22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAsfaltarea de toamnă se încheie la iarnă sau la primăvară?

Asfaltarea de toamnă se încheie la iarnă sau la primăvară?

Pe strada Porumbului, asfaltatorii lucrează (Foto: Lucian Anghel)

Trei străzi şi toate trei, strada Porumbului, Măcinului şi Vrancei, pe una se lucrează pe două se stă, cam acesta este „tabloul“ modernizării străzilor din spatele blocurilor de pe bulevardul 1Mai, zona cuprinsă între Ciupercă şi Spital. Pe cele trei străzi din Craiova s-au deschis şantierele cam cu o lună în urmă, deşi toamna-iarna nu prea este sezonul turnării asfaltului. Vorbim de acordul-cadru de „Reabilitare și modernizare străzi și alei din municipiul Craiova (PT+execuție)“, atribuit în luna iulie firmelor Erpia SA și Construcții Erbașu SA, pe patru ani, estimat de primărie la valoarea de 76.159.250 de lei (fără TVA).
Cum constructorul a pornit lucrările în plină toamnă, acum lucrează contratimp cu gândul să pună asfalt măcar pe cele trei străzi până la venirea zăpezii. Prin urmare, a luat cu asalt strada Porumbului, de unde a scos piatra cubică, a adus bordurile şi intenţionează să o dea gata în două luni, deşi termenul este de patru. Asta, doar dacă vremea este bună, în caz contrar şantierul se închide şi va fi redeschis în primăvară. „Cele trei străzi fac parte din cel de-al doilea lot care a intrat pe acordul-cadru de modernizare. Aici se lucrează în prezent. Ordinul de începere a lucrărilor s-a dat din 9 octombrie. Constructorul a precizat că, în săptămâna care s-a încheiat, s-au adus bordurile. În această săptămână va lucra la trotuare, urmând să vină ulterior cu covorul asfaltic. Lucrarea are un termen de patru luni, dar constructorul încearcă să o încheie până la sfârşitul anului, bineînţeles, dacă vremea permite“, a precizat Lucian Prejbeanu, consilierul primarului municipiului Craiova.

Strada Măcinului, răscolită şi uitată (Foto: Lucian Anghel)

Într-adevăr, constructorul, Erpia SA și Construcții Erbașu SA, avea la sfârşitul săptămânii trecute oamenii şi utilajele la muncă, dar, doar pe strada Porumbului, pe Vrancei şi Măcinului, nici urmă de asfaltator. În schimb, se văd urmele trecerii utilajelor care au răscolit carosabilul şi au lăsat tranşee de pământ amestecat cu pietre de râu. Cum va ajunge constrctorul să dea gata, până în iarnă, lucrările în acest ritm întreabă craiovenii care locuiesc aici? Localnicii vor fi convinşi doar când vor vedea primul strat de asfalt aşezat şi pe strada lor. În caz contrar, promisiunea din toamnă se va concretiza abia în primăvara anului 2019.

Strada Vrancei, în aşteptarea asfaltatorilor (Foto: Lucian Anghel)

Ce străzi intră în acordul-cadru de modernizare

Străzile care fac parte din lotul I: Aleea 1 și 2 Motru, Topolniței, Plopului, Constanța, Zalău, Mesteacănului, Drumul Fabricii, Corabia, Hârșova, Alunului, Trifoiului, Carpenului, Strungarilor, Cocorului, Leandrului, Bărbătești, Deltei, Alba Iulia, Aleile Izvoru Rece, Botoșani, Cărbunești, Micșunele, Grădinari, Prelungirea Teilor, Pescăruș, Postăvarul, Muntenia, Sinoe, Fermei, Trandafirului, Aleea 1 Maria Rosetti, Vișinului, Răchitei, Căpșunilor, Ion Creangă, Ciocârliei, Arad, Maghiranului, Cujmir, Techirghiol, Fermierului, Anina, Pui De Lei, Iezerului, Babadag, Stejarului, Rășinari, Merișorului, Brașov, Dăbuleni, Aleea I Albinelor.
Străzile care fac parte din lotul II: Vânătorii de Munte, Tisa, Pietrosu, Oltenița, Marinei, Livezi, Infanteriei, Gutuiului, Eroii Sanitari, Dimitrie Cantemir, Costache Negruzzi, Cavaleriei, Balzac, Antiaeriană, Aleile Gheorghe Donici, Porumbului, Măcin, Tulcea, Geniștilor, Mixandrelor, Petrila, Emil Marghitu, Homer, CristianTell, Corcova, Vrancei, Ecoului, Artileriei, Aleile Alexandru cel Bun, Buziaș, Aleea Dunării.
Străzile care fac parte din lotul III: Motru, Calea Brezei, Teilor, Alexandru cel Bun, Ogorului.
Pe lângă acestea, Primăria Craiova a mai scos la licitație, pentru modernizare, un pachet de nouă străzi, pentru care deocamdată trebuie întocmită documentația de avizare a lucrărilor de intervenție. Este vorba de străzile Parângului (extinderea până în Centura de Nord), Ramuri, Migdalului, Lăcrămioarei, Zăvoiului, Aleea III Bariera Vâlcii, Aleea II Cantonului, Drumul Corneșului și Vânători.

Costuri

Strada Măciunului – investiţie de 656.000 de lei, Porumbului – 811.000 lei şi Vrancei – cu o valoare de 639.000 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS