost evaluate în urma unei proceduri cu un evaluator, noi am scos la licitație serviciile unui evaluator care a venit, a făcut evaluarea și a transmis concluziile. Suntem dispuși, conform hotărârii de consiliu local din 2008, să le vindem, dar minim la prețul de evaluare, sau dacă medicii vin cu o solicitare putem să luăm în calcul și renovarea acestei clădiri, dar asta înseamnă procedură de durată și numai cu rezilierea contractelor de concesiune. Medicii au, conform contractului în indiviziune, toate spațiile comune, inclusiv acoperișul, scările, absolut toată clădirea“, a explicat Lucian Prejbeanu, consilier al primarului Mihail Genoiu.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 14 decembrie 2018

Actualitate

» Situaţia înainte de Crăciun. Pesta porcină africană evoluează în 296 localităţi, cu 1.136 focare. Despăgubirile au ajuns la 236,5 mil. lei
» Inspecţia judiciară scoate la concurs 23 de posturi de inspectori judiciari
» Tensiuni în Balcani. Serbia evocă posibilitatea unei intervenţii militare în Kosovo. NATO face apel la calm
» Alertă de avalanşe. Risc însemnat la altitudini de peste 1.800 de metri
» Vrei să-ţi schimbi furnizorul de energie şi gaz? De azi, ENEL a deschis primul său magazin din Craiova
» O trăsură cu cai ce „încerca să iasă din mormânt“, descoperită de arheologi
» Liberalii vor ca apa meteorică să fie plătită din buget
» Preşedintele Klaus Iohannis a avut o întrevedere cu premierul britanic, Theresa May
» Aplicația pentru înscrierea în Start-Up Nation 2018 se poate testa de vineri până duminică
» Camera Reprezentanților din Congresul SUA a adoptat Rezoluția prin care se sărbătorește ”Centenarul Marii Unirii a României din 1918”
» Ucenicia la locul de muncă și stagiul profesional – măsuri de stimulare a ocupării forței de muncă
» Traversarea cu feribotul, întreruptă temporar între Bechet şi Oreahovo
» Românii mai au la dispoziție încă o săptămână pentru investi în titlurile de stat CENTENAR
» Consiliul UE cere României să aplice recomandările MCV
» Primăriile vor primi bani pentru plata cheltuielilor curente

Publireportaj

» Creativitate şi stil la „Coolhunting afFAIRs”

Dolj

» Un sfert din pensionarii doljeni primesc pensia minimă
» Patru Ford Ecosport cu tracţiune integrală, la scara Primăriei Craiova
» De astăzi se zboară spre Bruxelles, de pe Aeroportul Craiova
» Cartea „Reflexii şi documentări la 100 de ani de la Marea Unire“, lansată la Biblioteca Judeţeană
» Wielpütz Automotive din Germania renunță la fabrica din Craiova
» Se închid gazele pe mai multe străzi din Filiaşi
» Tramvaiele din Craiova au reintrat în funcţiune
» Tramvaiele din Craiova nu circulă din cauza unei pene de curent
» Direcţia de Evidenţă a Persoanelor Craiova, în pană de curent de câteva ore
» Gazeta de Sud, premiată de FNGCIMM
» Fermierii sunt sprijiniţi de FNGCIMM să cumpere terenuri agricole
» Craiova: Compania Magna, alături de Gazeta de Sud în campania umanitară pentru copiii abandonaţi
» Crăciunul, sărbătorit la Grădiniţa Pinocchio din Craiova
» Preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa: „Deocamdată e de preferat ca spitalul regional să rămână în seama Ministerului Sănătăţii“
» De mâine se va putea zbura spre Bruxelles, de pe Aeroportul Craiova
» Craiova: Poliţiştii rutieri au sancţionat şoferii care nu acordă prioritate pietonilor
» Dolj: Acţiune pentru combaterea activităţilor ilicite de comerţ din domeniul „morărit – panificație”
» Dolj: Prejudiciu recuperat de la persoane bănuite de furt
» Craiova: Reţinut după ce a fost prins în flagrant de poliţişti
» Centrul „Sfântul Nicolae” din București al Arhiepiscopiei Craiovei organizează serbarea „Ceata Colindătorilor”

Gorj

» Gorj: Accident rutier cu trei victime la Tismana
» Gorj: Razii la comercianții de cherestea
» Cod Portocaliu de ninsoare pentru judeţele Gorj, Mehedinţi şi Vâlcea
» Gorj: Un bărbat a ajuns în arest pentru furtul unei biciclete

Olt

» (Video) Șeful Casei de Pensii Olt, acuzat că animalele lui de pază i-ar fi omorât vecinului șapte animale
» Olt: Tineri prinși cu materiale pirotehnice, parfumuri și țigări de contrabandă în valoare de aproape 13.500 de lei
» Americanii au inaugurat creșa construită la Caracal cu 350.000 dolari
» (Video) Olt: Accident în lanț la ieşirea din Balş
» Prins în timp ce bracona în Olt

Mehedinţi

» Aproape 200 de locuri de muncă vacante în Mehedinţi

Sport

» DJTS Dolj a premiat performerii (galerie foto)

Magazin

» Shakira, pusă sub acuzare pentru fraudă fiscală în Spania. Vedeta datorează peste 14,5 milioane de euro
» (Galerie foto) Idei inedite pentru aranjare felurilor de mâncare pe masa de Crăciun

Top