12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Noaptea porcilor

„Au zburat porcii din Comănicea! Au prins aripi şi au zburat în frigiderele oamenilor!“. O spun localnicii, care recunosc că şi-au sacrificat animalele la adăpostul nopţii, înainte ca autorităţile să le intre în curţi şi să le ucidă pentru a evita răspândirea virusului pestei porcine, depistat aici marţi seară. Cei care nu au reuşit să le sacrifice au încercat să le ascundă, după cum susţin reprezentanţii DSVSA Dolj. La nivelul comunei Secu ar fi trebuit ucişi 94 de porci, iar acţiunea s-a finalizat cu 70 de animale eutanasiate. Pe hârtie.

(Foto: Lucian Anghel)

Răsturnare de situaţie în comuna Secu, unde a fost descoperit primul focar de pestă porcină din judeţul Dolj. Deşi iniţial anunţul apariţiei virusului în localitate a creat panică şi disperare în rândul localnicilor, la numai o zi distanţă, lucrurile s-au schimbat radical, iar revolta oamenilor s-a transformat în colaborare cu autorităţile. Pe uliţele care miercuri erau pline de femei şi bărbaţi care se plângeau că nu vor avea ce pune pe masa de Crăciun dacă le vor fi ucişi porcii, joi dimineaţă era linişte. Oamenii nu mai erau împărţiţi în două tabere, cea a proprietarilor de animale şi cea a autorităţilor, fie că vorbim de primărie, DSVSA, forţe de ordine. Toată lumea se înţelegea cu toată lumea, iar porţile care cu o zi înainte erau ferecate se deschideau larg, ca în faţa unor oaspeţi speciali. De data aceasta, însă, erau închise doar jurnaliştilor, iar oamenii parcă cereau o aprobare din priviri mai-marilor comunei înainte de a vorbi. La ora sosirii noastre în localitate, în maşina care transporta cadavrele animalelor erau doar… trei purceluşi. Am aflat că în seara precedentă fuseseră ucişi alţi 15. În total, 18. Şi restul? Până la vreo 90, câţi erau în evidenţele autorităţilor? Ne adresăm viceprimarului comunei Secu, Viorel Ţîrei, care cu o zi în urmă afirmase că „această pestă porcină este undeva fabricată“ şi considera că „este impropriu să omori toţi porcii“. „Dacă nu e fabricată, să ne demonstreze concret, adică cei de la DSVSA să ia probe de sânge de la porci. Încercăm să-i determinăm pe cei care sunt în măsură să ne vadă şi să ne audă să ia nişte măsuri normale“, spunea miercuri edilul, proprietar a 15 animale. Joi, însă, parcă stăteam de vorbă cu altă persoană: „Oamenii au înţeles că la prefectură s-a întrunit celula de criză şi s-a dat ordin ca acest focar să fie eradicat. Oamenii au înţeles că primesc banii pe porcii care li se ridică şi că se face o evaluare corectă şi văd că sunt mai liniştiţi. Primul impact este greu pentru populaţie, în sensul că noi am fost primul focar de pestă porcină din judeţul Dolj şi ca atare impactul asupra populaţiei din zonă este mare, mai ales că se apropie Crăciunul. (…) Eu am înţeles dispoziţia dată“. Nici numărul de animale nu mai era acelaşi cu cel din ziua precedentă: „Au fost în jur de 40 de animale crotaliate“. Când am întrebat dacă oamenii şi-au tăiat animalele peste noapte, a recunoscut că „este posibil“. „Nu am sfătuit pe nimeni să sacrifice animalele. Nu cunosc dacă s-au sacrificat animale peste noapte, este posibil“, a spus Viorel Ţîrei, viceprimarul din Secu.

(Foto: Lucian Anghel)

„E tăiat, ce să mai, dar nu îl mâncai, că nu avusei timp“

De la posibilitate la certitudine nu a mai fost decât un pas, căci oamenii au recunoscut singuri acest lucru. Un bărbat între două vârste ne spune din poartă, înainte să îi intre autorităţile în curte: „L-am tăiat azi-noapte, l-am tranşat, tot, dar n-am avut timp să îl mănânc“. La plecarea echipelor de control, revine însă cu detalii: „Vin copiii şi trebuie să le dau să mănânce. Văzură specialiştii, carnea e pusă la postavă, tot. O bag la ladă şi gata! Ce amendă să risc, nu risc nicio amendă, e porcul meu, nu e bolnav, nu nimic. L-am tăiat pentru că îmi trebuie, am tăiat şi păsări, am tăiat tot. Nu mă întrebară (autorităţile – n.r.) dacă e bine sau nu e bine, oamenii spuseră că, dacă am nevoie de carne şi nu am, să îl tai. E tăiat, ce să mai, dar nu îl mâncai, că nu avusei timp“, a spus Godeanu, unul dintre localnicii din satul Comănicea, comuna Secu.
Ne alăturăm echipei de specialişti şi însoţim „convoiul“ pe uliţele satului. Dintr-o gospodărie, mai sunt scoşi trei purcei, din alta, încă doi. La o evaluare sumară, nu par mai grei de 15 kilograme. Ajungem la o altă gospodărie, unde intervenţia este cu adevărat dificilă. O bătrână plânge în mijlocul curţii şi cere îndurare, dar, cum unde-i lege nu-i tocmeală, îi sunt sacrificate animalele. Doi porci mari, care trebuie ridicaţi cu cupa excavatorului şi încărcaţi în maşina cu cadavre. Cum operaţiunea durează mult, intrăm în vorbă cu un localnic care spune că „probabil femeia nu a avut pe cine să roage să îi taie“. El a fost însă mai norocos. „Am tăiat înainte porcii, aveam de gând să tai, i-am tăiat înainte să vină de la Bucureşti răspunsul“, a spus acesta, sub protecţia anonimatului.

„Decât să-l ia ăştia degeaba, mai bine îl tai, îl pui în ladă şi asta e!“

Mult mai asumat, Ion Văduva spune că nu are nimic de ascuns şi recunoaşte că a făcut noapte albă ca să îşi umple lada frigorifică. Atunci când îl întrebăm ce au făcut oamenii cu porcii, răspunde: „Au zburat porcii din Comănicea!“. Primii porci i-a tăiat acum două-trei zile. „Mai rămăseseră câţiva pentru că am zis că nu se ajunge la această situaţie, şi pentru că nu s-a putut opri, i-am tăiat şi i-am băgat la ladă. Am tăiat şi aseară. În total am tăiat patru. Majoritatea i-au tăiat, ce să facă? Mai zboară câte unul, mai prinde aripi, ce să facem, asta este! Decât să-l ia ăştia degeaba, mai bine îl tai, îl pui în ladă şi asta e!“, a spus Ion Văduva, din comuna Secu.
Potrivit directorului DSVSA Dolj, din cele 38 de gospodării din satul Comănicea, ar fi trebuit ucişi 94 de porci. Până la ora 12.00 fuseseră sacrificate în total 25 de animale, inclusiv cele ucise miercuri seară. „Când am intrat în curţi, am constatat că oamenii sacrificaseră din ele, deci aceasta este realitatea constatată de noi, după ora intrării în curţile oamenilor. Acţiunea a intrat mult mai târziu decât ne programaserăm noi (miercuri seară -n.r.). Până aseară (miercuri seară – n.r.) au fost sacrificate 15 animale, noi am plecat de aici în jurul orei 21.30. Până acum (joi la prânz – n.r.) au fost sacrificate 10 şi colegii încă lucrează. Nu plecăm până nu periem din nou satul pentru că nu putem să plecăm de aici atâta timp cât rămân animale vii. Interesul nostru este să îndepărtăm orice sursă cu animale care sunt suspecte de boală. Nu avem ce să le facem celor care le-au sacrificat pentru că oamenii susţin că au sacrificat animale sănătoase. (…) Aceasta este problema numărul unu, faptul că oamenii şi-au sacrificat animalele. Noi în continuare periem pentru că am semnale că oamenii au mai ascuns din ele şi le-am explicat că, în momentul în care vom găsi, după încheierea acestei acţiuni, animale vii, este proces penal şi se întreţine focarul de boală prin anumite animale care sunt susceptibile de boală“, a spus Andrei Butaru, directorul DSVSA Dolj.

„Oamenii nu au voie să iasă cu carnea din localitate“

La întrebarea la ce riscuri se supun oamenii care consumă carnea animalelor pe care le-au sacrificat, Andrei Butaru a spus că boala nu se transmite la om. „Dacă ei aplică un proces termic, adică fierbere, pot să distrugă virusul, dar nu este recomandată sacrificarea animalelor, mai ales în momentul în care s-a declanşat acţiunea. Interesul este ca oamenii să asculte instrucţiunile pe care le stabilim noi. Viaţa a demonstrat că acesta este modul cel mai eficient pentru a localiza boala aici. Interesul nostru este să nu o răspândim, or ea se poate răspândi prin această carne care a fost sacrificată. Noi vom continua controalele la cele două intrări din sat pentru că oamenii nu au voie să iasă cu carnea din localitate“, a spus Andrei Butaru, directorul DSVSA Dolj.
Părăsim localitatea puţin după ora 13.00 şi când tranzităm comuna Argetoaia avem senzaţia că a venit Crăciunul. Oprim la una dintre gospodării şi, după ce dăm bineţe, unul dintre bărbaţii care pârleau animalul ne spune: „L-am tăiat, ce să facem? De ce să îl aruncăm? Au tăiat mulţi din sat de frica bolii. Al meu avea 120-130 de kilograme“. Prietenul care îl ajuta spune că la fel a procedat şi el. „Eu tăiai unul azi-dimineaţă, mai am unul. Dacă vine pesta şi aici, îl tai şi pe ăla“, a spus bărbatul.
O bătrână care stătea la poartă la câteva case distanţă ne lămureşte: „De ieri (miercuri – n.r.) au început să taie, dar au pus nişte afişe că n-ar mai fi pestă şi să nu intrăm în panică. Au tăiat de frica pestei, dar e poveste de trei săptămâni acolo. Fiecare are de la doi porci în sus. Pe timpuri nu era vacă nebună, oaie nebună, pestă porcină, acum Dumnezeu ştie!“, a spus femeia.
În comuna Scăeşti, aceeaşi poveste. „I-au tăiat toţi! Nu mai sunt porci în sat. Dacă vrei să cumperi, nu ai de unde“, a spus o bătrână din satul Valea lui Pătru, comuna Scăești.
Potrivit ultimelor informări, în urma acţiunii reprezentanţilor DSVSA, în comuna Secu au fost eutanasiaţi 70 de porci din cei 94 aflaţi în evidenţele instituţiei. Cum lipsesc 24 de animale, înseamnă că expresia „când o zbura porcul“ s-a adeverit în primul focar de pestă porcină din Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS