Picaţi la examen, ținuți la catedră

În Dolj, 102 candidați au obținut note sub 5 la titualrizare, iar o parte dintre aceștia au vechime și de peste 20 de ani la catedră.


Concursul pentru ocuparea posturilor didactice din învățământul preuniversitar din județul Dolj scoate la iveală și anul acesta faptul că există profesori cu vechime în sistem care nu fac față unui examen național de specialitate. Exemplele există atât la suplinitori, cât și la profesori titulari cu gradul I, care ar avea catedra în mediul rural, dar care, cu toate acestea, se detașează chiar și la colegii din Craiova.

Rezultatele finale ale concursului național de titularizare indică faptul că, la nivelul județului Dolj, 102 candidați au obținut note sub 5. O parte dintre aceștia au vechime la catedră și sunt de diverse specializări, chimie, agronomie, matematică, limba română și chiar cadre didactice din învățământul preșcolar și primar. La învățători, există un cadru didactic titular cu vechime de 21 de ani la catedră și gradul didactic I care a obținut o notă foarte mică, 4,55. Respectivul cadru didactic este titular la Școala Gimnazială Bratovoiești, dar nu mai predă de ceva timp la această unitate de învățământ. „Este cadru didactic cu vechime, cu gradul didactic I, dar se detașează de ani buni. Este dreptul fiecărui cadru didactic să se poată muta la altă unitate școlară“, spune managerul Amelia Motoi. Conform aplicației Ministerului Educației Naționale, din 2014, acest cadru didactic cu nota 4,55 anul acesta la examenul național la care a participat în încercarea de a se transfera a predat la Colegiul Național „Ștefan Velovan“ din Craiova. Înainte de a fi titular la Bratovoiești, în 2010 și 2011 respectivul dascăl apare la Școala Coțofenii din Dos.

Un cadru didactic care ani buni apare doar înscris la concurs

Un alt caz de la învățători ridică foarte multe semne de întrebare. Este vorba de un cadru didactic cu 21 de ani vechime și contract pe perioadă determinată. Anul acesta a obținut la proba scrisă a examenului de ocupare a posturilor didactice nota 3,20. În anul școlar anterior, acest cadru didactic a predat la Școala Gimnazială Fratoștița. Acest lucru este demonstrat chiar de site-ul Tribunalului Dolj, unde apare a fi în proces cu unitatea școlară pentru sporuri. Managerul unității școlare spune că a ajuns acolo pe baza unei note la examenul național. „A primit continuitate în baza unei note din 2015. Atunci a obținut un 5,10. Este un cadru didactic dedicat, care își face datoria la clasă. Este o persoană foarte apropiată de copii. Nu a ajuns la concursuri școlare cu elevii, dar pot să vă spun că după învățământul primar copiii au cunoștințele de bază.

Nu îmi explic cum a obținut o notă atât de mică anul acesta. Nota nu îi va permite să continue activitatea la catedră“, spune managerul școlii, Mihai Bărbuleanu. Respectivul dascăl este din Filiași.


Conform datelor de pe site-ul Ministerului Educației Naționale, la rubrica titularizare respectivul dascăl apare ca înscris la concursurile din 2013, 2014 și 2015, dar niciodată cu notă la proba scrisă și nici cu atribuirea unui post în ședință publică. În plus, pe site-ul Tribunalului Dolj se arată faptul că dascălul respectiv are procese cu Școala Fratoștița încă din 2009, 2010, 2011 pentru diverse drepturi salariale, ceea ce demonstrează că predă la această școală de atunci. De altfel, în 2015, deschide un alt proces cu Școala Bratovoiești, pentru drepturile salariale din 2011-2012.

Note sub 5 și în anii anteriori

Sunt și profesori care ani la rând apar în aplicația Ministerului Educației Naționale cu note sub 5. Chiar dacă metodologia prevede ca aceste cadre didactice să nu aibă dreptul să își desfășoare activitatea la catedră în anul respectiv apar totuși ca având posturi. De exemplu, un cadru didactic cu 7 ani vechime și examenul de definitivat, care a candidat anul acesta pentru a ocupa un post de profesor în învățământul primar a obținut nota 2,90. Același cadru didactic în 2017 cu nota 2,55, iar în anul 2016 -4.05. Pe site-ul Tribunalului Dolj acest cadru didactic apare că exact în 2016 își cere drepturile salariale de la Școala gimnazială nr 1 Moțăței, pentru perioada 2011-2012. Acțiunea în instanță arată că este formulată de sindicat și demonstrează că respectivul cadru didactic este la catedră.

Și exemplele de acest gen pot continua cu un alt candidat cu 8 ani vechime, care a susținut examen pentru un post de profesor de istorie, dar a obținut nota 3,30. Anul trecut a fost însă la învățători și nici acolo nu a obținut 3,40. Acest cadru didactic apare că a predat însă în anii anteriori la Orodel și la Școala Lipovu. Acestea sunt doar câteva exemple care demonstrează faptul că în sistemul de învățământ preuniversitar sunt cadre didactice care nu fac față unui examen național cu subiecte din disciplinele pe care le predau. Aceste cadre didactice trebuie să predea elevilor care la sfârșitul gimnaziului trebuie să susțină un examen, și la care mediile peste cinci scad de la an la an.Comenteaza acum

Alte stiri

2 februarie 2019

Profesorii şi directorii, trecuţi forţat în concediu

Vacanţele elevilor vor fi perioade de concediu pentru cadrele didactice, dar şi pentru personalul de conducere din unităţile şcolare, conform noii versiuni a aplicaţiei de calculare a retribuţiei personalului pentru învăţământul preuniversitar. ...

Sumarul ediției de vineri, 3 august 2018

Actualitate

» România şi Polonia vor avea rute turistice comune pentru atragerea turiştilor de pe piaţa asiatică
» Gorj: Persoană căzută în Jiu
» Captură de droguri în Australia
» Mărfuri contrafăcute de 1 milion de lei, confiscate de poliţişti
» Fostul ministru Dan Şova audiat în dosarul Tel Drum
» Peste 450 de şoferi au rămas fără permise ieri
» CNAIR achiziționează 400 mii tone de sare de la SALROM pentru iarna 2018 – 2019
» Giugea: Epidemia de pestă porcină va distruge exporturile României
» Dosarul plăcuțelor anti-PSD va fi clasat
» Deputatul PNL de Dolj Nicolae Giugea a semnat pentru campania „Fără penali în funcții publice”
» ANSVSA: Pesta porcină africană s-a extins în 98 de localităţi din 8 judeţe
» Prognoza meteo pentru luna august
» Cerere de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională dintre Prim-ministrul României și Președintele României
» Lucrări pe Autostrada A2 Bucureşti – Constanţa
» (VIDEO) SUA: Furtuna spectaculoasă de nisip în Arizona
» Restricţii pe Autostrada A1 Bucureşti – Piteşti, se execută lucrări
» Aglomeraţie pe DN 39, la Agigea

Publireportaj

» Extindere fabrică de mobilă

Dolj

» Pacienții, implicați în evaluarea și acreditarea spitalelor
» În ce ţări muncesc doljenii
» În luptă cu cea mai alergenă plantă
» Razie pe străzile din Craiova
» Craiova: „Pistolarul” din Breasta rămâne după gratii în perioada de 30 de zile
» Dolj: Acţiune pentru prevenirea faptelor de comerţ ilicit
» Craiova: Prinşi conducând fără permis
» Calafat, la puterea Folk

Gorj

» Comisie pentru analiza operelor brâncuşiene de la Târgu Jiu
» Gorj: Un bărbat a fost găsit înecată în albia Jiului
» Gorj: Bărbat anchetat pentru contrabandă cu ţigări
» Gorj: Minori reţinuţi pentru că au sustras siglele de la o maşină
» Gorj: Contribuabilii vor primi clarificări referitoare la noutăţile legislative fiscale
» Gorj: A distrus un aparat dintr-o sală de jocuri de noroc, după ce a pierdut banii

Olt

» Podul peste Olt se va închide un an pentru reparații capitale
» (VIDEO) Olt: Apă și de un metru în zeci de gospodării din Curtișoara

Mehedinţi

» “Sărbătoarea Berii la Severin 2018 şi Festivalul Naţional de Folclor “Ponoarele Ponoarele” în Mehedinţi, supravegheate de pompieri
» Elevii aflați în practică la Jandarmeria Mehedinți au terminat primul modul al stagiului
» Mehedinţi: Un severinean a găsit un portofel şi l-a dus la poliţie
» Locuri de muncă vacante în judeţul Mehedinţi

Vâlcea

» AJOFM Vâlcea organizează Bursa forţei de muncă pe 10 august
» Vâlcea: Ceremonie de înmânare a Medaliilor Aniversare ”Ziua Imnului Naţional”
» Vâlcea: Percheziţie la un bărbat bănuit că ar deţine ilegal muniţie letală
» Vâlcea: Reţinut pentru că a condus fără permis

Sport

» Fotbal / Doar remiză cu Botoșani
» Fotbal / Exclusiv: Viitorul Băleasa și-a luat revanșa în fața echipei lui Nelu Petrișor
» Exclusiv / CSO Filiași nu a avut milă de juniorii mari de la CSJ (galerie foto)
» Fotbal / „Satelitul“ a cedat la limită pe „Extensiv“. Bon, mulțumit de joc

Educatie

» Picaţi la examen, ținuți la catedră
» Patru medalii pentru olimpicii români la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Juniori (EJOI) 2018
» Elevii săraci, fără absențe, vor primi 4.000 lei pe an

Magazin

» Nicole Scherzinger, de la Pussycat Dolls, vedeta Galei Festivalului Cerbul de Aur

Top