22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSlujbă de pomenire de Sfânta Varvara pentru cei peste 100 de ortaci morţi în mineritul din Motru

Slujbă de pomenire de Sfânta Varvara pentru cei peste 100 de ortaci morţi în mineritul din Motru

La Monumentul Minerului vor fi depuse coroane de flori

Minerii din cadrul Complexului Energetic Oltenia îşi sărbătoresc pe 4 decembrie ocrotitoarea, pe Sfânta Varvara. Marţi sunt programate, la Motru şi nu numai, o serie de manifestări dedicate zilei în care minerii îşi sărbătoresc meseria, una dintre cele mai grele din lume. Potrivit primarului din Motru, Gigel Jianu, la Monumentul Minerului din localitate vor avea loc depuneri de coroane şi vor fi rostite discursuri legate de activitatea mineritului în zonă. Un sobor de preoţi va oficia o slujbă de pomenire în memoria celor peste o sută de ortaci care şi-au pierdut viaţa în mineritul de subteran şi nu numai. Au fost invitate autorităţile locale şi judeţene, reprezentanţi ai partidelor politice, lideri sindicali din Bazinul Minier Motru, precum şi şefi ai administraţiei Complexului Energetic Oltenia.

Omagiu pentru cei care au murit

Edilul din Motru, Gigel Jianu, a spus că prin manifestarea de lângă Casa Multiculturală din localitate va fi respectată memoria celor care au murit în minerit. Din păcate, la numele înscrise pe placa din marmură de la baza monumentului se adaugă an de an noi nume de ortaci care mor la locul de muncă. „Va avea loc un parastas la Monumentul Minerului. Am chemat autorităţile locale, judeţene, lideri de sindicat, administraţia Exploatări Miniere Motru şi a celor două cariere Lupoaia şi Roşiuţa, pensionari din minerit şi alţi invitaţi. Vor fi depuse coroane de flori în memoria celor care au murit de la deschiderea mineritului de subteran şi până în zilele noastre. Din păcate, sunt noi nume pe care le adăugăm an de an la acea listă. Este o muncă foarte grea în minerit şi mulţi au murit în accidente la locul de muncă. Nu au mai văzut lumina zile, după ce au intrat în subteran“, a declarat Gigel Jianu, de asemenea, fost director în mineritul din Motru, în prezent primar al municipiului. În Oltenia nu mai există mine de subteran funcţionale, ci doar în conservare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS