9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPremieră naţională la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dolj

Premieră naţională la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dolj

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dolj a lansat miercuri volumul „Istoria poliţiei din judeţul Dolj“, eveniment la care au participat personalităţi şi oficialităţi craiovene şi judeţene. Lansată în contextul Centenarului Marii Uniri, cartea reprezintă o frescă a societății românești, o istorie a poliţiei în ţara noastră, o încercare a descifrării evoluţiei statului în spaţiul românesc.
Prof. univ. dr. Nicu Panea în discursul său a făcut o scurtă prezentare a volumului, subliniind faptul că această carte, înainte de a fi un document monografic, este unul istoric.
„Cartea acesta, la prima vedere, are semnele unei monografii instituţionale, dar este mult mai mult decât atât. Este concepută ca o monografie a poliţiei judeţului Dolj, dar este de fapt o privire a istoriei acestei zone dintr-o parte instituţională cât se poate de interesantă, cu o istorie tumultoasă, cu o istorie sinuasă… Meandrica acestei dezvoltări a instituţiei ne spune un singur lucru: << O societate fără instituţii puternice nu există ca societate>> şi această carte demonstrează în cele trei mari părţi pe care ea le are că poliţia acestei zone se împleteşte practic cu istoria extrem de complicată a acestei regiuni“, a declarat prof. univ. dr. Nicu Panea
Mitropolitul Olteniei, ÎPS Irineu Popa, i-a felicitat pe autorii cărţii pentru munca depusă, dar şi pe cei care o vor citi, deoarece acest volum reprezintă o „operă de valoare“.
„Poliţia este aşa cum o reprezintă drapelul. Este simbolul pe care noi îl regăsim în această activitate. Felicitări domnului comandant care s-a străduit, a coordonat, felicitări celor care au scris, felicitări tuturor celor care o vor citi şi o vor studia, că într-adevăr, pe lângă multă maculatură care circulă, în sfârşit mai vedem şi noi o carte bună“, a spus Mitropolitul Olteniei.
Prefectul judeţului Dolj, Dan Narcis Purcărescu, l-a felicitat pe comisarul-șef de poliţie dr. Constantin Nicolescu pentru iniţiativa luată.
„Este o carte deosebită, care arată că, indiferent cum s-a numit această instituţie, […] a fost o instituţie care a avut grijă de noi. Domnul comandant a felicitat coautorii, eu o să-l felicit pe domnul comandant pentru că în orice orchestră trebuie să avem şi un dirijor. Ce pot să vă zic? Colaborarea instituţiei prefectului cu Inspectoratul de Poliţie Județean este o colaborare extraordinară“, declară acesta.
Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, şi-a exprimat admiraţia faţă de această iniţiativă a comisarului-șef, de a creiona istoria propriei instituţii.
„Sunt onorat să fiu împreună cu dumneavoastră astăzi la un eveniment absolut special, […] , care va face ca din acest pionerat să se întâmple şi în alte părţi în această ţară, un lucru absolut special în care un comandant al unei instituţii emblematice a statului coordonează scrierea unei istorii a propriei instituţii. Este un lucru cu adevărat remarcabil, cu atât mai mult cu cât […] în acest teritoriu de românism pur s-au întâmplat lucruri cu adevărat speciale şi ne face plăcere să o spunem de multe ori, aşa cum o spunea Hajdeu la un moment dat că aceasta este zona care peste o mie de ani a exportat români […]“, a spus acesta.

Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a susţinut faptul că „Atitudinea acestei instituţii a dus la creşterea prestigiului oraşului nostru“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS