Staţiunea Pomicolă din Târgu Jiu a ajuns la sapă de lemn

Ion Călinoiu, managerul Staţiunii Pomicole din Târgu Jiu
Autori


Ministrul agriculturii este somat să intervină să rezolve problema Staţiunii de Cercetare şi Producţie Pomicolă de la Târgu Jiu. Staţiunea mai are doar câţiva angajaţi care trăiesc de azi pe mâine din contracte de cercetare cu diferite institute sau cu agenţi economici. Ion Călinoiu, directorul Staţiunii Pomicole de la Târgu Jiu, a declarat că abia sunt bani de salarii şi dacă ar fi plecat la pensie unitatea s-ar fi închis definitiv. Şi aşa funcţionează în regim de avarie. Unul dintre parlamentarii de Gorj, senatorul Florin Cârciumaru, i-a transmis o interpelare ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, Petre Daea, în care îl întreabă pe oficialul guvernamental ce se va alege în viitorul foarte apropiat de Stațiunea de Cercetare și Producție Pomicolă Târgu Jiu?

La un pas de desfiinţare

Potrivit senatorului Florin Cârciumaru, Staţiunea Pomicolă Târgu Jiu este la un pas de desfiinţare, dacă autorităţile nu vor interveni: „Ca și alte stațiuni pomicole din țară, Staţiunea de Cercetare și Producție Pomicolă Târgu Jiu este la un pas de desfiinţare, lăsând în urmă oameni fără locuri de muncă și multe datorii către bugetul statului și terți. Din 2009 şi până în prezent, conducerea instituţiei de cercetare în domeniul agriculturii, unitate de elită şi de prestigiu a Gorjului, aşteaptă să fie preluată de Universitatea «Constantin Brâncuşi» din Târgu Jiu, în baza Legii nr. 45. Opțiunea de preluare a fost din partea Universității, existând o perioadă de 11 ani în care Facultatea de Inginerie a Mediului a funcționat în clădirile Stațiunii. A existat o hotărâre de guvern, în baza legii pentru reorganizare. Aceasta revenea în acest caz Ministerului Educației, lucru care nu s-a întâmplat, invocând datoriile la bugetul statului ale stațiunii și care trebuiau achitate de Ministerul Agriculturii. Însă din 2009 şi până în acest moment, nu s-a mai luat nicio decizie, unul dintre motive fiind lipsa normelor de aplicare pentru actele normative. Ce alte piedici mai există în privința realizării acestui transfer și ce soluții aveți?“.

Plini de datorii


Staţiunea Pomicolă se afundă între timp în datorii şi se apropie de momentul închiderii porţilor. „În tot acest timp, Staţiunea Pomicolă se afundă în datorii, funcționarea acestei unități riscând să devină, într-un timp destul de scurt, imposibilă. Instituţia de cercetare și producție de la Târgu Jiu are, în prezent, datorii istorice și penalități în valoare de 2,5 milioane de lei, Agenția Națională de Administrare Fiscală instituind popriri pe conturi. Situația este și mai gravă întrucât, cei 11 salariați rămași la Stațiunea de Cercetare și Producție Pomicolă Târgu Jiu înregistrează întârzieri mari la salarii. Domnule ministru Petre Daea, ca un bun specialist cum vă cunosc, nu credeți că e vremea ca factorii decizionali din Ministerul Agriculturii sau cei din cadrul Academiei de Științe Agricole și Silvice «Gheorghe Ionescu Șișești» București să găsească, măcar în al 12-lea ceas, soluții pentru salvarea acestor stațiuni pomicole?

Staţiunea Pomicolă de la Târgu Jiu a împlinit anul acesta 57 de ani de existenţă. Pentru a salva ce a mai rămas din patrimoniul Stațiunii de Cercetare, Universitatea de stat «Constantin Brâncuşi» din Târgu Jiu încă dorește preluarea acesteia, însă fără datorii. Care este interesul real al Ministerului Agriculturii? De ce Staţiunea de Cercetare și Producție Pomicolă Târgu Jiu nu primește sprijin financiar pentru administrarea patrimoniului rămas? De ce nu luați o decizie concretă? În momentul de față, Staţiunea de cercetare este ca un pacient care nici nu moare, nici nu trăieşte. Conducerea unității nu poate accesa credite bancare în vederea redresării acesteia pentru că nu are cu ce gaja, totul aflându-se în domeniul public al statului. Banii din cercetare, pepiniere, subvenţii APIA, chirii merg la ANAF, iar salariile angajaților sunt achitate parţial și cu întârziere. Singura sursă de venit o reprezintă doar veniturile proprii, care sunt nesemnificative în raport cu cheltuielile. În ceea ce priveşte specialiştii de la Staţiunea Pomicolă din Târgu Jiu, situaţia este de-a dreptul dramatică. Dacă în 2005 erau 200 de angajaţi, în 2018 au rămas 12 salariaţi, din care unul este director executiv. Instituția de la Târgu Jiu este principalul furnizor de ramuri altoi, în mod deosebit la nuci şi gutui, în toată ţara. Sunt societăţi private axate pe altoirea nucului, iar Staţiunea Pomicolă din Târgu Jiu, singura unitate care are colecţia de soiuri de nuc pentru producţia de ramuri altoi, este lăsată să moară. Și în privinţa bazei materiale, situaţia este la pământ. În urmă cu 20 de ani, Staţiunea de cercetare deţinea 1.326 de hectare de teren, însă în prezent mai deține doar 174 de hectare. O soluţie de salvare parțială a Staţiunii Pomicole ar fi acordarea de subvenţii pentru activitatea de cercetare și ștergere a datoriilor către bugetul statului. Există posibilitatea ca în anul bugetar 2019, Ministerul Agriculturii să găsească bani și pentru continuarea activității Staţiunii de Cercetare și Producție Pomicolă Târgu Jiu? Oare, ce o să se întâmple cu cercetarea în agricultură, având în vedere că situația de la Târgu Jiu o regăsim și în alte județe din țară?“, se întreabă în interpelare parlamentarul de Gorj, fost primar de Târgu Jiu.Comenteaza acum

Alte stiri

21 februarie 2019

Scandal în curtea unui bloc din Târgu Jiu

Poliţiştii gorjeni au intervenit joi dimineaţă într-un cartier din Târgu Jiu unde a avut loc un scandal între membri unei familii. Este vorba de o tânără de 25 de ani, care, în timp ce se afla în fața unui bloc,

Sumarul ediției de miercuri, 24 octombrie 2018

Actualitate

» Weekend de poveste la Teatrul Colibri Craiova
» Militari români căzuți la Stalingrad, reînhumați în Cimitirul de Onoare Românesc de la Rossoşka
» Tudorel Toader declanşează procedura de revocare a procurorului general
» Vânt şi ninsori viscolite până mâine după amaiză

Publireportaj

» 33 de producători consacraţi, prezenţi la Târgul Contex din Craiova
» 33 de producători consacraţi, prezenţi la Târgul Contex din Craiova

Dolj

» Administratorul asociaţiei, cercetat pentru delapidare
» Cum s-au cheltuit banii din impozitele şi taxele craiovenilor
» Doljean arestat pentru o crimă comisă în Italia
» Ce blocuri din Bănie vor mai fi anvelopate cu fonduri europene
» Ford a deschis primul centru CRAF din Europa, la Craiova
» Gigioc şi alţi trei inculpaţi, puşi sub control judiciar
» Drama copilei rămase fără mamă a doua oară
» Craiova, încălzită și nu prea
» Alo, 112? Cine vine, SMURD sau Ambulanța?
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Craiova: Restricţii de circulaţie pe mai multe străzi pentru ceremonia organizată de Ziua Armatei
» Doljul, primul pe ţară la înscrierea imobilelor în cartea funciară
» Craiova: Blocuri care vor mai fi anvelopate cu fonduri europene
» Craiova: Restricţii de circulaţie pe mai multe străzi pentru prăznuirea Sf. Dimitrie
» (VIDEO) Dolj: Incendiu la o fermă din Coşoveni
» Procedurile medicale în cazul Balaci, respectate
» (VIDEO) Craiova: Incendiu lângă Sala Polivalentă
» Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, va fi sărbătorit la Craiova
» Trafic restricţionat prin P.T.F. Bechet pentru toate autovehiculele

Gorj

» CAS nu mai are bani să deconteze anumite servicii din Sănătate
» A început Colocviul Internaţional „Ansamblul Monumental <>, Târgu Jiu – 80 de ani“
» Târg de ştiinţă la Biblioteca Judeţeană Gorj
» ITM a aplicat amenzi de 2,6 milioane de lei
» Gorj: Arbori doborâți de vânt la Cărbunești
» (VIDEO) Gorj: Două utilaje de deszăpezire acționează în Rânca
» Concurs de automobilism şi ciclism „Trofeul RAIDERI”, la Târgu Jiu
» Gorj: Fermierii au primit în avans subvenţiile agricole
» Gorj: Ninge la Rânca
» Gorj: Patru persoane, între care şi doi copii, rănite într-un accident rutier la Scoarţa
» UPDATE – Gorj: Procurorii au început audierea celor 8 tineri reţinuţi marţi

Olt

» (VIDEO) Microbuz de transport persoane distrus în incendiu

Vâlcea

» Vâlcea: Femeie accidentată pe o trecere de pietoni
» Râmnicu Vâlcea: A fost reabilitată zona din vecinătatea Monumentului Independenţei
» Râmnicu Vâlcea: Sărbătoare pentru copii, sub semnul ”Micului Dovleac Înfricoşător”
» Râmnicu Vâlcea: A fost reabilitată zona din vecinătatea Monumentului Independenţei

Sport

» Mangia l-a sărit din schemă pe Gardoş
» Naomi Osaka, eliminată la Turneul Campioanelor
» Handbal (m) / Alb-albaştrii n-au dat greş cu Târgu Jiu

Sanatate

» Sfecla roşie te scapă de anemie
» Alimente care curăţă colonul

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei
» Program INSPIRE Cinema VIP Electroputere 26 octombrie – 1 noiembrie
» Imagini uimitoare ale unui aisberg

Top